Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Feszült vita a közös költségvetésről

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2020. február 21.   10:22

Pozitív meglepetés az európai beszerzési menedzser indexekben Esés jellemezte tegnap az európai részvénypiacokat. A DAX 0,9%-ot, a CAC40 0,8%-ot, a FTSE100 0,3%-ot esett. Rendkívüli EU csúcs keretében tegnap kezdődött a...

Pozitív meglepetés az európai beszerzési menedzser indexekben

Esés jellemezte tegnap az európai részvénypiacokat. A DAX 0,9%-ot, a CAC40 0,8%-ot, a FTSE100 0,3%-ot esett.


Rendkívüli EU csúcs keretében tegnap kezdődött a 2021-2027-es uniós költségvetés megvitatása. A téma fontossága és a gyökeresen eltérő álláspontok miatt a vita akár vasárnapig is eltarthat. Az egyik fő kérdés, hogy Németország tényleg hajlandó-e növelni befizetését a közös költségvetésbe. Bár Angela Merkel nem támogatja ezt az elképzelést, azonban a CDU egyik elnökjelöltje, Armin Laschet nyilatkozata szerint a nagyobb hozzájárulást és ezzel a nagyobb közös büdzsét a CDU-n belül is támogatnák.


A januári EKB ülés tegnap megjelent jegyzőkönyve nem tartogatott sok újdonságot sem a stratégiai felülvizsgálattal, sem pedig a monetáris politikával kapcsolatban.


47,8 pontra ugrott a német feldolgozóipari beszerzési menedzser index februárban az előzetes adatok szerint, ami jóval felülmúlta az előző havi 45,3, illetve a várt 44,8 pontot. A koronavírus kitörése miatt sokan negatív hatással számoltak, ez azonban egyáltalán nem látszott meg az ipari adatokon. A szolgáltatóipari index 53,3 pontra esett a korábbi 54,2 pontról a várt 53,8 ponttal szemben, így itt kisebb negatív hatása már lehetett a vírusnak.


Az Eurózóna egészére vonatkozó index mindkét esetben pozitív meglepetést mutatott. A feldolgozóipari index 49,1 pontra erősödött a korábbi 47,9 pontról a várt 47,4 ponttal szemben. A szolgálatóipari index 52,8 pontra ugrott a korábbi 52,5 és a várt 52,3 ponttal szemben. Az adatok alapján az is elképzelhető, hogy a kieső kínai termelés hatására plusz kapacitásokat kellett mozgósítani az európai iparban, ami így pozitív hatást gyakorolt az aktivitásra.

Nem módosít kínai céljain a BMW

Továbbra is tartja az idei évre tervezett 5-10% közötti árbevétel-növekedési várakozását a BMW a kínai piacra, nyilatkozta tegnap Nicolas Peter pénzügyi igazgató. A héten már az autókereskedések 65-70%-a kinyitott, ami érdemi javulás az előző heti 15-20%-ot követően. A gyártósoron a pénzügyi igazgató szerint minden rendben megy, egyelőre nem voltak fennakadások. A bevételi várakozások tartása relatíve optimistának tűnik annak fényében, hogy több más autógyártó szerint jelenleg lehetetlen megmondani, hogy mik lesznek a pontos hatások.

Komolyan érintett a Volkswagen gyártósora

A Kínában lévő 33 gyártóüzem harmada továbbra is zárva tart a Volkswagennél, ami középtávon már akár komolyabb fennakadásokat is okozhat, mivel a cég teljes gyártásának kicsivel több, mint fele Kínához köthető. Messzemenő találgatásokba egyelőre még korai bocsátkozni a cég szerint.

Újabb potenciális jelölt az HSBC élére

Az UniCredit jelenlegi vezérigazgatójának, Jean Pierre Mustier-nek a neve is felmerült az HSBC vezérigazgatói posztjára. Mustier négy éve vette át az UniCredit vezetését, azóta érdemi pozitív fordulatot mutattak a bank fundamentumai.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben