Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vegyesek lettek a mai negyedéves eredmények - Európa Best Of

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2014. április 30.   10:42

Bár a BÉT május 1-én és 2-án zárva tart, a nemzetközi piacok miatt ügyletet tartanak brókereink. Csütörtökön az európai piacok zárva lesznek, de az USA piacain lesz kereskedés, így az ottani kereskedési időben tartunk ügyeletet. Pénteken már...


Bár a BÉT május 1-én és 2-án zárva tart, a nemzetközi piacok miatt ügyletet tartanak brókereink. Csütörtökön az európai piacok zárva lesznek, de az USA piacain lesz kereskedés, így az ottani kereskedési időben tartunk ügyeletet. Pénteken már nyitva lesznek az európai börzék is, így aznap egész nap elérhetők kereskedőink.




A Banco Bilbao első negyedéves profitja 624 millió euróra zuhant a tavalyi 1,73 milliárd euróról, az eredmény viszont megfelel az elemzői várakozásoknak. A nem teljesítő hitelek állománya 6,6%-ra esett a decemberi 6,8%-ról, ez az első esett 2011 óta, hogy ez az állomány csökken. A nettó kamatbevétel 3,39 milliárd euró volt az első negyedévben, ami a negyedik negyedéves 3,76 milliárd eurónál és az egy évvel ezelőtti 3,62 milliárd eurónál is gyengébb. A Banco Bilbao Spanyolországból származó profitja 33%-kal 386 millió euróra esett az egy évvel ezelőtti szintről, a nem teljesítő hitelállomány pedig változatlanul 6,4% maradt. A BBVA legnagyobb profitot termelő (mexikói) leányvállalatának eredménye 5,7%-kal 452 millió euróra növekedett, ezzel szemben a Dél-Amerikából származó eredmény 19%-kal 244 millió euróra esett.
Sajtóhírek szerint dúl a csata a Merck OTC üzletágáért az angol Reckitt Benckiser Group és a Bayer között. Így a vételár akár a 14 milliárd dollárt is meghaladhatja. Míg az előbbi cég tisztán késpénzes ajánlatot tett, addig a Bayer az onkológiai és az állategészségügyi üzletágát cserélné ki a Merck OTC üzletágára. Sőt, még az is lehet, hogy a fenti üzletágakban közös vállalatokat hozna létre a két cég, ugyanis a Bayer szerint ezek az üzletágai azok, amelyek önmagukban nem elég nagyok (?). Így az esteleges új entitások sokkal sikeresebben vennék fel a harcot az éleződő piaci versenyben. Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a Bayer-nek sikere, új gyógyszerei vannak az onkológia területén. Ezért szerintünk inkább a közös vállalatok létrehozása lenne valószínű, ha a Bayer győzne a tenderen. Ez pedig egy újabb lökés lehetne az árfolyamnak. Persze sok múlik a részleteken is.
Bár a BNP Paribas a vártnál jobb negyedéves adatokat tett közzé, a részvényárfolyam meredek eséssel reagált, miután a társaság figyelmeztette a befektetőit, hogy az amerikai jogi költségek meghaladják az 1,1 milliárd dollárt is, amit még tavaly képzett meg jogi céltartalékként. Az újabb jelentős céltartalék képzés lehetősége pedig negatívan hat a vállalat értékére. Az eljárást az amerikai szankciók (például Irán) megszegése miatt indították a bank ellen. Az adózott eredmény 1,67 milliárd euróra növekedett, ami 5,2%-os bővülés, szemben a várt 1,44 milliárddal. Az eredmény növekedését az is segítette, hogy 100%- ban visszavásárolták belga leányvállalatukat, a BNP Paribas Fortist. A BNP Paribas azt is bejelentette, hogy 100 millió eurós tartalékot képzett a kelet-európai helyzetre.
A Daimler árbevétele és eredménye is felülmúlta a várakozásokat. Az árbevétel 29,5 milliárd euró lett, szemben a várt 28,3 milliárddal, ami 13%os növekedésnek felel meg, míg az EBIT eredmény a várt 1,71 milliárd euró helyett 1,79 milliárd euró lett. A negyedév során 566 ezer gépkocsit értékesítettek, ami rekordértékesítésnek felel meg, és 13%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Az árbevétel a Mercedes márka esetében emelkedett a legjobban, ugyanis itt 21% volt a növekedés, ez részben a nagyobb mennyiségnek, részben a magasabb értékesítési átlagárnak (pozitív változás az értékesítési mixben és áremelés) köszönhető. Az adózott eredmény 1,09 milliárd euró lett, ami csaknem duplája az egy évvel korábbi 564 millió eurós eredménynek. A társaság megerősítette a 2014-es várakozásokat, és az év egészére nézve is jelentős bővülést vár a tavalyi évhez képest.
Ezzel párhuzamosan a Daimler azt is bejelentette, hogy, több, mint 250 ezer gépkocsit hív vissza a hátsó lámpa elektronikai meghibásodásának lehetősége miatt.
A Rolls-Royce Holding és a Siemens tárgyalásokat folytat a gázturbinák és kompresszorok (villamosenergia-termelő eszközök) gyártására szakosodott üzletág értékesítéséről. A Rolls-Royce megerősítette a hírt, hogy valóban eladná ezt a részlegét, de tárgyalások még folyamatban vannak, ezért részletekről nem beszéltek.
A Total ma reggel közzétett első negyedéves eredménye gyengébb lett a vártnál. Az korrigált nettó eredmény 3,3 milliárd dollár lett a várt 3,39 milliárddal, és a tavalyi 3,7 milliárd dollárral szemben. Az eredmény csökkenésének elsődleges oka a finomítói üzletág gyenge teljesítménye, melynek operatív eredménye 21 százalékkal 324 millió dollárra csökkent. A kiskereskedelem üzletág üzemi eredménye is 21 százalékkal, 261 millió dollárra csökkent. Az előbbiben elsősorban a gyengébb finomítói kihozatal játszott jelentős szerepet, ugyanis tonnánként 6,6 dollárra csökkent az egy évvel ezelőtti 26,9 dollárról. A kitermelés 6%-kal, napi 2,179 millió hordóra csökkent tavalyhoz képest, ugyanakkor a várt 2,17 millió hordót enyhén meghaladta. Az elérhető átlagos szénhidrogén árak 5%-kal csökkentek, így a kitermelés üzletágban is 5%-os üzemi eredménycsökkenést láthattunk 3,09 milliárd dollárra, ami csak a költséghatékonyságnak köszönhetően lett „ilyen jó”. A cég a várakozásoknak megfelelő 61 centes évközi osztalékot jelentett be, amelyet a részvényeseknek még a május 16-i közgyűlésen jóvá kell hagyniuk. Ha ez megtörténik (ami valószínű), akkor ezt az összeget szeptemberben fizeti ki a társaság. A normális 61 centes osztalékkal pedig június 5-én lehetnek gazdagabbak a részvényesek. Összességében az egy részvényre jutó tisztított eredmény 14%-kal 1,07 euróra csökkent a tavalyi első negyedévhez képest. A várttól enyhén elmaradó eredmény enyhén negatívan hat az árfolyamra.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben