Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem szükségszerű a korrekció egy erős tőzsdei év után, sőt…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 2.   09:24

Erste kommentár Komoly emelkedéssel zárták a vezető amerikai részvényindexek az előző évet, miután a Dow 22%-kal, az S&P500 29%-kal, a Nasdaq pedig 35%-kal került feljebb. Sok szerencsejátékos azt mondaná erre, hogy a nagy...

Erste kommentár

Komoly emelkedéssel zárták a vezető amerikai részvényindexek az előző évet, miután a Dow 22%-kal, az S&P500 29%-kal, a Nasdaq pedig 35%-kal került feljebb. Sok szerencsejátékos azt mondaná erre, hogy a nagy emelkedés miatt 2020-at korrekciónak kell jellemeznie, ennek azonban nincs érdemi megalapozottsága. Sőt, ha a statisztikákat nézzük, azt láthatjuk, hogy 1950 óta a Dow az esetek 75%-ában, az S&P500 pedig 83%-ában emelkedett a rákövetkező évben, azokban az esetekben, amikor a megelőző évet 20% feletti emelkedéssel zárta. Ennek átlagos mértéke a Dow esetében 8,9%, az S&P500 esetében 11,2% volt. Amennyiben a Nasdaq-ot nézzük, és azt, hogy miként teljesített azokban az években, amelyeket legalább 30%-os emelkedés előzött meg, azt láthatjuk, hogy az esetek 78%-ában volt emelkedés, melynek átlagos mértéke 14,2% volt. Összességében tehát azt láthatjuk, hogy egy jól sikerült tőzsdei év a statisztikák alapján inkább további jó folytatást szokott előrevetíteni, mintsem korrekciót.

Jó hírekkel indította az évet Trump

Emelkedéssel búcsúztatták az előző évtizedet a vezető amerikai részvényindexek kedden. Egységesen 0,3%-os emelkedést láthattunk a Dow, az S&P500 és a Nasdaq esetében is az év utolsó napján.


Igyekezett pozitív felütést adni Donald Trump az újévnek, miután tegnap twitter üzenetben bejelentette, hogy január 15-én a Fehér Házban kerül sor a Kína és az USA közti részleges kereskedelmi megállapodás aláírására. Ezt követően pedig már pekingi utazást tervez, ahol folytatódhat a kereskedelmi tárgyalások újabb köre. A kínai fél részéről egyelőre nem érkezett megerősítés.


Kisebb mértékben enyhülhetnek az USA és Irán közti feszültségek annak hatására, hogy tegnap egy Irán által támogatott iraki militista csoport felbontotta az iráni amerikai nagykövetség előtt felállított táborhelyét.

Kínában lazítással indult az év

A japán részvénypiac ma és holnap is zárva tart. A Hang Seng 1,1%-ot, a Shanghai index 1,2%-ot emelkedett, és ezzel a kínai részvénypiac 2015 óta a legjobb év eleji rajtot vette.


A kínai jegybank 50 bázisponttal csökkentette a kötelező tartalékráta értékét, ami jövő hétfőtől lép életbe. Ezzel a lépéssel 115 milliárd dollárnyi többlet likviditást szabadít fel a jegybank a bankrendszeren belül.


Vegyesek lettek a napokban megjelent kínai beszerzési menedzser indexek. A statisztikai hivatal által még kedden publikált feldolgozóipari PMI 50,2 ponton stagnált, míg a szolgáltatószektor a vártnál nagyobb mértékben, 54,4 pontról 53,5 pontra esett vissza. A ma reggel megjelent Caixin feldolgozóipari index viszont 51,8 pontról 51,5 pontra mérséklődött.


Áramszünet nehezíti a Samsung chipgyártását, melyre pozitívan reagáltak az ázsiai szektortársak, ugyanis az átmeneti leállás rövidtávon csökkentheti a DRAM chipek kínálatát, amiből a többi gyártó profitálhat.


Újévi beszédében ismét agresszív hangnemet ütött meg Kim Dzsongun, új, stratégiai fegyver kifejlesztését helyezte kilátásba.


Hongkongban az új év is tiltakozásokkal indult, melyen több tízezer tüntető vett részt.

Nem érte meg szilveszterkor nyitva tartani

Az európai piacok jelentős része nyitva tartott szilveszter napján is, igaz egészen elképesztően alacsony forgalmat bonyolítottak le, jellemzően csökkenő index értékek mellett. A magyar piachoz hasonlóan a DAX is zárva tartott kedden és szerdán is.

A közel-keleti feszültségre és a csökkenő USA készletadatokra emelkedik az olajár

A WTI 61,3 dollárig emelkedett, miután tegnap az API jelentése szerint 7,8 millió hordóval estek az USA nyersolaj készletei. A fontosabbnak tartott EIA adat pénteken jelenik meg, a piac 3 millió hordó csökkenésre számít. A közel-keleti feszültségnek is fontos szerepe van, mivel az USA visszavágott annak a milíciának, mely korábban a bagdadi amerikai nagykövetséget támadta. A szituáció tovább romolhat a szakértők szerint, miután Irán az amerikai szankciók miatt egyre szorultabb helyzetben van. A hírek szerint a régióba újabb amerikai csapatok érkeznek.

Tovább emelkedik az arany

A gyengülő dollár tovább támogatta az arany emelkedését, melyért unciánkért ma már 1.520 dollárt kellett adni. A kínai jegybank lazító lépése szintén pozitív a nemesfém számára. Az arany volt a nyersanyag ETF-ek sztárja 2019-ben, hiszen tavaly a legnagyobb tőkebeáramlás az SPDR arany ETF-be történt, mely 211 millió dollárnyi új tőkét vonzott be.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX mínuszban volt.

Nem befolyásolja a MOL-t a horvát bíróság döntése

A horvát bíróság első fokon elítélte Hernádi Zsoltot az INA megvásárlása kapcsán elkövetett vesztegetés vádja miatt. Az elévülési időre való tekintettel várható volt, hogy 2019 év végén, idén év elején dönt a bíróság. Meglátásunk szerint az elmarasztaló döntésnek nincs érdemi hatása a MOL-ra, ugyanis egyrészt lehetőség van a fellebbezésre, másrészt a MOL már eddig is többször támadta a horvát bírói függetlenséget, így akár ezzel kapcsolatban is panasszal élhet Hernádi. A MOL már közölte, hogy az INA stratégiáját nem befolyásolja az ítélet és a felügyelőbizottság továbbra is támogatja az elnök-vezérigazgatót. A lassan egy évtizede húzódó jogi csatározásban a washingtoni választott bíróság döntése bírhat majd komolyabb gazdasági jelentőséggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben