Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sok hűhó semmiért?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. december 19.   09:03

Erste kommentár Tegnap megszavazta ugyan a demokrata többségű alsóház Donald Trump lemondatását, továbbra is biztosnak tűnik, hogy a republikánus többségű felsőházban erre nem fog sor kerülni. Így pedig minden maradhat...

Erste kommentár

Tegnap megszavazta ugyan a demokrata többségű alsóház Donald Trump lemondatását, továbbra is biztosnak tűnik, hogy a republikánus többségű felsőházban erre nem fog sor kerülni. Így pedig minden maradhat a régiben. Sőt, érdekes módon amennyiben Donald Trump népszerűségi indexét nézzük, azt láthatjuk, hogy az utóbbi hetekben tapasztalt javulás után az elmúlt 3 éves csúcsa környékén tartózkodik. Ebből az látszik, hogy érdemi hatást gyakorlatilag nem is fejtettek ki a demokraták komoly erőfeszítései a 2020-as választás befolyásolására. Az utóbbi hetek közvélemény-kutatásai továbbra is szoros versenyt jeleznek előre.

Küszöbön a fordulat a Micron vezérigazgatója szerint

Ismét stagnáltak a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi kereskedés során. A Dow 0,1%-kal esett, a Nasdaq ugyanennyivel emelkedett, míg az S&P500 még ennyit sem tett.


5,1 milliárd dolláros árbevételt ért el a memóriachipgyártó Micron Technology a gazdasági első negyedévében, ami enyhén felülmúlta az 5 milliárd dolláros konszenzust. Ez az előző év azonos negyedévéhez képest még mindig 35%-os visszaesést jelent. Ezen a vártnak megfelelő 0,48 dolláros tisztított EPS-t ért el, szemben az egy évvel ezelőtti 2,81 dollárral. A most kezdődött negyedévre 4,5-4,8 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, míg a konszenzus ennek a sávnak a tetejét várta. Ez már „csak” 20%-os visszaesés lehet év/év alapon. Az EPS 0,29-0,41 dollár között szóródhat, itt a konszenzus szintén a sáv tetejét várta. Ennek ellenére a részvények árfolyama közel 5%-kal emelkedett piaczárás után, mivel a cég vezérigazgatója azt mondta, hogy szerinte a most kezdődött negyedév lehet a lefelé ívelő ciklus mélypontja a memóriapiacon. Ezt az utóbbi hetekben több elemzőház is hasonlóan vélte. Bár már újra szállíthat be a Huawei-nek a vállalat, de ennek érdemi hatása az árbevételre a következő negyedévekben még nem lesz a vezérigazgató szerint, mivel az üzleti kapcsolatok helyreállítása sok időt veheti igénybe, ha egyáltalán sikerül.


Az Amerikai Képviselőház a várakozásoknak megfelelően megszavazta Donald Trump lemondatását, miután a demokrata többségű házban a képviselők túlnyomó többsége a pártja számára kedvező kimenetelre szavazott. A vád a hatalommal való visszaélés, illetve a Kongresszus munkájának akadályoztatása volt. Ezzel most a következő hónapban szenátusi meghallgatás kezdődik az ügyben, amit majd a Szenátus szavazása követ. Ezen a szavazáson a mostani állás szerint nincs esély arra, hogy eltávolítsák Trump-ot az elnöki székből, mivel 2/3-os többség kéne ehhez egy republikánus többséggel rendelkező felsőházban. A republikánusok pedig egyértelműen kiállnak Trump mellett. Ezzel úgy tűnik, hogy az egész impeachment folyamat nem hozott semmilyen érdemi változást a politikai erőviszonyokban. A legfrissebb közvéleménykutatások továbbra is szoros küzdelmet ígérnek a 2020-as választásokra.


Új történelmi csúcson zártak tegnap a Tesla részvényei, miután továbbra sem hagyott alább a kedvező gyorsjelentés óta látott lendület.

Tartott a japán, pénzt pumpált a kínai jegybank

Kisebb csökkenés volt a jellemző az ázsiai piacokon. A Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot csökkent, míg a Shanghai index stagnált.


A várakozásoknak megfelelően a japán jegybank szinten tartotta a kamatokat és az eszközvásárlási program nagyságát is. A jegybank értékelése szerint a friss fiskális stimulus segítheti a gazdaság növekedését, ugyanakkor a külső tényezők kockázatot jelentenek, emiatt szükség esetén kész további kamatcsökkentésre a jegybank. Ugyanakkor a BoJ elnöke elmondta, hogy a további lazításnak egyre nagyobb a költségvonzata, és hátrányosan érinti a bankokat, veszélyeztetve a pénzügyi rendszer hatékonyságát.


A japán jegybank körvonalazta az ETF kölcsönzési programját is, mely napi szinten kerülhet majd lebonyolításra, a kölcsönök futamideje pedig legfeljebb 1 év lehet. Monetáris politikai szempontból nincs nagy jelentősége, de logikus lépés, miután a jegybank vált a legnagyobb ETF befektetővé. A lépéstől az ETF piac likviditás növekedését várják.


A kínai jegybank január óta a legnagyobb összegű likviditást, 40 milliárd dollárt bocsátott a pénzügyi piacok rendelkezésére 7-14 napos futamidőre. Év végén a bankok hitelezési aktivitása jellemzően lecsökken, melynek ellensúlyozása miatt szükséges volt a likviditás növelő intézkedés.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is mínuszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben