Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Zajlik a korrekció

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. november 21.   09:46

Erste kommentár Zajlik a korrekció, legalábbis ami a német és a magyar piacot illeti. Mindkét esetben megérkezett az eladási jelzés, ugyanakkor a piac jól viselkedik, hiszen az előbbi a történelmi csúcs, míg a...

Erste kommentár

Zajlik a korrekció, legalábbis ami a német és a magyar piacot illeti. Mindkét esetben megérkezett az eladási jelzés, ugyanakkor a piac jól viselkedik, hiszen az előbbi a történelmi csúcs, míg a másik a lokális csúcs közelben maradt. Ugyanakkor most a BUX tűnik erősebbnek, amely még a 20 napos mozgóátlag felett van, s a negyedéves profittömeg is több mint 10 éves rekordra futott, ráadásul a kilátások is inkább javultak a cégeknél. De a németek sem panaszkodhatnak a negyedéves teljesítményre, ugyanakkor az index mostanra a 20 napos mozgóátlagra süllyedt, s egyelőre itt is marad, maradt.  


Az S&P500 esetében tegnap betöltésre került az újabb szökési rés is, amelyet még néhány nappal ezelőtt hagyott az index. Vagyis a kép kissé romlott, ami nyilván összefüggésben van a tovább húzódó kínai-amerikai tárgyalásokkal. Valószínűleg a reggeli mínuszok, amiket a DAX-ban és a BUX-ban is látunk, fennmaradhatnak a nap folyamán.

Egyre kuszább a kép

Korrekció jellemezte tegnap az amerikai részvénypiacot. A Dow és az S&P500 0,4%-ot, a Nasdaq 0,5%-ot esett.


A Szenátust követően tegnap az amerikai Képviselőház is elfogadta azt a törvénytervezetet, ami Hongkong függetlenségét támogatná Kínával szemben. Így már csak Donald Trump aláírása hiányzik, ami a mai napon várhatóan rá is kerül a tervezetre. Ez alapján az USA évente megvizsgálná Hongkong speciális kereskedelmi státuszát, és szankciókkal sújtaná azokat, akik aláássák a város függetlenségét vagy emberi jogokat sértenének. Kína többször határozottan felszólította a többi országot, hogy ne szóljon bele az ügybe, így ez minden bizonnyal újabb viszályt kelthet a két ország között. Kérdés, hogy ez mekkora mértékben hathat ki a kereskedelmi tárgyalásokra.


Tegnap több friss hír is megjelent a tárgyalásokkal kapcsolatban. A kínai részről a tárgyalásokat vezető Liu He óvatosan optimista egy részleges megállapodást illetően, annak ellenére, hogy a megbeszélések egyre inkább elhúzódnak. Eközben Trump tegnap azt mondta, hogy úgy érzi, Kína nem ér fel az ő várakozásaihoz a tárgyalásokban. Végül a Reuters amerikai forrásai szerint a részleges megállapodás akár jövő évre is átcsúszhat, mivel Kína túl sok importvám visszavágását szeretné elérni. Ezt az USA szintén komolyabb követelésekkel igyekszik kompenzálni. Ezek fényében minden bizonnyal a december 15-ére kilátásba helyezett újabb importvámok sorsát lesz érdemes figyelni. Ha ezekről le akarna tenni az USA, az jó jel lehet a folytatással kapcsolatban, de ha nem, azzal ismét borúsra fordulhatna a két nagyhatalom közti viszony.


Ha a pesszimista szcenárió valósul meg, az rossz hír lenne az Apple-nek, akkor ugyanis december 15-től az iPhone-okat, iPad-eket és laptopokat is importvám sújtaná. Ezért pozitív volt, hogy Trump a tegnapi gyárlátogatás során azt mondta, nem lenne fair a céggel szemben, mert versenyhátrányba kerülne a Samsunggal szemben. Úgy tűnik tehát, hogy a cég továbbra is kivételezett maradhat.


Nem hozott meglepetést a Fed tegnap publikált jegyzőkönyve a legutóbbi kamatdöntő ülésről. Ebben megerősítették azt, hogy újabb kamatcsökkentés csak akkor következne, ha érdemben romlanának az amerikai gazdasági kilátások. Ezt pedig még nem lehet kizárni, ugyanis a jegybankárok szerint továbbra is erős lefelé mutató kockázatok láthatók.


A General Motors perbe fogta a Fiat Chrysler-t, azzal vádolva riválisát, hogy az lefizette a munkavállalói szakszervezetet, s így több éven át jobb béralkut tudott kötni, mint riválisai. A hírekre tegnap a Fiat Chrysler részvényei 3,5%-kal, de a General Motors részvényei is hasonló mértékben estek, mivel a per esetlegesen tovább ronthat a szakszervezettel való viszonyon. Ennek már a nemrég befejeződött hosszabb sztrájk sem tett jót.


Korlátozza a politikai hirdetések személyre szabhatóságát a Google, ez azonban nem lesz komolyabb hatással a cég bevételeire.

Feszült hangulatra esett Ázsia

Csökkentek az ázsiai részvényindexek ma reggel, a Hang Seng 1,7%-ot, a Nikkei 0,5%-ot, a Shanghai index pedig 0,3%-ot. A hangulatot rontotta, hogy az USA és Kína közti kereskedelmi megállapodás jövő évre csúszhat, és hogy Trump várhatóan alá fogja írni a Hongkong függetlenségét támogató törvényjavaslatot. Ezeket a kockázatokat nem tudta ellensúlyozni a kínai kereskedelmi tárgyaslások vezetőjének enyhén óvatos nyilatkozata sem.


Japánban az előzetes adatoknak megfelelően 37,4%-kal csökkent októberben a gépipari megrendelések állománya, ugyanakkor az ipari aktivitást mérő index a várakozásokkal összhangban 1,5%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest.

Határidős piacok

Az főbb amerikai és európai határidős indexek is mínuszban voltak ma reggel.

A Richter tovább veszi a saját részvényeket

A Richter 2019. november 19-én 45.000 darab saját részvényt vett 5.863 forintos átlagáron. A maximum 700.000 darabra szóló megbízásból eddig összesen 288.500 darabot vásároltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben