Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lassulás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. február 10.   10:06

Erste kommentár A múlt hét végére egyre inkább egyértelművé vált, hogy a megbetegedések száma a tető környékére érkezett és elkezdett csökkenni az új megbetegedések száma....

Erste kommentár

A múlt hét végére egyre inkább egyértelművé vált, hogy a megbetegedések száma a tető környékére érkezett és elkezdett csökkenni az új megbetegedések száma. Ezzel párhuzamosan Kínában újraindul az élet. A gyárak egy része már termel, de Vuhanban egyelőre még marad a karantén. A helyi hatóságok döntenek arról, hogy hol és miként indul újra a termelés. Ez viszont hatalmas kockázat, hiszen a vírus terjedése új erőre kaphat. Ugyanakkor az eltelt idő jól megmutatja a gócpontokat, s ez segít sokkal célozottabb karanténok kiépítésében, ami indokolttá teheti a szelektív újraindulást. Különben az elmúlt napok adatai alapján a Poisson-görbét illesztve a megbetegedésekre a tető 84 ezer megbetegedés lehet, amit március végére érhetünk el. Ugyanezt megcsinálva a Verhulst görbére azt kapjuk, hogy a teljes megbetegedések száma 49 ezer körül alakul és február végére mehet telítésbe a görbe. Ez szerintünk csak azt jelenti, hogy valószínűleg február vége előtt nem számíthatunk a járvány végére, de azt is sugallja, hogy valamikor március folyamán már gyakorlatilag visszatérhet az élet a normál kerékvágásba, míg a WHO nagy valószínűséggel csak az év közepe felé fogja azt mondani, hogy véget ért a járvány. Persze ez azért pozitív, de a mostani tudásunk szerint plauzibilis forgatókönyvnek tekinthető.


Ma reggel az európai tőzsdék tovább csökkennek, de a BUX szembemegy velük. A DAX index esetében a rövidtávú indikátorok alapján jogosnak gondoljuk a csökkenést. Ugyanakkor a BUX esetében inkább kicsit meglepő az emelkedés, legalábbis a vezető részvények technikai képe alapján.

Az iowai előválasztás megkavarta az erőviszonyokat

Korrekcióval zárták a pénteket a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,9%-ot, a Nasdaq és az S&P500 0,5%-ot esett.


A végső eredmények szerint is Pete Buttigieg lett az iowai demokrata előválasztás végső győztese. Az eredmények alapján összesen 14 delegáltat küldhet majd az országos jelölőgyűlésre szemben Bernie Sanders 12 jelöltjével. A második hely ellenére az igazi győztes mégis Bernie Sanders lehetett az első közvéleménykutatások alapján, ugyanis az eddig vezető Joe Biden komolyan visszaesett, míg Sanders magasan az élre ugrott. A demokrata előválasztások holnap folytatódnak New Hampshire-ben, ahol a közvélemény-kutatások szerint Sanders szerepelhet a legjobban, Buttigieg-gel a nyomában.


Meghosszabbítja kínai üzleteinek zárva tartását az Apple a koronavírus miatt, így sok helyen még ma sem nyitnak ki és február 15-ig zárva maradnak a boltok. A vírus emellett a beszállítói oldalról is érinti a céget, ugyanis legnagyobb kínai gyártója, a Foxconn egyelőre nem kapott engedélyt arra, hogy most hétfőtől bizonyos üzemeit ismét megnyissa. A legnagyobb gyár Zhengzhou-ban ma újranyitott, de a cég több másik városban még tárgyal a kormánnyal a potenciális újranyitásról. Shanghai-ban például még nem kezdődött meg a gyártás, de ugyanitt a Tesla gigagyárának alkalmazottai már munkába álltak a mai napon. A Foxconn az Apple mellett a Huawei-nek, a HP-nek, a Dell-nek vagy az Amazon-nak is fontos beszállítója. A fennakadások pontos hatását az érintett vállalatok egyelőre nem kommentálták, mivel még túl sok a bizonytalansági tényező.


A 24 jelölésből csupán 2 díjat (legjobb női mellékszereplő, legjobb dokumentumfilm) nyert a Netflix az Oscar gálán, ráadásul ezeket sem a legnagyobb népszerűségnek örvendő kategóriákban. A 10 kategóriában is jelölt „Az ír” című film egy díjat sem kapott.

Lassult a vírus terjedése

Csökkenés jellemezte az ázsiai piacokat ma reggel. A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot csökkent, míg a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett.


A hétvégi adatok alapján lassult a koronavírus terjedése. Míg korábban napi átlagosan 4.000 körüli új beteget regisztráltak, addig a hétvégén már csak átlagosan 3.000 új beteget jelentettek. Ez fontos mérföldkő lehet a vírus megállítása szempontjából, azonban fontos lenne, hogy a következő napi adatok is visszaigazolják, hogy elértük az inflexiós pontot. Összesen 40.540 fő betegedett meg eddig a vírusban és 910 fő halt bele. Mostanra többen vesztették életüket a betegségben, mint a 2002-2003-as SARS járványban összesen. A gyógyultak száma közben már megközelítette a 3.400 főt.


Ma már több kínai gyárban is újraindul a termelés, de nem egységes a kép. Vuhan-ban továbbra is marad a kényszerszünet, de onnan néhány száz kilóméterre néhány gyár már újra termelésbe áll, ezekről egyedi döntések születnek az állami hatóságokkal egyeztetve.


A januári infláció 8 éves csúcsra, 5,4%-ra emelkedett Kínában, bőven felülmúlva a 4,9%-os várakozást és a korábbi 4,5%-os adatot is. A megugró infláció oka a holdújév és a koronavírus kitörése miatti lakossági készlet felhalmozás, ami jelentős átmeneti extra keresletet generált.


Kína többé nem publikálja januári külkereskedelmi adatait. A döntést azzal indokolták, hogy az első két hónap adatai nagyon zajosak a holdújév miatt, ezért mostantól az első két hónap adatát összevontan publikálják csak.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben