Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Izgalmas napok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. február 11.   09:35

Erste kommentár A részvénypiacok gyakorlatilag már jó ideje nem igazán vesznek tudomást a vírusról, megoldott problémának tekintik. A tegnap esti adat alapján lehet is ok az optimizmusra. Az új megbetegedések...

Erste kommentár

A részvénypiacok gyakorlatilag már jó ideje nem igazán vesznek tudomást a vírusról, megoldott problémának tekintik. A tegnap esti adat alapján lehet is ok az optimizmusra. Az új megbetegedések száma 2.500 főre csökkent. Ilyen alacsony értékre utoljára február 3-án volt példa. Ha ez a trend folytatódik, akkor inkább a Verhulst görbének lesz igaza, és február végére szinte már túl is leszünk a járvány nagy részén, mintegy 50 ezer fővel. A Poisson is moderáltabb értéket mutat tegnaphoz képest, most 78 ezer körüli tetőzést jelez, s elmozdulás látszik március közepe felé, ami a telítődést illeti. Az igazság valahol a kettő között lehet.


A DAX újra ostromolja a csúcsot, miközben valljuk meg, hogy a technikai indikátorok alapján akár komolyabb emelkedés is kialakulhat. Ismételten igen rövid, mintegy két napos korrekciót láthattunk. Az amerikai piacokon még ennyi sem volt, s a Nasdaq és az S&P500 is új csúcsra szaladt. A BUX esetében, ha a Richter rally nem lett volna, akkor valójában stagnálást láttunk volna az elmúlt napokban. Ma, ha kisebb mértékben is, de nagy valószínűséggel próbáljuk követni a nemzetközi trendet.

Új telekom óriás jön létre az USA-ban

Tovább emelkedtek tegnap a vezető amerikai részvénypiacok. A Dow 0,6%-kal, az S&P500 0,7%-kal, a Nasdaq 1,1%-kal került feljebb.


Az ügyhöz közel álló források szerint a mai napon kedvező bírósági döntés születhet a T-Mobile US és a Sprint összeolvadásával kapcsolatban. Ezzel nagyjából két év huzavona után az USA harmadik legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a T-Mobile US 26,5 milliárd dollárért felvásárolhatja a negyedik legnagyobb szereplőt a piacon. Az új cégnek nagyjából 80 millió előfizetője lesz, ami meghaladja az AT&T 75 millió előfizetőjét, de még elmarad a Verizon 114 millió előfizetőjétől. Azért, hogy az összeolvadás létrejöhessen, több frekvenciától is megváltak a cégek, amit a Dish Network vásárolt meg, ezzel egy kisebb új versenytársat létrehozva. Emellett a cégek azt is megígérték, hogy nagy szerepet fognak vállalni az 5G hálózatok kiépítésében, a következő három éven belül az amerikai lakosság 97%-hoz tervezik eljuttatni azt. Az üzlet létrejötte változatlan kondíciók mellett nagy siker a Sprintnek (és ezzel együtt a tulajdonos Softbanknak), ugyanis korábban felröppentek olyan hírek, hogy ezeken esetleg módosíthatna a T-Mobile US anyavállalata, a Deutsche Telekom. A hírekre a Sprint árfolyama közel 70%-ot emelkedett piaczárás után, míg a T-Mobile US részvényei 7%-kal kerültek feljebb.

Tovább lassult a vírus terjedése

A vírus lassuló terjedésével kapcsolatos hírek hatására emelkedtek az ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 0,6%-ot, a Hang Seng index 1,4%-ot emelkedett. A japán részvénypiac az államalapítás ünnepe miatt zárva volt.


A hétvégi számok után a hétfői adatok is megerősítettek, hogy tovább lassult a koronavírus terjedése. A múlt heti átlagosan napi 4.000 új beteghez képest hétvégén már csak 3.000 új beteget, tegnap pedig már csak 2.500 új megbetegedést regisztráltak. A vírus epicentrumának számító Hupej tartományban 2.097 új beteget regisztráltak, ami február elseje óta a legalacsonyabb érték. Az eddig megbetegedettek száma 43.100 fölé emelkedett, amiből már több mint 1.000 bizonyult halálosnak.


A vírus által leginkább érintett Hupej tartományon kívüli területeken Kína elkezdte sürgetni a kulcsfontosságú ágazatokban a termelés újraindítást. A nyilatkozatok szerint a kínai állam minden segítséget megad a termelés újrakezdéséhez, de el is várja, hogy teljes kapacitással, 24 órában induljon újra a termelés ott, ahol ezt epidemiológiai szempontokból meg lehet tenni. A Goldman Sachs, a UBS és a BNP Paribas elemzői is arra hívják fel a figyelmet, hogy újabb kormányzati élénkítő intézkedések jöhetnek. Ez részben jegybanki lazítást, részben pedig a megbetegedések által leginkább sújtott vállalatoknak szóló adókedvezményt jelenthet majd.


Befagyott a kínai ingatlanpiac. Február első hetében mintegy 90%-kal kevesebb ingatlant értékesítettek, mint egy évvel korábban. A visszaesés érthető, hiszen Kína-szerte gyakorlatilag karantént rendeltek el, így várható volt, hogy bezuhan a lakáspiaci tranzakciószám is.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Adóhiány a Waberer’s leánynál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóhiányt állapított meg a Waberer’s 100%-os tulajdonában álló leányvállalatánál, a Waberer’s Szemerey Logisztika Kft.-nél. A megállapított adóhiány a 2017. évi társasági adót érinti. A NAV az adóhátralékhoz kapcsolódó bírsággal együtt összesen 47 millió forint megfizetésére kötelezte a Waberer’s Szemerey Logisztika Kft.-t. Erre a Waberer’s 2019 negyedik negyedévében céltartalékot képzett. Bár a hír mindenképpen negatív, hatása részvényenként 2,7 forint, így érdemi hatása nem lesz a részvényre.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben