Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mégis csökken

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. február 17.   09:38

Erste kommentár Mégis csökken a megbetegedések száma. Igaz, megint volt egy visszamenőleges módosítás az adatokban, legalábbis ami a Hopkins Egyetem adatbázisát illeti, de a görbe a múlt heti zavart követően a...

Erste kommentár

Mégis csökken a megbetegedések száma. Igaz, megint volt egy visszamenőleges módosítás az adatokban, legalábbis ami a Hopkins Egyetem adatbázisát illeti, de a görbe a múlt heti zavart követően a hét végére újra egyre jobban rásimul a Poisson-eloszlás által generált kumulatív görbére. E szerint 88 ezer fő környékén tetőzhet a megbetegedések száma, és március közepére 100 fő alá csökkenhet a napi új megbetegedések száma, a fent említett modellünk szerint. Kínából egyébként az hallatszik, hogy Hupej tartományon kívül drasztikusan lecsökkent az új megbetegedések száma, miközben az ominózus régióban továbbra is szigorúak az intézkedések.


A mai napon visszafogottabb kereskedésre számíthatunk, mivel az USA-ban az elnökök napja miatt zárva tartanak a piacok. A kínai pénzpumpa is megtette hatását, a kínai piacok emelkedtek hajnalban. A DAX és a BUX is a pozitív tartományban nyitott, ami az enyhén pozitív hangulatban kitarthat a nap végéig, hiszen a technikai állapot is ezt támogatja (rövid dinamikus indikátorok).

Pihen Amerika

Minimális elmozdulással tértek hosszúhétvégére a vezető amerikai részvényindexek pénteken. A Dow 0,1%-kal esett, az S&P500 és a Nasdaq 0,2%-kal erősödött. A mai napon George Washington, az első amerikai elnök születésnapját ünneplik az USA-ban, ezért mind a részvény-, mind a kötvénypiacok zárva tartanak. Holnaptól ismét minden visszatér a régi kerékvágásba.


Felülmúlta a várakozásokat pénteken a Michigan Egyetem előzetes fogyasztói bizalmi indexe az USA-ban, az adat 100,9 pont lett a várt 99,5 ponttal és az előző havi 99,8 ponttal szemben. Ezzel 2018 eleje óta nem látott csúcsra ugrott a mutató.


Azt követően, hogy 2017-ben kivonult Európából, a General Motors a hétvégén bejelentette, hogy kivonul Ausztráliából, Új-Zélandról és Thaiföldről is. Ezeken a piacokon már régebb óta gyengélkedik a cég, így csak idő kérdése volt az, hogy mikor jelenti be a véglegese kivonulást. Ezzel egyszeri 1,1 milliárd dolláros költséget könyvel el a cég, ami részvényenként valamivel kevesebb, mint 1 dollárnak felel meg. Ez összességében fontos lépés, hogy az autógyártó erőforrásait a jövő technológiáiba (elektromos és önvezető autók) csoportosítsa át. Az árfolyam minimális pozitív reakciót mutatott piaczárás után a hírekre.

Recessziós félelmek Japánban

Vegyesen indították a hetet az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,7%-ot esett, míg a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index pedig 2,3%-ot emelkedett. A mai emelkedésével a Shanghai index visszatért a holdújév előtti szintekre.


A vártnál is nagyobbat esett a negyedik negyedévben a japán GDP. A japán gazdaság 6,3%-kal zsugorodott a várt évesített 3,8% helyett. A jelentős mértékű visszaeséséért az ÁFA emelés okolható, de az export is gyengén teljesített és a koronavírus kínai kitörése csak tovább rontott a helyzeten.


A kínai jegybank 29 milliárd dollárnyi 1 éves likviditást nyújtott a bankrendszer támogatására. A finanszírozás kamatát 10 bázisponttal 3,15%-ra csökkentették. Utoljára 2017-ben juthattak ennyire alacsony költségen jegybanki forráshoz a kínai bankok. Ezen túlmenően egy közel 15 milliárdos, rövid lejáratú 7 napos likviditást is nyújtott a jegybank a bankoknak. De ezzel együtt is összességében több repo ügylet járt le, mint amennyit újrakötöttek, vagyis összességében szűkült a bankrendszer számára nyújtott jegybanki likviditás.


A Bloomberg becslése szerint a kínai gazdaság 40-50%-os kapacitáskihasználtsággal működhetett csak a múlt héten. Ez az arány a héten viszont már jelentősebben javulhat, mivel Hupej tartományon kívülről már csak alig több, mint 100 beteget regisztráltak, vagyis a leginkább fertőzött tartományon kívül sikerült féken tartani a vírust. A Toyota már bejelentette, hogy a héten újraindítja a termelést kínai gyáraiban és várhatóan a makaói kaszinók is újranyitnak a héten.


Hupej tartományban szombaton 2420, ma viszont már csak 1843 új beteget regisztráltak. A tartományon kívül ugyanakkor minimálisra csökkent az új megbetegedések száma. A múlt hét óta alkalmazott új módszertan miatti megugrást követően hétvége óta ismét láthatóvá vált a vírus lassulása. A leginkább érintett tartományon belül további szigorítások jönnek és már nem csak a várost, de a szűkebb városrészeket se hagyhatnák el az ott élők. Mostanáig összesen 71.350 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, amiből 1.775 volt halálos, miközben több mint 11 ezren már meggyógyultak.


Januárban hó/hó alapon mindössze 0,27%-kal növekedtek a kínai ingatlanárak, ami 2018 februárja óta a legalacsonyabb érték. Az előzetes ingatlanpiaci adatok alapján az idei február még gyengébb lehetett a koronavírus miatt.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott az európai és amerikai határidős piacokon is ma reggel.

Döntöttek a hitelminősítők

Pénteken az S&P és a Fitch is megerősítette Magyarország BBB adósbesorolását. Az S&P ugyanakkor stabilról pozitívra változtatta a besoroláshoz tartozó kilátásokat.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben