Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lassulhat decemberben az EKB programja

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. december 3.   10:13

Új irány a német SDP-nél A frászt hozta Trump az európai részvénypiacokra tegnap. A délelőtti emelkedések jelentős mínuszba fordultak délutánra, a DAX 2,1%-ot, a CAC40 2,0%-ot, a FTSE100 0,8%-ot csökkent. Novemberben...

Új irány a német SDP-nél

A frászt hozta Trump az európai részvénypiacokra tegnap. A délelőtti emelkedések jelentős mínuszba fordultak délutánra, a DAX 2,1%-ot, a CAC40 2,0%-ot, a FTSE100 0,8%-ot csökkent.


Novemberben kicsit előre szaladt az EKB az eszközvásárlással, a terv szerinti 20 milliárd euró helyett 24 milliárd euró értékben vásárolt eszközöket. Ennek oka, hogy az eszközvásárlás üteme decemberben lassulhat, sőt decembertől 19-től szünetelni is fog a piacok ünnepi időszakra jellemző alacsony likviditása miatt. Becslések szerint decemberben mindössze 14-16 milliárd euró értékben vásárolhat eszközöket az EKB, de januártól ismét teljes sebességre kapcsolhat majd a program.


Pénteken kezdődik a német SDP 3 napos konferenciája, melyen meghatározzák az új irányokat. A várakozások szerint arra adnak mandátumot a párt új vezetőjének, hogy tárgyalja újra a koalíciós együttműködést a CDU/CSU pártszövetséggel, de a koalícióból vélhetően nem kívánnak majd kilépni. Az SDP-nél egyszerre látszik egy baloldali és egy zöld fordulat is, utóbbit tegnap elsősorban az RWE árfolyama szenvedte meg, hiszen az SDP a korábbi megállapodással szemben mégsem adna állami támogatást a lignites erőműveket bezáró vállalatoknak, ami az RWE-nek fájna leginkább.


Christine Lagarde tegnapi parlamenti meghallgatásán az EKB stratégiai felülvizsgálata kapcsán a nyitottságot hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a legutolsó, 2003-as felülvizsgálat óta új demográfiai, technológiai és klíma kihívások jelentek meg, melyeket mind figyelembe kell venni az új stratégia kialakításánál. Mindezek mellett meg kell őrizni a jegybank fő feladatának az árstabilitás fenntartását.

Tovább terjeszkedő fapadosak

Novemberben a WizzAir 24%-kal növelte utasainak számát és 92,8%-os kapacitáskihasználtságot ért el. A Ryanair 6,0%-kal növekedett, de 96,0%-os kapacitáskihasználtságot ért el.

400 millió eurós elektromos fejlesztés a BMW-nél

A BMW 400 millió eurós beruházást hajt végre dingolfingi üzemében, ahol 2021-től az új iNEXT elektromos modellt fogják gyártani, ami limitált mértékben ugyan, de képes lesz az önvezetésre is.

Növekvő részvényesi juttatások az UniCreditnél

Ma tartja befektetői napját az UniCredit, ahol bemutatják a bank 2020-2023-as stratégiáját. Ennek egyik fontos eleme, hogy növelik a részvényesi juttatásokat. A 2019-es eredmény terhére az eredmény 30%-át fizetik ki osztalékként, 10%-át pedig részvényvisszavásárlásra fordítják. Ezt a gyakorlatot egészen 2023-ig tartanák fent, amikor is 40%-ra növelik az osztalékkifizetési rátát, és tartják a 10%-os részvényvisszavásárlásokat. Ez a megemelt részvényesi juttatás arra utalhat, hogy a bank nem tervez jelentősebb akvizíciókat, amit egyébként a vezérigazgató már többször is lenyilatkozott. Az UniCredit becslése szerint a program keretében 8 milliárd eurót fognak osztalékfizetésre fordítani. Egészen 2023-ig a jelenlegi szint környékén tervezik tartani a költségeket, ennek érdekében 2019 vége és 2023 között 8000 fős létszámcsökkentést hajtanak végre, ami a teljes állomány közel 10%-a, ezen kívül 500 fiókot is bezárnak. A költségcsökkentések elsősorban az olasz központot érinthetik majd.  Az intézkedések eredményeként 2018 és 2023 között éves átlagos 12%-os EPS növekedésre számítanak, ami némileg optimistább cél, mint a piaci várakozás. Ugyanakkor a 2020-as osztalékcél nem tartalmaz pozitív meglepetést, hiszen nagyjából megfelel a piaci várakozásoknak. Összességben a várakozásokkal összhangban lévőnek nevezhető a 2020-2023-as stratégia, ennek megfelelően nem is látható jelentősebb árfolyamreakció.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben