Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Richter követi az OTP-t?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. december 12.   09:23

Erste kommentár Egy vezető és egy erősnek mondható (korábbi vezető) van a magyar börzén. A vezető az OTP, míg az erős papír a Richter. Mindkettő esetében jó fundamentumokat látunk, azaz van ok az...

Erste kommentár

Egy vezető és egy erősnek mondható (korábbi vezető) van a magyar börzén. A vezető az OTP, míg az erős papír a Richter. Mindkettő esetében jó fundamentumokat látunk, azaz van ok az örömködésre. A vezető esetében egy rövid korrekciót követően láthattunk egy erős elrugaszkodást a bázisból, még 14.300 forint környékéről az után, hogy egy mélyebb korrekciót (-5 százalék) szenvedett el a papír. Igaz, hogy nagy bátorság párhuzamot vonni a két részvény között, hiszen az egyik folyamatosan új csúcsokat ostromol, míg a másik még messze van a történelmi maximumtól, de mégis az az érzésünk, hogy a két papír nagyon hasonlósan viselkedik. A Richterben még csak most fejeződött be az a „hurok”, amely az OTP-ben november közepén lezajlott, s egy jelentősebb emelkedésbe torkollott december második kereskedési napján. Így azt gondoljuk, hogy egy kis hezitálás után az elkövetkező napokban a Richter is folytathatja majd az emelkedést.


A DAX index egyre közelebb kerül ahhoz, hogy befejezze a technikai korrekciót. Ugyanakkor az MACD-ben még odébb van a vételi jelzés kialakulása. Addig is, a rövid periódusú dinamikus indikátorok ma emelkedést jeleznek előre. A nemzetközi jó hangulatban a BUX is inkább emelkedhet a mai napon. A brit választások valószínűleg nem lesznek hatással a kereskedésre, hiszen az első exit-poll-ok csak késő este látnak napvilágot. Nagy valószínűséggel a konzervatívok nyernek kellő többséggel, ami rendezett kilépést eredményezhet január vagy február elején az EU-ból.

Papírforma

Mérsékelt emelkedés jellemezte tegnap az amerikai részvénypiacot. A Dow 0,1%-ot, az S&P 0,3%-ot, a Nasdaq pedig 0,4%-ot emelkedett.


Gyakorlatilag a papírformát hozta tegnap a Fed ülése. A várakozásokkal összhangban az 1,5-1,75% közötti sávban szinten tartották a kamatokat. A jegybank némileg magabiztosabb lett a gazdaság talpra állásban, ugyanis a kilátások körüli bizonytalanságra való utalás eltűnt a jegybanki közleményből. A jegybankárok egyéni kamatvárakozását tükröző dot-plot-ban sem volt érdemi változás. 2020-ra továbbra is a kamatok tartására számítanak a jegybankárok, mindössze annyi történt, hogy a korábbi kamatemelést sürgető néhány vélemény is belesimult a konszenzusba. A jegybakárok hosszabb távon továbbra is 2,5%-os alapkamatra számítanak.


A jegybank továbbra is mérsékelt gazdasági növekedést lát, szilárd munkaerőpiaci bővüléssel, melyhez megfelelőnek tartja a jelenlegi kamatszintet. A Fed gazdasági előrejelzései is mérsékelten változtak csak, a munkanélküliségi rátára vonatkozó előrejelzést némileg csökkentették, míg a GDP növekedési várakozást változatlanul hagyták. A PCE maginflációra vonatkozó várakozásoknál csak a 2019-es előrejelzésen módosítottak, amit 1,8%-ról 1,6%-ra vágtak vissza.


Powell a repo piaccal kapcsolatban elmondta, hogy készen állnak beavatkozni, szükség esetén kincstárjegyeken túli eszközökre is kibővíthetik az operációt, ennek azonban még nem jött el az ideje. Trumppal való találkozását az újságírói kérdés ellenére sem kommentálta a Fed elnöke.


A korábbi ígéretek szerint Trump ma egyeztet kereskedelmi tanácsadóival és ezt követően dönt arról, hogy december 15-ével életbe lépteti-e az újabb vámokat Kínával szemben, vagy elhalasztja azokat.

Évtizedek óta nem látott méretű csőd

Alapvetően emelkedés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat. A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 1,3%-ot emelkedett, viszont a Shanghai index 0,3%-ot csökkent.


Kínában a kötvényei átstrukturálása kényszerült egy állami tulajdonú nyersanyagkereskedő cég, miután nem tudta visszafizetni 1,25 milliárd dollárnyi kötelezettségét. Ez volt az elmúlt két évtized legnagyobb méretű, állami tulajdonú vállalatnál, dollárkötvényben bekövetkezett csődeseménye. Ez rávilágít arra is, hogy az eddig biztonságosnak tartott kínai állami tulajdonú cégek mégsem annyira biztonságosak, hiszen probléma esetén az állam hagyja csődbe menni őket.


Októberben nagyot zuhantak a japán gépipari megrendelések. Míg szeptemberben még 5,1%-kal nőttek a tavalyi évhez képest, októberben a piac már egy kisebb csökkenésre számított, de még így is meglepő volt, hogy 6,1%-kal zuhantak a megrendelések a tavalyi év azonos időszakához képest


Kína várhatóan ma jelenti be a 2020-as gazdasági stratégiájának néhány elemét.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, egyedül a DAX volt mínuszos.

A Richter tovább veszi a saját részvényeket

A Richter 2019. december 10-én további 9.000 darab saját részvényt vett 5.912 forintos átlagáron. A maximum 700.000 darabra szóló megbízásból eddig összesen 567.500 darabot vásároltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben