Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Erste Protect Express 5G Innovators EUR 20-23

MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK
MÖGÖTTES TERMÉK INFORMÁCIÓK2020. január 31.   08:49

A 2019-es év az 5G-ről szólt, legalábbis a telekommunikációs iparágban mindenképp. Az 5G egyszerűen a mobilhálózatok ötödik generációját jelenti. A megoldásnak köszönhetően a korábbiakhoz képest kevesebb, mint ötvened részére csökkent a...

A 2019-es év az 5G-ről szólt, legalábbis a telekommunikációs iparágban mindenképp. Az 5G egyszerűen a mobilhálózatok ötödik generációját jelenti. A megoldásnak köszönhetően a korábbiakhoz képest kevesebb, mint ötvened részére csökkent a hálózati várakozási idő. Még szemléletesebb, hogy míg egy 2 órás film letöltése 2G (GSM) technológiával 64 napba, 3G-vel 38 órába, 4G-vel (LTE) 6 percbe telt, addig 5G-vel ez mindössze 5 másodpercet vesz igénybe (10 000 Mbit/sec). Nem hiába, hogy mind a szolgáltatók, mind pedig az infrastruktúrafejlesztők versengenek, hisz nagy előnybe kerül az, aki elsőként tudja nyújtani minél nagyobb lefedettséggel az 5G hálózatot. A részvénykosárban szereplő vállalatok Európa vezető vállalatai a félvezető iparágon belül, melyek innovációkkal igyekeznek hozzájárulni az 5G hálózatok fejlesztéséhez.

STMicroelectronics NV

  • A több int 50 éves múlttal rendelkező, Hollandiában bejegyzett, svájci székhelyű elektronikai- és félvezető iparágban működő vállalat mai formáját 1987-ben nyerte el, két nagy állami vállalat, a francia Thomson Semiconducteurs és az olasz SGS Microelettronica egyesülésével. Genf mellett regionális központokkal rendelkezik Szingapúrban, Shanghaiban, Tokioban és Coppellben (Texas, USA).
  • Bevételek alapján (9,66 mrdEUR) Európa második és a világ egyik legnagyobb chipgyártója. Konszolidált bevételeinek 57%-a Ázsia/Ausztrália, 28% EMEA, 16%-a pedig Amerika régióból származik.
  • Szegmensek tekintetében a bevételek 38%-a az autóiparnak értékesített integrált áramkörökből származik. További 34%-ot analóg integrált áramkörök, okos termékek, érintőképernyő kontrollerek és mérési termékek generálnak. A fennmaradó 28% microkontrollerek és digitális applikáció-specifikus integrált áramkörök értékesítéséből származik
  • Széles termékkörben számos terméket tervez, fejleszt, gyárt és értékesít több üzletágán keresztül. Néhány ilyen eszköz: RAM, mikrokontrollerek, energia-átalakítók, integrált áramkörök, ipari automatizált rendszerek. Az okoseszközök fokozódó elterjedése (ún. internet of things – IoT) révén egyre több használati eszközben van jelen: az okostelefonokon, okostévéken túl már „okos otthon” és „okos város” fejlesztések.
  • Az autóipar is használja fejlesztéseit: többek között a Fejlett Vezetőasszistens, Adaptív Világítási Rendszeréve teszi az autóvezetést biztonságosabbá, energia hatékonyabbá és integráltabbá.
  • A vállalat 2019-ben a következő évek növekedésének kulcsaként jellemezte az 5G-t, amely fejlesztéseivel 2021-re 12 mrdEUR bevételt kívánnak elérni. Ennek érdekében bevezettek egy 3 éves tervet, mely alapján erőforrásokat különítenek el 5G fejlesztésekre. Az STMicroelectronics több területen kívánja kiaknázni az 5G nyújtotta lehetőségeket: autóipar, ipari szegmens (ipari 5G IoT eszközök), személyi elektronika (pl.mobiltelefonok és tabletek) illetve 5G elosztó és továbbító rendszerek.
  • Forward 12M P/E: 19.9
  • Árfolyam: https://www.bloomberg.com/quote/STM:FP
  • A Bloomberg-en szereplő konszenzus célár EUR 28.86
  • A részvényt 17 elemző javasolja vételre, 8 tartásra és 1 eladásra
  • Kockázatok: Verseny fokozódása a társaság piacán, kereslet csökkenése

 

ASML Holding NV

  • A több mint 30 éves holland vállalat az ASM International és a Philips közös vállalataként jött létre, és lett mára Európa nyolcadik legnagyobbja piaci kapitalizáció alapján (128 mrdEUR), illetve a világ legnagyobb fotolitográfia-rendszer beszállítója (amelyben szinte monopol helyzetben van). (A fotolitográfia egy olyan gyártási eljárás, melyet félvezető eszközök gyártásában alkalmaznak, és mely segítségével rendkívül kisméretű elektronikus áramkörök készíthetők.)
  • A vállalat fő profilja processzor-gyártó eszközök és rendszerek fejlesztése, gyártása, értékesítése és kapcsolódó szolgáltatások nyújtása. Olyan nagy chip előállítóknak a beszállítója, mint a Samsung, TSMC vagy az Intel.
  • Bevételeinek döntő többsége Ázsiából származik (Tajvan 39%, Dél-Korea 26%, Kína 12%, Japán 3,6%), de Amerika 15%-kal illetve Európa 2,7%-kal veszi ki a részét az összértékesítésből. A bevételek 76%-ban a berendezések értékesítéséből származik, a fennmaradó 24% karbantartási és egyéb szolgáltatásokból tevődik össze.
  • A mobilpiac telítettsége és az USA-Kína kereskedelmi háború miatti keresletcsökkenést kiválóan kompenzálták az új technológiákhoz kapcsolódó szegmensek eredményei, sőt összességében a bevételnövekedést erősödött.
  • A legerősebb ilyen szegmens az 5G hálózati szegmens volt, mely insfrastruktúráját alkotó eszközökhöz különösen fejlett, nagy tudású gépek, rendszerek szükségesek. Az ASML az 5G hálózatokkal kapcsolatos telekommunikációs fejlesztésektől rendkívül erős növekedést vár 2020-ban is.
  • 2020 elején 2022-re részvényvisszavásárlási programot hirdetett, 6 millió EUR értékben
  • Tulajdonosi szerkezetét tekintve a részvényesek 58%-a intézményi befektető.
  • Forward 12M P/E: 31.7
  • Árfolyam: https://www.bloomberg.com/quote/ASML:NA
  • A Bloomberg-en szereplő konszenzus célár EUR 282.55
  • A részvényt 25 elemző javasolja vételre, 12 tartásra és 4 eladásra
  • Kockázatok: Verseny fokozódása a társaság piacán, kereslet csökkenése
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben