Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem tud leállni

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 14.   09:43

Erste kommentár Az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás holnapi aláírása előtt új csúcsokat láthattunk mind az S&P500, mind a Nasdaq esetében. Mindkét index alapvetően túlvettnek mondható technikai...

Erste kommentár

Az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás holnapi aláírása előtt új csúcsokat láthattunk mind az S&P500, mind a Nasdaq esetében. Mindkét index alapvetően túlvettnek mondható technikai értelemben, különböző indikátorok alapján (RSI, MACD). Ez azt sugallja, hogy zajlik a „Vegyél a pletykára, adj a hírre!”. Persze ez véglegesen a megállapodás aláírása után fog eldőlni, de azt gondoljuk, hogy érik egy korrekció az amerikai tőzsdéken is. A DAX az után, hogy megközelítette a történelmi csúcsot, korrekcióba kezdett tegnap, melyet még egy darabig folytathat. Itthon az OTP-ben már zajlik a korrekció, míg a Richter esetében a technikai túlvettséget egyelőre egy erőteljes felminősítés írta felül, aminek köszönhetően az árfolyam tovább emelkedett.


Mindeközben itthon kijött a decemberi inflációs adatt, ami 4 százalék lett. Ez elsősorban az emelkedő élelemiszer- és dohányáraknak köszönhető. Az előbbit elsősorban a sertéshús árának emelkedése, míg utóbbit az emelkedő adó hajtja. Az elkövetkező hónapokban az infláció tovább, 4 százalék fölé is emelkedhet, ami az MNB előrejelzésével lenne összhangban. Ugyanakkor a jegybank figyelmen kívül hagyja ezt azzal az indokkal, hogy az azt követő hónapokban az inflációs ráta a bázishatás, az egyszeri sokkok elmúltával és az európai importált dezinflációnak köszönhetően visszaesik a kritikus 4 százalék alá. Azaz az adatra nem várható reakció az MNB részéről.


A DAX, a mai napon folytatja a korrekcióját, s azt gondoljuk, hogy a BUX is csatlakozik hozzá, hiszen technikailag mindkét esetben indokolt a korrekció.

A bankok nyitják a sort

A Dow Jones kivételével újabb csúcsokon zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, ami részben a technológiai szektor felülteljesítésének volt köszönhető. A Nasdaq 1%-kal, az S&P500 0,7%-kal, a Dow 0,3%-kal került feljebb.


Azt követően, hogy a Fed leállt a kamatcsökkentési ciklussal, némileg fellélegezhettek a bankok, hogy innen már nem fog további nyomás helyeződni a kamatmarzsokra. Év/év alapon azonban valószínűleg még meglátszanak ennek negatív hatásai, ami a most kezdődő gyorsjelentési szezonból is kiderülhet, ahol ma a Citi, a J.P. Morgan és a Wells Fargo is közzéteszi negyedik negyedéves számait. A negatív hatást azonban több mint kompenzálhatja a hitelvolumen növekedése, amit a továbbra is erős belső fogyasztás támogat az USA-ban.


A Visa 5,3 milliárd dollárért felvásárolja a Plaid névre hallgató, fizetési megoldásokkal foglalkozó start-up céget. A vállalat olyan megoldást nyújt, amivel a felhasználók bankszámláikat egyszerűen csatlakoztathatják olyan modern pénzügyi platformokhoz, mint a PayPal, a Venmo, vagy a Betternment. Ezzel a cég egy újabb lépést tett annak érdekében, hogy diverzifikálja üzletágát a hagyományos kártyás fizetéshez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások felől.

Kína nem deviza manipulátor többé

Vegyesen teljesítettek az ázsiai részvényindexek. A tegnap zárva tartó Nikkei ma 0,7%-ot emelkedett, míg a Shanghai és a Hang Seng index is 0,3%-ot csökkent.


Az amerikai pénzügyminisztérium többé nem tekinti deviza manipulátornak Kínát. A közlemény szerint Kína kötelezettséget vállalt, hogy nem fogja mesterségesen gyengíteni a jüan árfolyamát. A bejelentés két nappal a részleges kereskedelmi megállapodás aláírása előtt érkezett. A hírre a jüan árfolyama a nyár óta nem látott szintre, 6,878-ra erősödött a dollárral szemben.


A kínai export dollárban mérve 7,6%-kal emelkedett, felülmúlva a várt 2,9%-ot. Az import ennél is nagyobb mértékben, 16,3%-kal bővült, szintén felülmúlva a 9,6%-os várakozást. A kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos pozitív hírek megtették hatásukat és támogatták a külkereskedelmet. A kínai export az év egészében 0,5%-kal bővült, míg az USA-ba irányuló export 11%-kal esett vissza, ezzel Amerika már csak a harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere Kínának az EU és a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége mögött.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben