Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még mindig az a fránya likviditás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 17.   09:34

Erste kommentár Tegnap jól látszott a piacokon, hogy annak ellenére továbbra is fennáll a likviditási probléma, hogy a Fed még vasárnap este lépett ez ügyben. Nem csak a részvénypiacok estek, hanem az...

Erste kommentár

Tegnap jól látszott a piacokon, hogy annak ellenére továbbra is fennáll a likviditási probléma, hogy a Fed még vasárnap este lépett ez ügyben. Nem csak a részvénypiacok estek, hanem az állampapír hozamok is emelkedtek, s nem csak a feltörekvő piacokon, hanem még a német 10 éves is feljebb ment 9 bázisponttal -46 bps-re. Az arany is esett, amelyben valószínűleg továbbra is szerepet játszik az, hogy részvényügyletek mögött fedezetként szereplenk arany pozíciók. Sőt, ami egyértelműbb, hogy a bankközi egynapos kamatráta 2,5 százalék volt annak ellenére, hogy a Fed cél 0-0,25 százalék. Így talán nem meglepő, hogy számos nagy bank (a Wells Fargo, a Goldman, a Morgan Stanley, a Bank of America és a State Street Corp.) fellépett, hogy használja a jegybank finanszírozási eszközét, ezzel is mutatva azt, hogy mindenkinek érdemes lépni, és ne legyen a piacon bélyeg azokon a bankokokon, akik használják ezt az operációt. Ez szerintünk ma megszüntetheti a likviditási „pánikot”, és normalizálódhatnak a hozamok és a piacok. Ennek ellenére a reggeli órákban a német hozam még egy picit emelkedett.


Itthon is megjött az első gazdasági lépés. A jegybank arra kéri a bankokat, hogy az év végéig hirdessenek moratóriumot a törlesztőrészletekre vállalatok esetében. Cserébe a jegybank is átütemezi a Növekedési Hitelprogram keretében nyújtott hiteleket és a nagyvállalati hitelek 70 százalékát befogadja a finanszírozási ügyletekben. Ez az OTP esetében a közel 1.600 milliárd hitelállományon az egyik oldalon mintegy 25 milliárd forinttal (nagyjából a várt eredmény 5 százalékával) csökkenti a kamatbevételt és a profitot, ami a részvények fair értékét kevesebb, mint 100 forinttal csökkentheti. Ugyanakkor az intézkedés másik része mintegy 1.000 milliárd forinttal növelheti a likviditását, amelyet kihelyezhet rövidtávon és ezáltal csökkentheti a kamatbevételen elszenvedett veszteséget.


Mindeközben koronavírus ügyben is jó hírek érkeztek. Ugyan Kínában 21 új megbetegedés volt, de ebből 20 külföldről bejövő eset volt, akik amúgy is karanténba kerülnek két hétre. Vagyis országon belül egy valós megbetegedés volt. Ennek ellenére még nagyjából egy hónapot kell várni az élet normalizálódásáig. Ugyanakkor Olaszországból is jó hír érkezett. Az új megbetegedések száma 3.233 volt, míg egy nappal előtte még 3.590 új beteget regisztráltak.


A likviditás várható helyreállásának köszönhetően a mai napon emelkedést várunk a piacokon.

Gyors likviditás kell a légiközlekedési iparnak

Újabb komoly eladási hullám söpört tegnap végig az amerikai részvénypiacon továbbra sem látják a befektetők a fényt a koronavírus szülte sötét alagút végén. A Dow 13%-kal, az S&P500 és a Nasdaq pedig 12%-kal esett vissza. Az 1987 óta nem látott esést követően a határidős indexek felfelé korrigálnak, nagyjából 3%-ot.


Az ügyhöz közel álló források szerint finanszírozási segítséget kért a Boeing a Fehér Háztól és a Kongresszustól saját maga, illetve beszállítói és a légitársaságok számára, miután a légiközlekedési iparban napról napra rosszabbodik a likviditási helyzet. A cég el szeretné kerülni a leépítéseket, illetve azt, hogy a beszállítói láncában hasonlókra kerüljön sor. A légitársaságok tegnap kollektíve 50 milliárd dolláros segélyt kértek az államtól, amiből 25 milliárd dollárt vissza nem térítendő támogatásként, 25 milliárd dollárt zéró kamatozású hitelként szeretnének megkapni. Tegnap a Boeing részvényei közel 24%-kal kerültek lejjebb, amivel továbbra is a Dow Jones leggyengébben teljesítő részvénye az utóbbi időben.


Trump tegnap már kevésbé optimistán szólalt fel a koronavírus kapcsán. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy akár augusztusig is eltarthat a mostani felfordulás, de az sem kizárt, hogy akár annál is tovább. A következő 15 napra azt tanácsolja, hogy mellőzzék az emberek a 10 főnél nagyobb összejöveteleket, illetve kerüljék az éttermeket, konditermeket, egyéb szabadidős tevékenységeket, ha lehet. Az idősek pedig maradjanak otthon.


Nyolc nagy amerikai bankból álló konzorcium, többek között a Citigroup, a Bank of America és a J.P. Morgan részvételével azt nyilatkozták tegnap, hogy igénybe fogják venni a Fed által vasárnap létrehozott, legfeljebb 90 napos időtávra extralikviditást nyújtó hitelkeretet. Ezt nem azért teszik, mert most feltétlen szükségük lenne erre, hanem azért, hogy kisebb bankokat bátorítsanak arra, hogy ehhez az eszközhöz nyúljanak, abban az esetben, ha a szükség megkívánja. Sacok bank attól tart, hogy a befektetők megbélyegezik őket, ha ezt a lehetőséget igénybe veszik.


Az elnökválasztásba is beleszól a koronavírus az USA-ban. Tegnap Ohio állam kormányzója jelezte, hogy egy bírósági döntés ellenére sem tartják meg a demokrata előválasztásokat a mai napon. Ezzel szemben Illinois, Arizona és Florida államban az eddigi hírek szerint megrendezésre kerül a mai voksolás.


500 millió dolláros segélycsomagról döntött tegnap Kalifornia állam, amit a koronavírus elleni harcra fordítanak.

Kínában már a visszafertőzés lehetősége a fő kockázat

Oldalazó mozgás jellemezte az ázsiai részvénypiacokat. A Hang Seng 0,4%-ot, a Nikkei 0,1%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,4%-ot csökkent. Az ausztrál ASX 200 a tegnapi történelmi zuhanása után ma szárnyalt. Az index 5,8%-ot emelkedett, amire utoljára 1997-ben volt példa.


Kínában már a visszafertőzés jelenti a legfőbb kockázatot. Kínában 21 új megbetegedést regisztráltak, ebből 20-at külföldről visszatérőknél. Hong Kongban is stabilizálódott már a helyzet, és a visszafertőzés megakadályozása érdekében mindenkinek, aki visszatér a városba, 2 hetes karanténba kell vonulnia. Csúszhat az iskolák újranyitása. Eredetileg április 20-tól nyitották volna az iskolákat, az új terv szerint viszont fokozatos nyitás lesz április 20-tól kezdve, de a legfiatalabb korosztály csak 1 hónappal később térhet majd vissza az iskolapadba.

Határidős piacok

A főbb határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, egyedül a FTSE volt mínuszos.

OTP részvény tranzakciók

A Csányi Sándorhoz köthető Sertorius alap 175.787 darab OTP részvényt vett 10.535 forintos átlagáron március 13-án. Az OTP pedig újabb 100.000 darab saját részvényt vett március 16-án 10.078 forintos átlagáron.

MOL közgyűlés

A MOL április 16-án tartja közgyűlését, a napirenden a szokásos pontok szerepelnek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben