Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Olaj a tűzre?!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 16.   09:49

Erste kommentár A Fed tegnap este rendkívüli ülést tartott, ahol 100 bázisponttal a 2008-as válságban látott 0-0,25 bázispontra vágta a kamatot és likviditásnövelő intézkedéseket is bevezetett az...

Erste kommentár

A Fed tegnap este rendkívüli ülést tartott, ahol 100 bázisponttal a 2008-as válságban látott 0-0,25 bázispontra vágta a kamatot és likviditásnövelő intézkedéseket is bevezetett az eddigieken felül. Állampapírokat 500 milliárd dollár, jelzálogpapírokat pedig 200 milliárd dollár értékben fog vásárolni. Ezen felül swap megállapodásokat köt számos jegybankkal, hogy a dollárlikviditást fenntartsa az USA-n kívül is. Ez annak ellenére kisebb pánikot okozott a piacon, hogy a lépés szerintünk jó irány. Azt gondoljuk, hogy a likviditás biztosítása nagyon fontos, és amúgy segíteni fog a piacoknak, még akkor is, ha ma, legalábbis a nap elején, pánikolnak a piacok. A nemzeti vészhelyzet, amit Trump még péntek este meghirdetett, szintén jó irány, mivel lehetőséget ad arra, hogy a szövetségi kormányzat átvállaljon egy csomó járványügyi intézkedéshez kapcsolódó helyi költséget (75 százalék).


Itthon is rálépett a kormány a gázra. Az iskolák bezárása és az online tanítás nagyon jó intézkedés, ahogy a szükségkórház építése is. Ilyen helyzetben akármennyi kórházi ággyal rendelkezünk, az is kevés! Ez minden országra igaz! Ha pedig elégnek bizonyul majd, annak örüljünk! Fekete pont jár ugyanakkor az egyelőre hiányzó gazdasági intézkedések miatt. A környező országok jelentős részében a kormányok már döntöttek a károk enyhítéséről. Ez lehet: (i) a kieső munkabérek pótlása (turizmus, vendéglátás, stb.) (ii) a KKV-k megsegítése kedvezményes hitelkerettel, illetve támogatásokkal. A 10 klaszter létrehozása is jó lépés, amelynek érdekessége a gyógyszerkutatási ág, amelyben a Richter is benne van. Úgy tűnik, hogy az immunterápiás készítmények lehetnek a befutók. Ráadásul dán tudósok a múlt héten bejelentették, hogy megtalálták a vírust elpusztító emberi monoklonális antitestet, azaz megkezdődhet a biotechnológiai fejlesztés a gyógyszer létrehozásra. Biotechnológiában pedig a Richter is egyike azon vállalatoknak, amelyek képesek lehetnek ilyen fejlesztésre.


A piacok esnek a Fed tegnapi lépésére, na meg azért is, mert pénteken jelentősebb volt az emelkedés. Mindenesetre a romló helyzetben a DAX jelentősebbet esik, s ezzel a 8.700 pontos támaszszintnél jár. A következő szint 8.355 pontnál van. A BUX esetében a szint 1.610 pontnál van, amelyet az index le is tesztelt a kereskedés elején.

Huszárvágással küzd a koronavírus ellen a Fed

Pénteken még rég nem látott emelkedéssel tértek hétvégi szünetre a vezető amerikai részvényindexek, azt követően, hogy Donald Trump nemzeti vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt és 50 milliárd dolláros állami segélycsomagot helyezett kilátásba. A Dow és a Nasdaq 9,4%-kal, az S&P500 9,3%-kal emelkedett. Ma reggelre virradóra azonban már ismét limittel esnek a határidők, miután a hétvégén a Fed váratlanul 0 közelébe vágta le az alapkamatot, ami aggodalommal tölti el a befektetőket.


Egy 100 bázispontos huszárvágással a 0-0,25%-os sávra csökkentette az alapkamatot a Fed vasárnap a korábbi 1-1,25%-os sávról. Emellett a következő hónapokban legalább 700 milliárd dollár értékben vásárol állampapírokat és jelzáloggal fedezett értékpapírokat a jegybank, ezzel egy újabb eszközvásárlási programot elindítva. Emellett a bankok számára előírt kötelező tartalékrátát átmenetileg 0-ra viszi le, amivel a hitelezést igyekszik elősegíteni a nehezebb időkben. Végül a bankok számára azt is lehetővé tette, hogy 0,25%-os kamaton akár 90 napra bármikor hitelért folyamodhassanak hozzá, ha a likviditási helyzetük úgy kívánná. Ezekkel a lépésekkel a Fed igyekezett mindent megtenni azért, hogy az esetleges pénzpiaci turbulenciákat elkerülje a mostani nehezebb időkben. A jegybank szerint a koronavírus rövidtávon komoly hatással lesz a gazdaságra és bizonytalanságot szül a további kilátásokkal kapcsolatban, ezért döntöttek a lépés mellett. Az alapkamat mindaddig itt maradhat, amíg a jegybank nem lesz magabiztos azt illetően, hogy a gazdaság átvészelte a jelenlegi sokkot. Mivel a jegybank ezzel megtette a szükségesnek vélt lépéseket, így az e hétre tervezett jegybanki ülés nem lesz megtartva.


Az Amerikai Képviselőház már pénteken el is fogadta azt az átfogó segélycsomagot, ami szintén a koronavírus gazdasági hatásait igyekszik tompítani. A csomag egyrészt ingyenes koronavírus tesztelést tesz lehetővé, illetve a koronavírus miatt dolgozni nem tudókon igyekszik segíteni. Az 500 fő alatti vállalatok dolgozóinak és az állami alkalmazottaknak legalább két hét fizetett betegszabadságot kell biztosítani, azok pedig, akik a vírus miatt karanténba kerülnek, vagy családtagjaikra kell vigyázni akár 3 hónap fizetett szabadságot is kaphatnak. Emellett több kisebb lépést is tartalmaz a csomag, amit újabbak követhetnek majd. A Szenátus jóváhagyása még szükséges.


A légitársaságok mindeközben tovább vágják kapacitásaikat, a United Airlines 50%-kal vágta áprilisra, májusra tervezett kapacitásait.

Rendkívüli jegybanki ülés Japánban is

Nagy eséssel indult a hét Ázsiában. A Nikkei 2,5%-ot, a Shanghai index 3,4%-ot, a Hang Seng 4,4%-ot zuhant. Az ausztrál S&P ASX200 index 9,7%-ot esett, amire 1992 óta nem volt példa.


A Fed tegnap esti rendkívüli kamatvágást követően kényszerhelyzetbe került a japán jegybank, így ma reggel rendkívüli ülésen döntöttek az ETF vásárlási program megduplázásáról, 113 milliárd dollárra. A kamatokon nem változtattak.


A többi ázsiai jegybank sem tétlenkedett, az új-zélandi jegybank 75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, a kínai jegybank pedig még pénteken döntött úgy, hogy 79 milliárd dollárnyi likviditást pumpál a pénzügyi rendszerbe, amit ma további 14,3 milliárd dollár követett.


Az év első két hónapjában a kínai kiskereskedelmi forgalom 20,5%-kal zuhant év/év alapon. Az ipari termelés pedig 13,5%-kal esett vissza ugyanezen időszak alatt a koronavírus miatt. Kínában már a munkavállalók 80-85%-a ismét munkába állhatott. A gazdasági akadozás ellenére stagnáltak az ingatlanárak, a januári 0,27%-os emelkedés után mindössze 0,02%-os volt a csökkenés.

Határidős piacok

A főbb határidős indexek mínuszban voltak ma reggel, egyedül a FTSE volt pluszos.

Ismét az Esmya felfüggesztését javasolja az európai gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség felülvizsgálati eljárást indított az Esmya-val kapcsolatban, miután a készítménnyel kezelt egyik betegnél súlyos májkárosodás lépett fel. A gyógyszerügynökség óvintézkedésként azt javasolta, hogy a nők ne folytassák, új betegek pedig ne kezdjék el a kezelést. Idénre 20 millió euró árbevételt vártak a készítménytől, és a szabadalmi védettség lejárta miatt már egyébként is csökkenő pályára került az árbevétel. Egyelőre az Esmya felfüggesztéséről döntött a gyógyszerügynökség, de megnőtt az esélye a piacról történő végleges kivonásnak is. A hír negatív, részvényenkénti hatása 100 forint körül lehet.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP 100,000 darab saját részvényt vásárolt 10.710 forintos átlagáron március 13-án.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben