Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egy hét után emelkedünk?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 2.   09:36

Erste kommentár Ugyan a betegség továbbra is gyorsulva terjed Európában, ami igaz az olaszokra és a németekre is, ennek ellenére a túladottságból emelkedéssel kezdtek az indexek. Pláne azok után, hogy...

Erste kommentár

Ugyan a betegség továbbra is gyorsulva terjed Európában, ami igaz az olaszokra és a németekre is, ennek ellenére a túladottságból emelkedéssel kezdtek az indexek. Pláne azok után, hogy Ázsiában is megnyugvást láthattunk, akárcsak az USA-ban az utolsó percekben illetve a piac zárása után. Ráadásul technikai szintek közeléből jön a fordulat, ami igaz a DAX indexre, de igaz az OTP vagy éppen a Richter részvényekre is. A jelenlegi korrekcióban a DAX indexnek legalább a 200 napos mozgóátlagot (12.640 pont) illene letesztelnie, de egy esetleges erős fék esetén, a betegség terjedésében, az sem zárható ki, hogy tovább emelkedik. De ne szaladjunk ennyire előre! A BUX esetében ez a szint 42.038 pontnál van. Ugyanakkor az OTP csak a 200 naposig esett, míg a Richter messze van még ettől. Így inkább az a várakozásunk, hogy a BUX-ot, reményeink szerint nem állítja meg ez a szint. De itt sem árt az óvatosság! Az OTP első komolyabb ellenállása picivel 14.000 pont fölött van, míg a Richter esetében ez a szint 6.500 pont körül van. Ha szükséges, akkor a Fed lépni fog (kamatcsökkentés), míg a németek fontolgatják, hogy fiskális lazításba kezdenek, amire szerintünk lehetőség is van 50-100 milliárd euró értékben.


A Richter ma jelentette be, hogy Dél-Koreában szerződést kötött a Whanln céggel a cariprazine regisztrálására és forgalmazására, amiért mérföldkő kifizetést is kap a cégtől. A Richter a terméket fogja szállítani és mérföldkő fizetéseket fog kapni a partnertől. Ha a 180 millió dolláros piacon az USA-hoz hasonló 5 százalékos piaci részesedést ér el, akkor a szerződésnek köszönhetően néhány év távlatában mintegy 0,5 millió forinttal növekedhet az éves eredmény. Ez fair értékben mintegy 5-10 milliárd forintos emelkedést jelenthet, ami részvényenként 25-50 forintot jelent.


A Waberer’s bejelentette, hogy felülvizsgálja az RCL és a LINK üzletágat is, mivel ajánlatot kapott rájuk. Ha netán értékesítené az üzletágakat, akkor a befolyó pénzt a nemzetközi üzletág hitelének csökkentésére fordítaná. A LINK-et egyébként 2017 közepén 32 millió euróért vette a Waberer’s, míg az RCL üzletág évente 15-20 millió euró EBITDA-t termel. A biztosítással együtt a három üzletág értékesítése mintegy 100-150 millió eurót hozhat a konyhára, míg a piaci kapitalizáció 50 millió euróra rúg.

Fordulatokban gazdag napok

A kezdeti esést követően elkezdték megvenni pénteken az erősen túladott amerikai részvénypiacokat. A Dow ezzel együtt is 1,4%-os, az S&P500 0,8%-os mínusszal zárt, míg a Nasdaq nullába kapaszkodott vissza. A határidős indexek 0,5% körüli emelkedést mutatnak ma reggel.


Megnyitotta az utat az esetleges kamatcsökkentés előtt Jerome Powell, miután pénteken egy ritka, csupán négy rövid mondatból álló közleményt adott ki. Ebben kiemeli, hogy az amerikai gazdaság jól teljesít, de a koronavírus fokozott kockázatot jelenthet. Ezért a Fed készen áll arra, hogy szükség esetén a lehetséges eszközeivel támogassa a gazdaságot. A piaci árazások ma reggelre már 38 bázispontnyi, azaz nagyjából másfélszer 25 bázispont kamatcsökkentést áraznak. A Goldman közgazdászai 50 bázispontos kamatcsökkentést várnak a március 18-i ülésen.


Kiszállt a versenyből a legfiatalabb demokrata elnökjelölt aspiráns, Pete Buttigieg. A kezdeti sikerek után a legutóbbi demokrata előválasztások azt mutatták, hogy mégsem tud igazán labdába rúgni a végső győzelemért folytatott küzdelemben. Emellett a közvéleménykutatások a holnapi, egyszerre 14 államban megrendezésre kerülő előválasztásokon sem jósoltak sok jót neki.


Kifejezetten jó irányba tudott ugyanakkor mozdítani eddigi esélyein Joe Biden korábbi alelnök, aki szombaton nagy fölénnyel (a szavazatok közel 50%-ával) megnyerte Dél-Karolina-i demokrata előválasztást. Ez a győzelem Biden-nek kifejezetten jól jött, ugyanis a kritikus „Szuper Kedd” előtt sikerült jó visszhangot keltenie a médiában. Biden a tőkepiacok szempontjából leginkább kívánatos demokrata elnökjelölt lenne.

Történelmi mélyponton a kínai üzleti hangulat

Emelkedéssel kezdték a hetet az ázsiai részvényindexek. A Hang Seng 0,7%-ot, a Nikkei 1,0%-ot, a Shanghai index 3,2%-ot emelkedett.


Történelmi mélypontra estek februárban a kínai beszerzési menedzser indexek. A feldolgozóiparban a korábbi 50,5 pontról 35,7 pontra, a szolgáltató szektor esetében 54,1 pontról 29,6 pontra esett az index értéke. Ez az elemzői várakozásoknál is nagyobb mértékű visszaesés, de a februári gazdasági leállás után mégsem teljesen váratlan.


A japán jegybank 4,6 milliárd dollárnyi likviditást nyújtott a bankrendszer számára. Hasonló repo tranzakcióra 2016 márciusa óta nem volt példa. A jegybankelnök közleményt adott ki, miszerint a japán jegybank készen áll többlet likviditást nyújtani és támogatni a pénzügyi piacok stabilitását.


A Bloomberg becslése szerint a múlt héten 60-70%-os gazdasági aktivitás jellemezte a kínai gazdaságot.


A Bloomberg elemzői becslése a korábbi 6,0%-ról 1,2%-ra csökkentette az első negyedévre vonatkozó éves kínai GDP növekedési előrejelzését. Ez negyedév/negyedév alapon 3,0%-os visszaesést jelentene.


Kínában mindössze 202 új COVID19megbetegedést regisztráltak, ami bő egy hónapja a legalacsonyabb új fertőzésszám. Viszont Dél-Koreában továbbra is napi 500 körüli új megbetegedést regisztrálnak, igaz Kínához hasonlóan ott is egy tartományhoz kötődik a megbetegedések döntő többsége.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott ma reggel az amerikai és az európai határidős piacokon is.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben