Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hamarosan véget érhet a „QE4”?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. február 20.   10:24

Erste kommentár Ugyan a Fed nyíltpiaci bizottsága még véletlenül sem ejti ki a száján, de valójában október óta egy mennyiségi lazítás folyik az USA-ban, havi 60 milliárd dolláros...

Erste kommentár

Ugyan a Fed nyíltpiaci bizottsága még véletlenül sem ejti ki a száján, de valójában október óta egy mennyiségi lazítás folyik az USA-ban, havi 60 milliárd dolláros pénzpumpával. Ezt a tegnapi „minutes”-ban explicite le is írták azzal a felvetéssel, hogy minimum áprilisig fenntartják a fordított repo operációt, de még április előtt elkezdik a kivezetését, egy fokozatos leépítéssel, ami a minimális vételi kamatlábak emelésén keresztül fog megvalósulni. Így egyre kevesebb éven belüli állampapírt fognak vásárolni, de odafigyelnek arra is, hogy az április 15-i adófizetés ne okozzon feszültséget a rendszerben. Ugyanakkor arra is utaltak, hogy az április közeledtével egyre hosszabb (12 hónapon belüli) lejáratú papírokat vásárolnak majd. Azt is sugallták, hogy április után sem ér véget nagy valószínűséggel a nyíltpiaci operáció. Azaz azt valószínűsíthetjük, hogy szinten tartják az elért 1.500 milliárd dollár bankközi likviditást. Mit is jelent ez a számunkra? Azt, hogy a likviditás által vezérelt piaci rally valószínűleg addigra lefékeződhet, de addig is új csúcsok jöhetnek, mint ahogy tegnap is láthattuk. Sőt a Nasdaq esetében még egy szökési rés is keletkezett, ami erős folytatást sejtet.


Mindeközben itthon zajlik az élet. A Magyar Telekom befektetői konferenciáján megtudhattuk, hogy azért javasol a menedzsment alacsonyabb osztalékot, mert a szabad pénztermelés 4,2 százalékkal csökkent a várt 5 százalékos növekedéssel szemben, és jön az 5G tender is komoly költségekkel. Igaz, ez annak volt köszönhető, hogy az ingatlan értékesítés nem zárult időben, így onnan nem folyt be a pénz. Ugyanakkor az idei évben ez be fog folyni, ezért 5 százalékkal növekedhet a pénzáram, míg jövőre szinten maradhat. (sic!) Habár alapvető igazságtartalma van, de valahogy nem túl meggyőző ez a beszéd. Ugyanakkor nem elhanyagolható, hogy az április 8-i közgyűlés után 5,2 milliárd forintért vásárol saját részvényt a cég, ami akár 11 millió darabot is jelenthet. Ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt 30 nap átlagos forgalma 500 ezer darab körül alakult, akkor ez 22 kereskedési napot jelentene, de nyilván a teljes forgalom maximum 30 százalékával fognak menni a vásárlások, vagyis nagyjából 3 hónapig is eltarthatnak. Tehát akár komolyabb árfelhajtó hatása is lehet. Ugyanakkor technikailag is attraktívvá vált a kép, hiszen tegnap az árfolyam tesztelte a 200 napos mozgóátlagot. Azaz innen inkább emelkednie kellene az árfolyamnak.


Még valami. A kínaiak megint metodológiát váltottak. Újra csak a nukleinsavas eljárással kimutatottat tekintik koronavírusos megbetegedésnek. Így csak 400 fővel növekedett az új megbetegedések száma. Annál félelmetesebb ugyanakkor, hogy Dél-Koreában gyakorlatilag duplázódott a megbetegedések száma egy „óvatlan betegnek” köszönhetően. Ez rámutat arra, hogy az időzített bomba még nincs hatástalanítva!


Az európai részvénypiacok oldalaznak ma reggel a tegnapi emelkedést követően. A DAX kis csökkenése a nap vége felé akár kis emelkedésbe is válthat, a rövidtávú technikai indikátorok alapján. Ugyanakkor a BUX index esetében nem lepődnénk meg egy pici negatív tartományban történő záráson a korrekció jegyében.

Hamarosan elzárhatja a pénzcsapot a Fed

A technológiai szektor vezetésével tovább emelkedtek tegnap a vezető amerikai részvénypiacok. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 0,5%-kal, a Nasdaq 0,9%-kal került feljebb.


A Fed tervei szerint áprilist követően már nem lesz szükség arra, hogy rövidlejáratú államkötvények visszavásárlási megállapodásával addicionális likviditást nyújtson a bankoknak, derült ki a január végi kamatdöntő ülés tegnap közzétett jegyzőkönyvéből. Erre szeptember óta azért van szükség, mert készpénzszűke miatt hirtelen megugrottak az overnight bankközi kamatok, amit a Fed addicionális likviditás nyújtásával orvosol. Ezzel a Fed mérlegfőösszege lassan eléri azt a szintet, amit a bankközi likviditás stabilitásához elégségesnek ítél. Az alapkamat alakulásával kapcsolatban továbbra is a kivárás a stratégia, mivel az infláció még mindig a cél alatt tartózkodik, a gazdaság azonban eközben jól teljesít.


Nyilvános vitát tartottak tegnap a potenciális demokrata elnökjelöltek, amin most először Michael Bloomberg is részt vett. A heves vita ezúttal főként egymás kritizálásáról szólt, ugyanis kedden egyszerre 14 államban tartanak előválasztást a demokraták, ami nagyban befolyásolhatja azt, hogy ki mérettetheti majd meg magát Donald Trumppal novemberben.

Kína fellélegezhet

Vegyesen teljesítettek ma az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 0,3%-ot, a Shanghai index 1,7%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,3%-ot csökkent.


Hupej tartományban ismét a régi módszertan szerint számítják a koronavírusos megbetegedéseket, vagyis ismét nem számolják azokat az eseteket, ahol csak képalkotási eszköz (CT, tüdőröntgen) alapján állították fel a diagnózist. A számítási metódus megváltoztatásának oka nem ismert, de elképzelhetőnek tartjuk, hogy sok volt a téves diagnózis a szimpla képalkotási eszközök használatával. Ez jelentős csökkenést hozott az esetszámban, Kínában kevesebb mint 400 új beteget regisztráltak. De a korábbi módszertan szerint is 1000-nél kevesebb lett volna az új diagnózis. Kínában immáron második napja több az új gyógyult beteg, mint az új megbetegedések száma, ami a járvány lassulására utal. Ugyanakkor Dél-Korában gyorsult a megbetegedések száma.


A holdújév utáni két hétben 25%-kal csökkent Kína szén-dioxid kibocsátása, az elrendelt karantén pozitív mellékhatásaként. Az üzemek kezdenek ismét termelni, az ipari parkoknak körülbelül felében indult újra a termelés.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is pluszban volt.

Holnap jelent a MOL

A MOL holnap hajnalban teszi közzé 2019. IV. negyedéves eredményét.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben