Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még gyorsul

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 28.   09:40

Erste kommentár Még gyorsul a koronavírus terjedése. Tegnap estére már 4.500 körüli megbetegedést jelentettek és több mint 100-an haltak bele a betegségbe. Egyes becslések szerint Wuhanban a megbetegedések száma...

Erste kommentár

Még gyorsul a koronavírus terjedése. Tegnap estére már 4.500 körüli megbetegedést jelentettek és több mint 100-an haltak bele a betegségbe. Egyes becslések szerint Wuhanban a megbetegedések száma elérheti a 43.000 ezret is. Ez is jól mutatja, hogy mennyivel gyorsabban terjed, mennyivel agresszívebb ez a vírus, mint annak idején (2002 vége, 2003 eleje) a SARS volt. Ugyanakkor a vírus elleni fellépés most sokkal koordináltibb és remélhetőleg ennek megfelelően hatékony is lesz. Azt már most el lehet mondani, hogy ebben a járványban nagy valószínűséggel jóval többen fognak megbetegedni, mint annak idején a SARS vírusban (~8.500). A kérdés az, hogy ez a jóval több 10x, 100x, vagy 1000x stb. több lesz-e. Ugyanis néhány százezer főig nagy valószínűséggel nem lesz számottevő a gazdasági hatás. Ugyanakkor sokmilliós nagyságrend esetén már jelentőssé válhat a GDP visszaesés.


Ma reggel az európai piacok a pozitív tartományban nyitottak, de a vírus terjedése még nem ért véget, s a túlvettség is még megvan az indexekben. Így az emelkedést átmenetinek tekintjük. A BUX oldalazva nyitott, és nagy valószínűséggel ez is a negatív tartományban fog zárni.


Az EURHUF keresztárfolyam tegnap letesztelte az enyhén emelkedő trendcsatorna tetejét 338 forintnál. Mindezt annak ellenére, hogy az MNB a deviza swap tenderen csak a felkínált mennyiség felét fogadta el, s ezzel mintegy 50 milliárd forinttal csökkentve a likviditást. A piac valószínűleg arra számított, hogy megint törölni fogja a tendert, mint a múlt héten. Ugyan az MNB-nek nincsen forint árfolyamcélja, de ettől függetlenül kíváncsian tekintünk a mai kamatdöntő ülés felé. Ugyan kamatváltoztatást nem várunk, de kíváncsian várjuk a kommünikét, amelyben amúgy szintén nem várunk változtatást.

Hamar megveszik az esést?

Megmaradtak a kezdeti mínuszok tegnap a tengerentúli részvénypiacokon. A Dow és az S&P500 1,6%-kal, míg a Nasdaq 1,9%-kal esett. A határidők mostanra 0,6-0,8% körüli felpattanást indukálnak, ami azt mutatja, hogy a befektetők relatíve hamar igyekszenek kihasználni a kissé pánikszerű eladásokat a koronavírus miatt.


Egyelőre nem okozott érdemi felfordulást Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadójának most íródó könyve, amiben a New York Times szerint arról ír, hogy az elnök valóban bizonyos vizsgálatok elindításához akarta kötni az Ukrajnának szánt segély folyósítását. A szenátusi tárgyaláson jelenleg Trump ügyvédei igyekeznek tisztázni az elnököt, illetve elérni azt, hogy újabb tanúk, mint például John Bolton korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó ne kerüljön már meghallgatásra.


A japán Nikkei hírújság értesülései szerint az Apple arra kérte a beszállítóit, hogy 2020 első felében összesen 80 millió iPhone-t gyártsanak le, ami 10%-os növekedés lenne az egy évvel ezelőtti számokhoz képest. Ez azt mutatja, hogy a cég továbbra is kedvezően látja a piaci helyzetet. Kérdéses lehet azonban, hogy például Kínában a terjedő koronavírus miként befolyásolja a keresletet, illetve magát a gyártást.


A dallasi Fed feldolgozóipari indexe is felülmúlta a várakozásokat, miután az index januárban-0,2 pont lett a várt -1 és az előző havi -3,2 pontot követően. Ezzel újabb megerősítést kaptunk arra, hogy az év első hónapjában némi javulást mutattak az amerikai feldolgozóipari kilátások.


0,4%-kal esett az új lakás értékesítések száma az USA-ban decemberben, ami elmaradt a várt 1,5%-os bővüléstől.

Még nagyobb leállás jön Kínában

Ma már csak kisebb csökkenés jellemezte az ázsiai részvényindexeket. A Nikkei 0,5%-ot, a FTSE China A50 határidős index pedig 0,7%-ot csökkent. A shanghai tőzsde megerősítette, hogy a meghosszabbított kínai holdújév miatt nem pénteken, hanem csak hétfőn fog ismét kinyitni.


A kínai hatóságok újabb intézkedésekről döntöttek a koronavírus megfékezésének érdekében. Hongkongban átmenetileg bezárják a legtöbb nyilvános létesítményt, így többek között bezárnak a múzeumok, könyvtárak és sport létesítmények is, az állami szektorban pedig távmunkát rendeltek el. Viszont a hongkongi tőzsde az eredeti menetrendnek megfelelően holnap már újra kinyit. Shanghaiban a vállalatokat megkérték, hogy legalább február 8-ig tartsanak zárva.


Gyors ütemben terjedt tovább Kínában a vírus, már 4470 beteget regisztráltak, ami több, mint 60%-os növekedés tegnaphoz képest és a halálesetek száma is 107-re emelkedett. A megbetegedések 99%-át továbbra is Kínában regisztrálták, azon belül is 60%-át a Vuhan környéki Hupej tartományban.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

A MOL érdeklődik a lengyel kiskereskedelmi piac iránt

A lengyel Parkiet interjút közölt Ratatics Péterrel, a MOL fogyasztói szolgáltatásokért felelős vezetőjével. Ratatics elmondta, hogy a MOL érdeklődik a lengyel piac iránt és megvásárolná azt a pár száz kutat, amit a két lengyel vállalat, a PKN Orlen és a Lotos csoport ad el az összeolvadás keretében. A MOL saját márkát építene ki Ausztriában és Lengyelországban is. Ratatics főleg Csehországban, Szlovéniában, Szerbiában és Romániában lát gyors növekedési lehetőséget az üzemanyag kiskereskedelemben. A cég idén 200 millió dollárt költ a divízió fejlesztésére. Véleményünk: Érthető a MOL lépése, hogy Lengyelország felé terjeszkedik. A két lengyel cég összeolvadása lehetővé teszi, hogy néhány száz kútból álló hálózatot vegyen a MOL, melynek átlagos töltőállomásonkénti termék eladása a lengyel átlagnak felel meg, tehát ez a később felkínálandó töltőállomás hálózat nem tekinthető alacsony színvonalúnak. A tényleges eszközeladásra 2020 második félében kerülhet sor. A hír semleges a MOL részvényekre nézve.

Az S&P felminősítette az OTP-t

Az S&P Global Ratings 'BBB-/A-3'-ról 'BBB/A-2'-re javította az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank rövid- és hosszú lejáratú adós besorolását, stabil kilátással. A felminősítés fő oka a bankrendszer szintű javulás, például a felelős hitelezés, a relatíve robosztus marzsok, és a rossz hitelek arányának csökkenése. A hír semleges.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben