Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csúcs közelben maradtunk

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 24.   09:30

Erste kommentár Maradtunk csúcs közelben. Ugyan a DAX lefordult a történelmi magasságokból és tegnap egészen a 20 napos mozgóátlagig folytatta az esését, ahonnan a mai napon emelkedni készül. Mindeközben az...

Erste kommentár

Maradtunk csúcs közelben. Ugyan a DAX lefordult a történelmi magasságokból és tegnap egészen a 20 napos mozgóátlagig folytatta az esését, ahonnan a mai napon emelkedni készül. Mindeközben az amerikai piacok is csak egy hajszálnyira vannak a tegnapelőtt elért csúcsoktól. Kérdés, hogy az a mintegy 200 pontos korrekció, amit a német börze abszolvált az elmúlt napokban, elégségesének tekinthető-e egy közel két éves korrekciós periódus lezárásának. Valahogy az az érzésünk, hogy nem igazán. Mindenesetre továbbra is erősek a piacok, miközben a tengerentúli társak kissé túlvettnek tűnnek. Ennek ellenére nem igazán akarnak korrigálni. Ha az értékeltségeket nézzük, akkor azok a sokéves átlag felett vannak, ami nyilván az idénre várható eredménybővüléssel magyarázható. Azt gondoljuk, hogy ezek nagy része már beárazódott, de a piac a jelenlegi állapotában nem igazán akar erről tudomást venni. Pedig az alapvető makrogazdasági adatok egyelőre és továbbra sem túl biztatók, legalábbis a rövid-közép távú kilátások tekintetében.


A mai napon emelkedéssel nyitott a DAX és a BUX index is, ami a jelenlegi pozitív hangulatban megmaradhat napközben is. Mindenesetre úgy tűnik, hogy a részvények az aktuális technikai formációnak megfelelően csinálják a dolgukat, ami egy normál piacra jellemző mozgás. Pláne akkor, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezek akár ellentétes mozgásokat (egyedi mozgásokat) is jelenthetnek, akár már egy piacon belül is.

Ismét rendelnek a nagy felhőszolgáltatók

A mínuszos nyitást követően sikerült tegnap szépíteniük a vezető amerikai részvényindexeknek. Az S&P500 0,1%-kal, a Nasdaq 0,2%-kal erősödött, míg a Dow 0,1%-kal esett.


A vártnál jóval erősebb negyedéves jelentést közölt tegnap az Intel. A vállalat 20,2 milliárd dolláros árbevételt ért el (+8% év/év) a várt 19,2 milliárd dollárral szemben, míg az egy részvényre jutó tisztított EPS 1,52 dollár lett a várt 1,25 dollárral szemben. A vártnál jobb eredmény főként a nagy adatközpontokhoz kapcsolódó bevételek közel 20%-os növekedésének volt köszönhető, ami 7,2 milliárd dollárt tett ki a várt 6,4 milliárd dollárral szemben. Emögött az állt, hogy a nagy felhőszolgáltatóktól (pl: Amazon, Google, Microsoft) származó árbevétel közel 50%-kal nőtt év/év alapon, miután ismét elkezdték feltölteni chipkészleteiket ezek a vállalatok. Azt kiszámítani, hogy ez meddig tarthat, nem könnyű, ezzel együtt azonban az Intel várakozásai további optimizmust tükröznek. Az első negyedévre 19 milliárd dollár körüli árbevételt várnak szemben a konszenzus eddigi 17,2 milliárd dollárjával, míg a teljes 2020-as évre 73,5 milliárd dollárt a várt 72,2 milliárd dollárral szemben. Ebből az látszik, hogy az év második felére igyekszik konzervatív becslést adni a cég. A jó hírekre az árfolyam 5,6%-ot emelkedett.


Továbbra is a Broadcom mellett tette le a voksát az Apple. A félvezetőgyártó tegnap bejelentette, hogy két olyan többéves szerződést írt alá az okostelefongyártóval, aminek keretében a 2023-ig érkező új készülékek bizonyos chipjeit ő fogja beszállítani. Egy hasonló szerződést már 2019-ben is kötöttek az Apple-lel, ez most azon felül értendő. A három szerződés értéke nagyjából 15 milliárd dollárra rúghat a Broadcom szerint. A hírekre az árfolyam 2%-kal emelkedett piaczárás után.


A kansasi Fed feldolgozóipari indexe is jobb lett a vártnál tegnap január hónapra, az index -1 pont lett a várt -6 és az előző havi -8 ponttal szemben.

Újabb kínai városokat helyeztek zár alá

0,1%-os emelkedés volt ma látható a Nikkei és a rövidített kereskedéssel üzemelő hongkongi Hang Seng esetében is. A Shanghai tőzsde zárva volt a ma kezdődő holdújév miatt.


Kínában további 10, Vuhan környéki városra terjesztették ki a helyi és távolsági tömegközlekedés felfüggesztését, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését. Közben a megbetegedések száma 830-ra, a halálos esetek száma pedig 25-re emelkedett. A WHO végül úgy döntött, hogy nem rendel el nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet. A döntés fő oka, hogy mivel Kínán kívül még nem terjedt emberről-emberre a vírus, így nagyrészt lokálisnak tekintik a fertőzést. Az eddigi adatok alapján családon belül, illetve az egészségügyi személyzet esetében következett be emberek közötti fertőzés.


Enyhén emelkedett a japán infláció. Decemberben a korábbi 0,5%-ról 0,8%-ra emelkedett, ami még bőven a jegybanki cél alatt van, de egyúttal jelzi, hogy az áfa emelés után kezd normalizálódni a kiskereskedelem, ami az árak emelkedésében is megnyilvánul.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben