Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Elégedetlenség az EKB döntése után

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. március 13.   09:59

Elmaradt a kamatcsökkentés Óriási zuhanás rázta meg tegnap az európai részvényindexeket. A FTSE100 10,9%-ot, a DAX és a CAC40 egyaránt 12,2%-ot zuhant. Az olasz és a francia miniszterelnök is kritizálta...

Elmaradt a kamatcsökkentés

Óriási zuhanás rázta meg tegnap az európai részvényindexeket. A FTSE100 10,9%-ot, a DAX és a CAC40 egyaránt 12,2%-ot zuhant.


Az olasz és a francia miniszterelnök is kritizálta és elégtelennek találta az EKB tegnapi intézkedéseit. Az EKB meglepetésre nem csökkentette az alapkamatot, ugyanakkor 120 milliárd eurónyi, év végéig szóló eszközvásárlási programot jelentett be. Ezzel az eszközzel kapcsolatban korábban megoszlott a piac véleménye, ennek ellenére mégis nagyjából a vártnak megfelelőként értékelhető az eszközvásárlási program növelése. A Európai Központi Bank bejelentett egy újabb LTRO programot, valamint enyhített a bankok tőkeszabályozásán is. Utóbbi lépés várhatóan nem fogja a banki hitelezési aktivitást növelni, ugyanakkor növeli a bankok sokk-ellenálló képességét.


Az EKB két tagja, Jens Weidmann és Klaas Knot is igyekezett védeni a tegnapi intézkedéseket. Szerintük a kamatvágásban rejlő muníciót kár lett volna már most ellőni, szerintük az hatékonyabban tud majd működni akkor, amikor már sikerül kordában tartani a vírust Európában is.


Ezzel szemben az EKB francia tagja, Francois Villeroy a jegybank rugalmasságát igyekezett hangsúlyozni és azt, hogy szükség esetén hajlandóak továbbító lazító lépéseket tenni.


Az EKB tegnapi intézkedését a piac sem fogadta túl kedvezően, közvetlenül a döntést követően nem volt érdemi árfolyamreakció, a bejelentés nem tudta megtörni a részvényindexek zuhanását.


A rendkívüli helyzetre való tekintettel az EU ma bejelentheti, hogy lazíthat az európai repülési szabályzaton, ugyanis a jelenlegi szabályozás alapján a reptérhasználati jogokat (résidő) elveszíthetik a légitársaságok, ha túl sok járatot törölnek. A mostani helyzetben viszont rendkívül visszaesett az utazási kedv, így a légitársaságok arra kényszerülhetnének, hogy a jogok megtartása érdekében szinte üres repülőgépekkel is közlekedjenek, ami további terhet jelentene az amúgy is nehéz helyzetben lévő cégek számára.

BMW: Javuló eredmény

Javuló eredményről adott számot tegnap délután a BMW, de ez sem hatotta meg a piacokat, nagyot esett az árfolyam. A cég nem fogalmazott még meg az idei évre terveket, csak annyit mondott, hogy sok fog múlni azon, hogyan tér vissza a kínai kereslet. Részletekkel a március 18-i befektetői napon fog szolgálni a menedzsment. A javasolt osztalék 2,5 euró a törzs, és 2,52 euró az elsőbbségi részvényekre. Ez a tegnapi záróárral 5,7 százalék körüli osztalékhozamot jelent. Az üzemi eredmény 2,33 milliárd euró lett a várt 2,05 milliárddal és a tavalyi 1,77 milliárddal szemben. A nettó eredmény pedig 1,41 milliárd euró volt a tavalyi 1,32 milliárddal szemben. A negyedéves marzs a gépjármű szegmensben 6,8 százalékra növekedett a tavalyi 6,3 százalékról, míg az éves érték (megtisztítva az 1,4 milliárd eurós büntetéstől) 6,4 százalékos jövedelemezőséget mutatott a tavalyi 7,2 százalékkal szemben. Ez pedig azt mutatja, hogy javuló pályára állt az alaptevékenység, legalábbis ha a koronavírus hatásait nem vesszük figyelembe.

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben