Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

„Keeps speed”

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 30.   10:06

Erste kommentár Továbbra is tartja a növekedési sebességet a fertőzések száma. Tegnapról mára újabb, mintegy 1.700 fővel nőtt a megbetegedések száma. Viszont az elhunytak száma jelentősen ugrott, mintegy 50...

Erste kommentár

Továbbra is tartja a növekedési sebességet a fertőzések száma. Tegnapról mára újabb, mintegy 1.700 fővel nőtt a megbetegedések száma. Viszont az elhunytak száma jelentősen ugrott, mintegy 50 százalékkal 170 főre. A lassulás még odébb van. Így nem meglepő a mai negatív hangulat, ami nem csak a részvénypiacokat érinti negatívan, de a forintnak sem kedvez. A forint újra az enyhén emelkedő trendcsatorna felső élén táncol. Ezzel különben még egy kicsit jobban is teljesít, mint a zlotyi. Mindeközben újabb „gyógyszerjelölt” van a vírus megfékezésére, mégpedig a „cukor”, ami nemcsak megfékezné a vírus szaporodását, de meg is öli. Persze ezen gyógyszerek kifejlesztése még „sok” időt vesz igénybe, így marad a karantén. Nyilván minél tovább tart a járvány, annál nagyobb a gazdasági hatás. Ugyanis Kína súlya a világgazdaságban 16 százalék körül van GDP alapon, ami azt jelenti, hogy egy hét totális kiesés mintegy 0,15 százalékkal is vághatja vissza a világ GDP növekedését. Persze csak akkor, ha a szorgos népnek az év hátralevő részében nem sikerül „behozni” a lemaradást.


A mai napon ismételt csökkenést láthatunk mind a DAX, mind BUX indexben, ami teljesen beleillik a technikai képbe is.

Tovább száguld a Tesla

Stagnálással fejezték be a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek, miután a kezdeti pluszok a nap végére elolvadtak. A határidőkre pillantva pedig azt láthatjuk, hogy ma tovább folytatódhat a koronavírus hatására megkezdődött korrekció.


Újabb bombaerős negyedévet zárt a Tesla, amivel piaczárás után közel 12%-kal emelkedett a részvények árfolyama. Az árbevétel 7,4 milliárd dollár lett a várt 7,1 milliárd dollárral szemben, 2%-ot növekedve év/év alapon. Ezen 2,14 dolláros EPS-t ért el a cég a várt 1,74 dollárral szemben. A készpénztermelő-képessége is jóval jobb lett a várakozásoknál, ez ugyanis 1 milliárd dollárt tett ki a várt 430 millió dollárral szemben. A cég 2020-ban több mint 500 ezer új autót szállíthat le a 2019-es 367.500-at követően, ami további komoly növekedést jelentene. Az új, SUV-okra emlékeztető Model Y Musk szerint nagyon nagy siker lesz, a modellek szállítása már ebben a negyedévben megkezdődhet. A kaliforniai gyárban a gyártósorok bővítése ráadásul a tervezettnél is gyorsabban halad.


Újabb erős negyedévet zár a Microsoft, miután a vállalatoknak nyújtott felhőalapú szolgáltatások továbbra is húzzák a céget. Az ebből a szegmensből származó árbevétel 39%-kal nőtt év/év alapon 12,5 milliárd dollárra, ráadásul az Azure felhőalapú platformból származó bevételek növekedési üteme 62%-ra gyorsult év/év alapon a korábbi 59%-ról. A teljes árbevétel 36,9 milliárd dollár lett a várt 35,7 milliárd dollárral szemben, ami 14%-os növekedés év/év alapon. Az EPS 1,51 dollár lett a várt 1,32 dollárral szemben. A hírekre az árfolyam 4%-kal emelkedett piaczárás után.


A vártnak nagyjából megfelelő negyedik negyedéves eredményt tett közzé a Facebook, miután 21,1 milliárd dolláros árbevételen 2,56 dolláros EPS-t ért el a negyedévben. A napi aktív felhasználók száma 9%-kal bővült 1,66 milliárdra, ami megfelelt a várakozásoknak. A jelentést követő elemzői tájékoztatón érdemi új hírek nem érkeztek, a WhatsApp monetizálásának sorsát, illetve az Instagramon való vásárlás felfuttatását továbbra sem részletezi a cég. Mivel az utóbbi negyedévekben tipikusan pozitív meglepetéseket hoztak a jelentések, illetve nagyon nagy emelkedést mutatott az árfolyam, most profitrealizálás volt látható piaczárás után, az árfolyam 7%-kal estt.


Újabb erős gyorsjelentés érkezett a félvezetőszektorból. A Lam Research 2,6 milliárd dolláros árbevételen (várt: 2,5 milliárd dollár) 4,01 dolláros EPS-t ért el a várt 3,85 dollárral szemben a gazdasági második negyedévben. A most kezdődött negyedévre 2,6-3 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég, míg a konszenzus ennek a sávnak az alját várta. Az EPS tekintetében 4,15-4,95 dollárt vár a cég, míg a konszenzus ezelőtt 3,98 dollár volt. Az árfolyam 6%-kal emelkedett piaczárás után.


A vártnak megfelelő 5 milliárd dolláros árbevételen 0,86 dolláros EPS-t ért el a Paypal, enyhén felülmúlva a 0,83 dolláros konszenzust. A most kezdődött negyedévre 0,76-0,78 dollár közötti EPS-t várnak, ami elmaradt a 0,82 dolláros konszenzustól. E mögött főként a cég nemrégiben végrehajtott akviziciója áll (Honey Science), ami ebben az évben még többletköltségekkel jár, majd 2021-tól már hozzájárul a profitnövekedéshez. Az árfolyam 2,5%-kal esett a hírekre piaczárás után.


Nem változtatott az alapkamaton a Fed a tegnapi kamatdöntés során. Technikai okokból a bankok számára a kötelező jegybanki tartalékokon felüli tatélokra fizetett kamatot emelte 1,55%-ról 1,6%-ra. Az ülést követő sajtótájékoztatón Jerome Powell hangsúlyozta, hogy az inflációs folyamatokat kiemelten figyeli a jegybank és mindenképp el szeretné kerülni azt, hogy az inflációs pálya hasonlóan alakuljon, mint például az Eurózónában. Ebből arra lehet következtetni, hogy az infláció esetleges megemelkedése esetén sem sietne az alapkamat emelésével a jegybank.

Költségvetési lazítással reagálhat Kína

A vírus miatt aggódók kerültek ismét túlsúlyba az ázsiai kereskedésben. A Nikkei 1,7%-ot, a Hang Seng 2,4%-ot csökkent. A shanghai tőzsde a holdújév miatt még mindig zárva tart, sőt az eredeti menetrenddel ellentétben holnap sem fog kinyitni, mivel a vírus miatt hétfőig meghosszabbították a nemzeti ünnepet.


Elemzői vélemények szerint a kínai kormánynak a fiskális élénkítés eszközéhez kell majd nyúlnia, hogy ellensúlyozza a koronavírus miatti gazdasági lassulást, ami egyúttal azt is jelentené, hogy átlépnék a 3%-os költségvetési hiányt. További lazítás képzelhető el a jegybank oldaláról is.


Ismét mintegy 1800 fővel nőtt globálisan a koronavírussal fertőzött betegek száma, vagyis az elmúlt pár napban 1600-1800 fő között stabilizálódott az új észlelések száma. Eddig összesen 7.783 beteget regisztráltak és 170 áldozattal járt a vírus. A WHO ma ismét megvitatja a nemzetköz egészségügyi vészhelyzet elrendelésének lehetőségét.


Egyre több légitársaság jelenti be, hogy átmenetileg szünetelteti kínai járatait. A Lufthansa csoport február 9-ig függesztette fel járatait, míg a Finnair csak bizonyos kínai városokba nem indít jártot. Egyre több légitársaság teszi lehetővé a repülőjegyek díjmentes átfoglalását vagy törlését is.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacok is a negatív tartományban voltak ma reggel.

A horvát bíróság hatályon kívül helyezte korábbi döntését

A horvát bíróság hatályon kívül helyezte a Hernádi Zsolt elleni, vizsgálati fogságára vonatkozó döntését. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, akkor visszavonják a MOL elnök-vezérigazgatója elleni európai elfogató parancsot és lekerül az Interpol körözési listájáról is. A hír pozitív, de nincs érdemi hatása a MOL értékeltségére.

Új üzletágvezető a Waberer’s-nél

A Waberer’s 2020. február 1-től Olivier Van Houtte-t nevezi ki nemzetközi operációs üzletágvezetővé. Van Houtte úr tavaly szeptembertől a társaság Projekt Menedzsment Irodáját vezette, és már bizonyította szakértelmét az átalakítási projektek előkészítése és végrehajtása során. Harminc éves karrierútja során számos menedzsment és tanácsadói pozíciót töltött be. Úgy véljük, hogy az új üzletágvezető jelentős szerepet vállal majd a cég átalakításának második szakaszában. A hír pozitív.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben