Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A magyar kormány és az USA is lépett

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 12.   09:19

Erste kommentár A magyar kormány nem várt addig, míg mások, hanem hamarabb meghozta azokat az intézkedéseket, amelyeket pl. az olaszoknak már hetekkel ezelőtt meg kelett volna hozni. A jelen helyeztben a szigorú intézkedések...

Erste kommentár

A magyar kormány nem várt addig, míg mások, hanem hamarabb meghozta azokat az intézkedéseket, amelyeket pl. az olaszoknak már hetekkel ezelőtt meg kelett volna hozni. A jelen helyeztben a szigorú intézkedések hozzák meg az eredményt. Nincs más mód. A bejelentett intézkedések érintik a színházakat, mozikat, stb. A lépések a szabad áruforgalmat nem korlátozzák. Ezen túlmenően, a járvány terjedése önmagában is elsősorban a turizmust érinti, amely a magyar GDP-hez 6-7 százalékkal járul hozzá. Így, ha 1-2 hónap alatt sikerül megállítani a vírust, akkor a magyar gazdaságra a negatív hatás mintegy 1 százalékpont lehet, legalábbis ami a turizmust illeti, csak a közvetlen hatással számolva. A tovagyűrűző hatásokkal együtt ez valamivel nagyobb lehet. Ugyanakkor a jelenlegi intézkedések csak közvetve érintik a tőzsdei cégeket. Az OTP csoportszintű kitettsége a turizmus, a szállodaipar és a légiközlekedés felé mindösszesen a teljes vállalati hitelek 2,9 százaléka. Ha ez a hitelállomány teljes mértékben leírásra kerülne (amit nem tartunk valószínűnek), az a részvény értékére nézve – számításaink szerint – maximum mintegy 500 forint lenne. Ez pedig már messze beárazódott az elmúlt napokban. A jelenlegi intézkedések valószínűleg csökkentik a közlekedést (számos cégnél home office-ra térnek át). Ugyanakkor az intézkedéseket átmenetinek tekintjük, amelyek remélhetőleg csak 1-2 hónapra szólnak.


Számos külföldi tőzsdei cég is súlyosan érintett a jelenlegi intézkedések miatt. Így további jelentős esést jeleznek előre az határidős indexek. A DAX akár áteshet a 10.300 pont környékén levő támaszon, a határidők ezt indikálják. A következő szintek 9.360 és 8.700 környékén vannak.

Az USA is bekeményít

Újabb méretes esést mutattak tegnap a vezető amerikai részvényindexek a koronavírus okozta bizonytalanság miatt. A Dow 5,9%-kal, az S&P500 4,9%-kal, a Nasdaq 4,7%-kal került lejjebb. A piaczárás óta napvilágot látott hírek hatására az esés tovább folytatódott a világ tőzsdéin, a határidős indexek 4% körüli mínuszban tartózkodnak.


Az USA is elkezdett drasztikus lépéseket tenni a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Tegnap Donald Trump bejelentette, hogy 30 napra felfüggesztik az Európából való beutazást az USA-ba, illetve azok sem mehetnek be, akik az elmúlt 2 hétben Európában jártak. Ez alól kivételt képez az Egyesült Királyság. Az áruforgalomra ezek a korlátozások nem vonatkoznak. Amerikai állampolgárok, közvetlen családtagjaik, és akiknek letelepedési engedélyük van, visszautazhatnak, de őket egyesével ellenőrizni fogják.


Emellett nagylétszámú események megtartását is korlátozzák. Az USA-ban a nemzeti kosárlabdaliga, az NBA is bejelentette, hogy mától felfüggeszti a mérkőzéseket. A koronavírussal fertőzöttek száma az USA-ban 1.329 főre ugrott, ezzel az új megbetegedések továbbra is gyorsuló ütemet mutatnak.


Trump gazdasági tervei egyelőre nem győzték meg a befektetőket, ugyanis azokból továbbra is hiányzik sok konkrétum. A személyi jövedelemadó csökkentésről továbbra sem érkeztek konkrétumok, az egyeztetés még folyamatban van a Kongresszussal. A kisvállalatoknak 50 milliárd dollár értékben fog alacsony kamatozású extra hitelkeretet rendelkezésre bocsátani az állam, míg azok, akik a koronavírus miatt kimaradnak a munkából, kompenzációt kaphatnak.


A pénzpiacokon eközben a Fed igyekszik elébe menni annak, hogy likviditáshiány alakuljon ki, így ismét megnövelte a rövidtávú refinanszírozási program keretösszegét.

Ausztrália is élénkít

Meredek esés jellemezte az ázsiai piacokat ma reggel. A Shanghai index 1,5%-ot, a Hang Seng 3,6%-ot, a Nikkei 4,4%-ot esett.


11,4 milliárd (amerikai) dollárnyi fiskális stimulust jelentett be Ausztrália. A csomag nagyobb részéből a KKV szegmens részesedhet, számukra biztosít segítséget a bérek kifizetéséhez. Az ausztrál turizmust tavaly év végén a bozóttüzek, idén év elején pedig a koronavírus sújtja.


Kínából mindössze 15 új koronavírusos megbetegedést jelentettek, ami január 18-a óta a legalacsonyabb érték. A javulást jelzi az is, hogy Kína orvosi segítséget ajánlott Olaszországnak a koronavírus elleni küzdelemben.


India felfüggesztette a vízumok kiadását és a már kiadottak érvényességét is, ezzel gyakorlatilag lezárta határait a külföldiek előtt.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacok is a negatív tartományban voltak ma reggel.

Tovább veszi magát az OTP

Az OTP március 11-én újabb 100.000 darab saját részvényt vásárolt 12.264 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben