Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Furcsa békülés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 9.   09:03

Erste kommentár Rendkívül gyorsan és meglehetősen furcsa módon békült ki egymással az USA és Irán. Irán az amerikai katonai célpontok ellen indított támadással megtoroltnak tekinti a 2. számú...

Erste kommentár

Rendkívül gyorsan és meglehetősen furcsa módon békült ki egymással az USA és Irán. Irán az amerikai katonai célpontok ellen indított támadással megtoroltnak tekinti a 2. számú iráni vezető, Szulejmáni likvidálását. Mivel amerikai oldalról csak kisebb károkkal járt az iráni ellencsapás, így Trump is könnyedén túltette magát a dolgon. Kicsit olyan ez, mintha mindkét fél gyorsan túl szeretett volna lenni az egészen, nem kockáztatva a helyzet eszkalálódást, ugyanakkor szerették volna azt mutatni, hogy a saját részükről megtették, amit szükséges. A befektetők fellélegezhetnek, hogy a harctér helyett a tárgyalóasztalnál és esetleges újabb gazdasági szankciókkal folytatódhat a történet. Főként az olajnál volt hatalmas árfolyam reakció tapasztalható, hiszen a WTI típusú kőolaj árfolyama napon belül 6 dollárt esett és a long pozíciók tömeges zárása miatt bőven a konfliktus előtti szintek alá esett vissza. A piacok ismét risk-on üzemmódba kapcsolhatnak, amit mutat az európai határidős indexek emelkedése is.

Hamar lerázta magáról a piac az aggodalmakat

Pozitív tartományban zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek, miután Trump tegnapi beszéde is arra engedett következtetni, hogy az USA sem akar további eszkalációt az iráni konfliktusban. A Dow 0,6%-kal, az S&P500 0,5%-kal emelkedett, míg a Nasdaq 0,7%-os emelkedésével új történelmi csúcson zárt.


Donald Trump tegnap igyekezett megnyugtatni az amerikaiakat. Biztosította őket arról, hogy a tegnap hajnali iráni rakétatámadás nem követelt halálos áldozatokat, illetve azt is mondta, hogy úgy tűnik, hogy Irán visszavesz az agresszióból. Az USA így nem kíván katonai akicóval válaszolni, de újabb szankciókkal sújtja az országot. Ha viszont Irán ismét katonai agresszióba kezdene, akkor az USA is hasonlóhoz folyamodhat. Irán álláspontja szintén hasonló, azaz csak amerikai agresszió esetén ígérnek válaszcsapásokat. Tegnap este kisebb bagdadi rakétatámadások átmenetileg okoztak ugyan nyugtalanságot, de ebből nem lett újabb konfliktus. A hírekre a vezető részvénypiacok folytatták az emelkedést.


Ismét emeltek áraikon az USA nagy acélgyártói. Ez október óta már az ötödik kisebb emelés, ami arra enged következtetni, hogy stabilan kezd visszatérni a kereslet.

Túl lehet a csúcson Kína

A geopolitikai kockázatok kiárazódásával nagyot ugrottak az ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 0,8%-ot, a Hang Seng 1,3%-ot, a Nikkei pedig 2,3%-ot emelkedett. Utóbbit a gyengülő jen is támogatta, ugyanis az USDJPY tegnap még 108 alatt is járt, ma reggel pedig már 109,3 körül kereskednek vele, ami főként az export-orientált cégek árfolyamának emelkedését segítette.


Meglepetésre 4,5%-on stagnált decemberben Kínában az infláció, szemben a 4,7%-os piaci várakozással. A sertésárak, melyek az elmúlt hónapokban jelentősen hozzájárultak az infláció emelkedéséhez, már „csak” 97%-kal drágultak év/év alapon, elmaradva az előző két hónap értékétől. Az élelmiszerár hatástól eltekintve az inflációs folyamatok továbbra is mérsékeltek Kínában. Ennek jele, hogy a termelői árindex 0,5%-kal csökkent év/év alapon. Januárban a holdújév átmenetileg okozhat még inflációs növekedést, de elképzelhető, hogy a kínai infláció mostantól már mérséklődni fog.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben