Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Örülünk

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. december 13.   09:38

Erste kommentár Jó pár év, jó pár ősz hajszál, de mintha tényleg véget érne a két fő téma, ami foglalkoztatta a befektetőket az elmúlt években. Johnson nyert, nem is akárhogy, így jöhet a...

Erste kommentár

Jó pár év, jó pár ősz hajszál, de mintha tényleg véget érne a két fő téma, ami foglalkoztatta a befektetőket az elmúlt években. Johnson nyert, nem is akárhogy, így jöhet a megállapodásos kilépés az EU-ból január vagy február 1-jén. Utána pedig kezdődik az évekig tartó tárgyalássorozat az elválás további részleteiről és az új kereskedelmi egyezményekről. Érdekes módon a másik jelentős dolog is mostanra ért a finish-be. A kiszivárgott hírek szerint már fogalmazzák a megállapodás szövegét, s nem csak, hogy nem lesz újabb vám, de a meglévőket is felezik. Persze ilyenre volt már példa – a fogalmazásra – az elmúlt évek során, aztán a kölcsönös félreértés újabb komoly csatákat hozott. Így nem árt óvatosnak lenni, de úgy tűnik, hogy most tényleg megállapodás kerül a karácsonyfa alá. Ennek pedig ma örülhetnek a piacok, mint ahogy Ázsiában már meg is tették.


Az OTP tegnap megint új csúcsra szaladt, és gyakorlatilag megcsinálta a második zászlórudat is. Kíváncsian figyeljük, hogy bekövetkezik-e az a csoda, ami nagyon ritka. Nevezetesen, hogy három zászló alakzat épüljön egymásra a korrekció előtt. Így érdemes stoppokat húzni és célárakat emelni, legalábbis ami a kereskedés részét illeti.

Aktivizálja magát a Fed

Az amerikai részvénypiacok emelkedtek ugyan, de nem kiugró mértékben, mivel a kereskedelmi megállapodás részletei csak a kereskedést követően jelentek meg. A Nasdaq 0,7%-ot, a Dow 0,8%-ot, az S&P500 pedig 0,9%-ot emelkedett.


Az év végi csökkenő likviditást kompenzálandó a Fed aktívabbá válik a repo piacon és csaknem 500 milliárd dollár értékben lesz hajlandó likviditást nyújtani a bankközi piac számára, ezzel enyhítendő az esetleges pénzpiaci turbulenciákat az illikvid ünnepi időszakban.


Az amerikai képviselőházban várhatóan jövő szerdán szavaznak a Trump elleni indult alkotmányos vádemelési eljárásról (impeachment).

Megszületett a megállapodás

Hatalmasat ugrottak az ázsiai indexek arra, hogy legalábbis elvben megvan a kereskedelmi megállapodás. A Shanghai index 1,7%-ot, a Hang Seng index 2,1%-ot, a Nikkei pedig 2,6%-ot emelkedett.


Bát Trump tegnap délután a twitteren még csak annyit jelentett be, hogy nagyon közel állnak egy nagy megállapodáshoz, a kiszivárgott hírek szerint ennél több is történt. Trump jóváhagyta az elvi megállapodást Kínával, de mivel a megállapodás szövegezése még zajlik, ezért annak aláírására még várni kell, de ma már erre is sor kerülhet. Ezzel gyakorlatilag megszületett a kereskedelmi megállapodás első fázisa, melynek keretében december 15-től Trump nem csak nem vet ki újabb vámokat, de fehér házi illetékesek szerint a már vámmal sújtott 360 milliárd dollárnyi kínai termék esetében is felére csökkentenék a vámot (jelenleg 250 milliárd dollárnyi termékre 25%-os, 110 milliárd dollárnyi termékre pedig 15%-os vám vonatkozik). Cserébe Kína a szokásosnak mondható felajánlást tette, vagyis 50 milliárd dollárral növeli az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlását, nem manipulálja deviza árfolyamát és jobban védi a szellemi tulajdonjogokat. Ezzel a megállapodással az egyik legnagyobb globális növekedési kockázat enyhült, ami nem csak az USA és Kína számára pozitív, de a globális növekedést is kedvezően befolyásolhatja.


Ma reggel jelent meg a japán jegybank Tankan felmérésének eredménye, melyet az üzleti élet szereplői körében végeztek. A negyedik negyedévben a megkérdezett vállalatok összességében romló gazdasági környezetről számoltak be, és a kilátások is csak a szolgáltatószektorban javultak.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

A MOL döntött a rijekai finomítói beruházásról

A MOL 4 milliárd kuna, mintegy 600 millió dollár értékben szeretne befektetni a horvát rijekai finomítóba. A cég késleltetett kokszoló üzemet hoz létre az Adriai-tenger partján lévő üzemben, ami lehetővé teszi, hogy a finomító HSFO kihozatala nullára csökkenjen, míg a benzin- és dízel kihozatal bővüljön. A befektetés a megállapodás része lehet, ami Horvátország és a MOL között létrejött és melynek célja, hogy átalakítsák az INA feldolgozás-kereskedelem üzletágát. A hír semleges a MOL papírokra nézve. A cég legalább 10%-os befektetett tőkearányos megtérülést vár el a beruházástól.

MTel: szálloda értékesítés, Digi fellebbezés

A Magyar Telekom 3,3 milliárd forint eladott egy balatonkenesei szállodát, melyen 1,3 milliárd forint nyeresége keletkezett. A tranzakciót az elkövetkező hetekben zárják. A nem várt profit 1 forinttal emeli a részvények értékét, ami marginális.


Ahogy az várható volt, a Digi megtámadta és beperelte az NMHH-ot, amiért kizárták az 5G tenderből. A bíróságnak 15 napja van arra, hogy eldöntse, helyt ad-e a felperes kérésének, ami az ünnepek miatt várhatóan jövő év elejére tolódik.

A Richter tovább veszi a saját részvényeket

A Richter 2019. december 11-én további 8.000 darab saját részvényt vett 5.949 forintos átlagáron. A maximum 700.000 darabra szóló megbízásból eddig összesen 575.500 darabot vásároltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben