Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nesze neked!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 8.   09:39

Erste kommentár Megkapták a piacok, ami megint csak várható volt. Neveztesen lépett Irán, megtámadott két amerikai támaszpontot Irakban, na meg egy ukrán utasszállítót, legalábbis egyes hírforrások...

Erste kommentár

Megkapták a piacok, ami megint csak várható volt. Neveztesen lépett Irán, megtámadott két amerikai támaszpontot Irakban, na meg egy ukrán utasszállítót, legalábbis egyes hírforrások szerint. Ugyan ez a lépés a piacok szempontjából nem tűnik annyira vészesnek, s az irániak ezzel megtoroltnak tekintik a katonai vezető meggyilkolását, s az USA is a hallgatás ködébe burkolózott, ennek ellenére azért negatív reakciókat láthatunk a piacokon. Nyilván ott van az emberek lekében a folytatástól való félelem. Az adok-kapok folytatódhat. Ugyanakkor továbbra sem szabad elfelejtenünk, hogy némi túlvettséget láthatunk számos piacon, s ezek közé tartozik a magyar is, ahol egyelőre nem láttunk valós korrekciót. Így talán nem is lenne meglepő, ha ma már kevesebbet esne, mint a nemzetközi társai.


A DAX és a BUX is a negatív tartományban nyitott reggel, de a BUX esetében talán jöhet egy kis fordulat napközben, legalábbis technikai alapon a három napos csökkenést követően.

Akár „békülést” is hozhat az iráni válaszcsapás

Enyhe csökkenéssel fejezték be a tegnapi kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 0,3%-kal esett, a Nasdaq stagnált.


Irán ma hajnalban rakétatámadást intézett két Irakban lévő amerikai katonai támaszpont ellen. Arról egyelőre nem tudni, hogy ez halálos áldozatokkal is járt-e. Ezt követően az iráni külügyminiszter azt közölte, hogy az országa arányos válaszcsapást mért az USA-ra, amit befejezettnek nyilvánított. Ez arra enged következtetni, hogy Irán innen már nem szeretné a feszültségek további eszkalálódását. Trump első reakciója is erre engedett következtetni, Twitteren azt írta: „Minden rendben”. A hivatalos elnöki közlemény amerikai idő szerint ma reggelre várható az esetről. Amennyiben az USA nem mér válaszcsapást Iránra a mostani eset miatt, az akár a konfliktus enyhülésével járhat rövidtávon. A hírre a határidős piacok kezdetben 1,5%-ot estek, majd a felek kommentárjai után ezt teljes egészében ledolgozták.


Újabb Boeing zuhant le tegnap, a légikatasztrófát senki sem élte túl. Az Iránból Kijevbe repülő 737-es a felszállást követően zuhant le. Az iráni ukrán nagykövetség szerint motorhiba okozta a balesetet. Ennek pontos részleteiről valószínűleg csak jóval később, egy átfogó vizsgálat után kaphatunk majd információkat. Fontos megjegyezni, hogy ennek az esetnek minden bizonnyal nincs köze a korábban lezuhant két Boeing 737-es Max típusú gépek katasztrófájához, ami mögött az ezekbe a típusokba újonnan beépített repülést-segítő szoftver, és a pilóták szükségszerű tréningjének hiánya vezetett. Ezzel kapcsolatban tegnap friss hír volt, hogy most már a Boeing is támogatja azt, hogy ha ismét forgalomba helyezik ezt a típust a kijavított szoftverrel, akkor a pilóták előtte szimulátorokon gyakorolják a gép irányítását.

A chip piac hozott meglepetést a Samsungnál

A geopolitikai kockázatok újbóli előtérbe helyeződésével esés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat. A Hang Seng és a Shanghai index is 1,2%-ot, a Nikkei 1,6%-ot csökkent.


Az előzetes számok alapján 6,1 milliárd dolláros operatív eredményt ért el a Samsung. Ez ugyan 34%-os visszaesés a tavalyi évhez képest, de a várakozásokat még így is csaknem 10%-kal felülmúlta. Bár részletes eredményt még nem közölt a cég, de valószínűleg a chip, elsősorban a memória chipek piacának stabilizálódása és a korábban felhalmozott készletek leépülése támogathatta a negyedéves eredményt.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben