Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csúcsok napja volt pénteken

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. december 16.   09:48

Erste kommentár A kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban szivárgó pozitív hírek és a brit konzervatív párt méretes győzelmének hatására pénteken általános volt az...

Erste kommentár

A kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban szivárgó pozitív hírek és a brit konzervatív párt méretes győzelmének hatására pénteken általános volt az emelkedés, ami új csúcsokat eredményezett mindhárom vezető amerikai indexben és itthon is. Persze itthon az egyedi sztorik is fontos szerepet játszottak az emelkedésben. Míg az amerikai indexek az MACD-k alapján akár tovább is emelkedhetnek, a DAX esetében azt látjuk, hogy véget érőben van a korrekció, s ma reggelre megérkezett a vételi jelzés is. Ugyankkor a BUX más pályát fut be. Itt túlvettséget láthatunk, ami elsősorban a piacvezető OTP-nek tudható be, amely az évvégi száguldásának vége felé jár. Ez persze nem jelenti azt, hogy most akkor visszaesik. Ugyanakkor a Richter még mehet tovább, s így összeségében a BUX is emelkedhet picit tovább.


A mai napon a technikai formációk alapján a DAX és a BUX indexben is alapvetően oldalazást várunk, amelynek az eredménye talán kis pozitív zárás lehet az általános jó hangulatban.

Megvannak a konkrétumok

Stagnálással fejezték be a pénteki kereskedést a vezető amerikai részvényindexek, miután pénteken csupán ködösebb részletek érkeztek az USA és Kína által megkötött kereskedelmi megállapodásról. Ezekről a hétvége során megérkeztek a konkrétumok is. A Nasdaq 0,2%-kal emelkedett, a Dow és az S&P500 stagnált.


A kezdeti ellentmondásos híreket követően napvilágot láttak a konkrétumok az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokról. Ezek alapján Kína elkötelezte magát, hogy a 2017-es 187 milliárd dolláros értékhez képest 200 milliárd dollárral többet fog importálni az USA-tól a következő két év során. A mezőgazdasági importok terén Trump szerint Kína hamarosan elérheti az évi 50 milliárd dolláros értékhatárt. Trump cserébe nem vezette be a most vasárnaptól esedékes újabb importvámokat 160 milliárd dollárnyi termékre, illetve megfelezte a 15%-os importvámot 120 milliárd dollárnyi kínai termékre, amit még szeptemberben vezettek be. A 25%-os importvám 250 milliárd dollárnyi kínai termékre továbbra is érvényben marad. Az USA lépésének hatására a kínai fél is csökkenteni fogja a válaszreakcióként életbe léptetett büntetővámjait. A 86 oldalas dokumentumot, ami ratifikálja az egyezményt, január elején írhatják alá a felek. Az importtal kapcsolatos ígéretek mellett Kína újabb vállalásokat tett arra, hogy komolyabban lép fel a szellemi tulajdon védelmének érdekében, illetve nem manipulálja devizáját. A hírekre az ázsiai piacokon már nem volt érdemi emelkedés, míg az amerikai határidős indexek 0,2-0,3%-kal kerültek feljebb.

Lassuló növekedésre számít Kína

A pénteken bejelentett kereskedelmi megállapodás ellenére vegyesen teljesítettek az ázsiai részvényindexek. A Nikkei és a Hang Seng 0,3%-ot csökkent, míg a Shanghai index 0,6%-ot emelkedett.


A Reuters értesülései szerint az idei 6-6,5%-os GDP növekedési cél után jövőre 6% lehet a hivatalos növekedési cél Kínában. Ez összhangban van a piac 6,1%-os várakozásával. A növekedés fenntartása érdekében ismét jelentős infrastruktúra fejlesztésbe kezdhet Kína.


Várakozásokat felülmúló kínai makroadatok jelentek meg novemberben. Az ipari termelés a várt 5,0%-kal szemben 6,2%-kal bővült. A kiskereskedelmi forgalom pedig 7,6% helyett 8,0%-kal emelkedett. Mindkét esetben már a várakozás is javulást jelentett volna az egy hónappal korábbi teljesítményhez képest. A javuló adatok arra utalhatnak, hogy Kína elérte a mélypontját.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Lezárult az OTP szlovén tranzakciója

December 13-án megtörtént a szlovén tranzakció pénzügyi zárása, melynek eredményeként a Societe Generale korábbi leánybankja, az SKB Banka 99,73%-ban az az OTP tulajdonába került. Az SKB Banka mérlegfőösszeg alapján közel 9%-os piaci részesedésével Szlovénia 4. legnagyobb bankja. Univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív. Egy technikai jellegű lépésről beszélünk, így nincs jelentősége a bejelentésnek. A szlovén bank eredménye érdemben még nem fogja növelni a negyedik negyedéves eredményt, de az év végi mérlegzárásba már belekerülnek a számai.

A Richter tovább veszi a saját részvényeket

A Richter 2019. december 12-én és 13-án összesen 16.000 darab saját részvényt vett. A maximum 700.000 darabra szóló megbízásból eddig összesen 591.500 darabot vásároltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben