Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az ünnepek között sem pihennek a piacok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. december 23.   09:37

Erste Kommentár Éppen a tavalyi év fordítottja játszódott le a világ tőzsdéin az idei év utolsó negyedében, ugyanis ezúttal október elejétől markáns emelkedés jellemezte a...

Erste Kommentár

Éppen a tavalyi év fordítottja játszódott le a világ tőzsdéin az idei év utolsó negyedében, ugyanis ezúttal október elejétől markáns emelkedés jellemezte a részvénypiaci kereskedést. Ez mind a nagy európai cégeket magába foglaló STOXX Europe 600 indexre, mind az amerikai S&P500-ra, mind a BUX-ra elmondható volt. Az év végi nyitva tartása az egyes tőzsdéknek azonban nem ennyire egységes, így érdemes erre még egy pillantást vetni mielőtt pihenőre térünk. A Budapesti Értéktőzsde december 24. és január 1. között egyetlen napra, december 30-ára nyit ki. A frankfurti XETRA is nyitva lesz ezen a napon, emellett a nap mellett pedig december 27-én is nyitva tart az ünnepek között. A legdolgosabbak az USA-ban lesznek a kereskedők, itt ugyanis december 24-én rövidített kereskedés lesz magyar idő szerint este 7 óráig, 25-e szünnap, majd a rákövetkező négy napban rendes nyitva tartás lesz. Ezt követően pedig január 1. ismét szünnap lesz.

Vámokat csökkent Kína

1,3%-os eséssel zárta a kínai Shanghai index a mai kereskedést, ezzel pontosan a 200 napos mozgóátlagon fejezte be a kereskedést. A Hang Seng és a Nikkei stagnálást mutatott.


2020 január elejétől 859 különféle termékre csökkenti importvámjait Kína. A lépést azonban nem a kereskedelmi tárgyalások előrehaladásának, hanem inkább a szükség szülte intézkedésnek, illetve a gazdaság további nyitásának érdemes tekinteni. Részben a sertésinfluenza okozta húshiányra igyekszik reagálni a vezetés.


A jövő évtől több mint évi 10 milliárd dollárt fektethet a Tencent Európába a vállalat európai felhőszolgáltatási divíziójának vezetője, Li Shiwei szerint. A cég Németországra egy nagyon fontos központként tekint a felhőalapú szolgáltatások terén. A következő három évben 2-3 ezer új európai munkahelyet hozhat létra a vállalat.

A vártnál gyengébben debütált az új Star Wars film

Megtartották a kezdeti pluszokat pénteken a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,3%-kal, a Nasdaq 0,4%-kal, az S&P500 0,5%-kal került feljebb.


175,5 millió dolláros bevételt hozott a Disney-nek a Star Wars új epizódja, a Star Wars: Skywalker kora az észak-amerikai nyitóhétvégén. Ezzel ugyan minden idő harmadik legerősebb decemberi nyitányát produkálta a film, ugyanakkor elmaradt a trilógia előző két részének a 248 millió dolláros (Ébredő Erő), illetve 220 millió dolláros (Az utolsó Jedi) nyitó hétvégei bevételétől. Az iparágon belül a várakozások inkább az előző epizódok sikerével számoltak, így ezekhez képest ez egyelőre csalódást jelent. Kérdés miként alakul a folytatás.

Újabb EKB-tag sürgeti az inflációs keretrendszer felülvizsgálatát

Emelkedéssel zárták a pénteki kereskedést a vezető európai részvényindexek. A DAX és a CAC 40 0,8%-kal, az FTSE 0,1%-kal került feljebb.


A holland jegybank elnöke, Klaas Knot szerint alapos vizsgálatra lenne szükség az Európai Központi Bank inflációs keretrendszerét illetően, mielőtt a makacsul alacsony infláció miatt tovább lazít a jegybank. Szerinte a vállalatok láthatóan már nem úgy áraznak, mint a múltban, a munkaerőköltségek növekedése nem feltétlen jár az árak emelkedésével. Erre a felülvizsgálatra 2020-ban sor is fog kerülni, ahol a Financial Times közgazdászok végzett legutóbbi felmérése szerint komolyabb mértékben változtathat inflációs célján a jegybank.


A Financial Times értesülései szerint az HSBC és a J.P. Morgan egyes kereskedői is pár másodperccel korábban hozzájuthattak a BOE kamatdöntő üléseit követő sajtótájékoztató hanganyagához, mint ahogy az a nyilvános médiákban lement. A vizsgálatok az ügyben továbbra is zajlanak.

Erősödött a dollár

Tovább távolodott a 200 napos mozgóátlagtól pénteken az EUR/USD kurzus, ezzel egészen az 1,106-nál lévő 100 napos mozgóátlagig ereszkedett vissza. Ezzel továbbra is úgy tűnik, hogy érdemi trendfordulót idén még nem láthatunk majd a kurzusban.


Továbbra is a 331,1 forintnál lévő 100 napos mozgóátlag vonzásában tartózkodik az EUR/HUF kurzus, ma reggel 330,8 forinton nyitott az árfolyam. Ha ismét visszaemelkedne e szint fölé a kurzus, az további forintgyengülést vetítene előre.

Korrigál az olaj

Kisebb eladói nyomás helyeződött a WTI típusú kőolaj árfolyamára, miután úgy tűnik, hogy Szaúd-Arábia és Kuvait már idén meg tudnak egyezni az olajkiteremlésről azon a semleges területen, amely a két ország közti határon fekszik. Ezzel akár 500 ezer hordó/nap addicionális kínálat is a piacra kerülhet. A WTI típusú kőolaj hordónkénti árfolyama ma reggel 60,2 dolláron tartózkodik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben