Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trump nem hagyja magát

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. december 4.   09:50

Erste kommentár Az után, hogy Trump múlt héten aláírta a Hongkong szabadságával kapcsolatos törvényt, a képviselőház rekord sebességgel szavazott arról, hogy ha az ujgurok ellen továbbra is...

Erste kommentár

Az után, hogy Trump múlt héten aláírta a Hongkong szabadságával kapcsolatos törvényt, a képviselőház rekord sebességgel szavazott arról, hogy ha az ujgurok ellen továbbra is agresszívan lép fel Kína, akkor (i) szankciókat vezetnek be az érintett tisztviselőkkel szemben és (ii) megtiltják az emberek megfigyelésére alkalmas amerikai eszközök Kínába szállítását. Sőt, Trump még azt is elpöttyintette, hogy akár katonai erőt is alkalmazna Észak-Koreával szemben, ha nem sikerül előrelépést elérni az atomfegyverek leszereléséről folyó tárgyalásokon. Ráadásul szövetségesének is nekiment, és haderő csökkentést helyezett kilátásba, ha Szöul nem járul kellő mértékben hozzá az amerikai katonák dél-koreai állomásoztatásának költségeihez. Ráadásul szerinte abszolút nem fontos, hogy még idén, vagy csak jövő decemberben lesz Kínával megállapodás, csak az a fontos, hogy az jó legyen! (sic) Ezt egyébként sokan tárgyalási taktikának tartják, de Ross kereskedelmi államtitkár megerősítette, hogy folyamatosan dolgoznak a december 15-én esedékes vámok bevezetésén. Csak emlékeztetőül, ez 156 milliárd dollárnyi terméket érintene (leginkább háztartási fogyasztási eszközöket), melyekre 15 százalékos vámtarifa kerülne. Ezzel lényegében az összes Kínából jövő importra komolyabb vámtételeket vezetnének be.


Egy szó, mint száz, egy kicsit olyan érzésünk van, mintha Trumpot „zavarná” a magas tőzsdei árfolyam, amit a vezető indexben az elmúlt hetekben láthattunk, s amelyek egyébként úgy következtek be, hogy közben technikai korrekció zajlik az indexekben. Így az ilyen „beszólásoknak” erősebb a hatása. Ugyanakkor míg a Dow Jones csúnyán viselkedett és réssel visszaesett a kitörési szint alá, addig az S&P500 és a Nasdaq jól viselkedett, hiszen a kitörési szintig estek, ahonnan emelkedni tudtak. Vagyis az összkép inkább pozitív, mint negatív a középtávú folytatás tekintetében. A mai napon a DAX és a BUX is emelkedéssel próbálkozik a reggeli órákban, annak ellenére, hogy az amerikai határidős indexek a negatív tartományban vannak. Nem lepődnénk meg, ha azok is fordulatot mutatnának napközben az elmúlt két nap jelentősebb csökkenést követően.

Gyorsan nőnek a költségek a Salesforce-nál

Némileg visszakapaszkodtak a tegnapi nap eleji esésből a vezető amerikai részvényindexek, ám ezzel együtt is mínuszokat láthattunk a nap végén. A Dow 1%-kal, az S&P500 0,7%-kal, a Nasdaq 0,6%-kal esett.


Kicsivel a várt feletti, 4,5 milliárd dolláros árbevételt jelentett a Salesforce a harmadik negyedévre (+33% év/év), amin 0,75 dolláros tisztított EPS-t ért el a várt 0,66 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre a vártnak megfelelő 4,75 milliárd dolláros árbevételt vár a cég, ezen azonban csupán 0,54-0,55 dollár közötti egy részvényre jutó profitot remél, ami elmarad a konszenzus által várt 0,62 dollártól. Emögött részben a Tableau szoftvercég korábbi akvizíciója miatti többletköltésgek, illetve a nemzetközi terjeszkedés költségei húzódnak meg. Az árfolyam 1%-ot esett piaczárás után.


A koreai bíróság helybenhagyta a koreai versenyhivatal 2016-os döntését, ami 864 millió dollárra büntette a Qualcomm-ot. Ugyanakkor a bíróság kimondta azt is, hogy a Qualcomm nem kényszerítette az okostelefonok gyártóit arra, hogy belemenjenek a számukra nem fair licensz-megállapodásokba, amit a versenyhivatal korábban megállapított. Ez talán némi pozitívumot jelenthet a Qualcomm-nak más országokban, például az Egyesült Államokban folytatott tárgyalások során.


Távoznak a Google alapítói az anyavállalat Alphabet éléről, helyüket a Google eddigi vezérigazgatója, Sundar Pichai fogja betölteni. Larry Page és Sergey Brin már nem kívánnak napi rendszerességgel részt venni a cég ügyeiben, többségi tulajdonuk és az igazgatósági helyeik azonban továbbra is fennmaradnak.

Ujgur-párti törvény verhet éket az USA és Kína közé

Csökkentek ma reggel az ázsiai indexek: a Shanghai index 0,2%-ot, a Nikkei 1,0%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot.


Az amerikai képviselőház tegnap 407:1 arányban jóváhagyta a kínai ujgur etnikumot támogató javaslatot. Ennek keretében szankcionálhatják azokat a kínai hivatalnokokat, akik részt vesznek az ujgur kisebbség elnyomásában. A szenátus egy hasonló törvényt már elfogadott szeptemberben, de mivel a két törvény nem azonos, így a szenátusnak ismét szavaznia kell a javaslatról. A kínaiak már el is kezdték a válaszlépéseket, melynek keretében amerikai szervezeteket helyezhetnek tiltólistára. Ezek a fejlemények ismét negatív fordulatot jeleznek az USA és Kína kapcsolatában.


Augusztus óta a legnagyobb mértékben, 159 pippel tolta el a gyenge irányba a kínai jegybank a jüan referencia rátáját, ezzel lehetőséget biztosítva a jüan gyengülése számára.


A kínai feldolgozóipar után a szolgáltatóiparban is a vártnál nagyobb mértékben emelkedett a beszerzési menedzser index. A Caixin adatközlése szerint novemberben 51,1 pontról 53,5 pontra emelkedett az index értéke.


A japán parlament a várakozásoknak megfelelően jóváhagyta az amerikai kereskedelmi megállapodást, ami megnyitja a japán piacot az amerikai mezőgazdasági termékek és marhahús előtt, cserébe asz USA nem sújtja vámokkal a japán autókat és autóalkatrészeket.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és az FTSE mínuszban, a Nasdaq és a DAX pluszban volt.

A Richter tovább veszi a saját részvényeket

A Richter 2019. december 2-án 5.000 darab saját részvényt vett 5.809 forintos átlagáron. A maximum 700.000 darabra szóló megbízásból eddig összesen 533.500 darabot vásároltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben