Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jót jelentett az Infineon és az Unicredit is - Európa Best Of

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2012. november 14.   10:34

ArcelorMittalA Posco szóvivője megerősítette, hogy a cég azt fontolgatja, hogy részesedést vesz az ArcelorMittal kanadai egységében. Az ArcelorMittal ukrán leányvállalatának nyersanyag termelése az előző évhez képest 14%-kal emelkedett. Az októberi kitermelés 2,2%-kal 539 ezer tonnára emelkedett,...

ArcelorMittal
A Posco szóvivője megerősítette, hogy a cég azt fontolgatja, hogy részesedést vesz az ArcelorMittal kanadai egységében.

Az ArcelorMittal ukrán leányvállalatának nyersanyag termelése az előző évhez képest 14%-kal emelkedett. Az októberi kitermelés 2,2%-kal 539 ezer tonnára emelkedett, és a kész acéltermékek termelése pedig 13%-al 477ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Banco Santander
A Banco Santander célárfolyamát 5,3 euróról 4,9 euróra vágta vissza a Credit Suisse.
BASF
A BASF ma reggel jelentette be, hogy eszközcserét hajt végre hosszú távú partnerével, a Gazprommal. A BASF szállító vezetékeket és tárolókban levő üzletrészeket ad át az orosz cégnek. Ezek az eszközök tavaly 8,6 milliárd euró árbevételt és 350 millió eurós üzemi eredményt hoztak a BASF-nek. Cserébe a BASF 25% plusz egy részvénnyi részesedést kap az Achimov nevű nyugat-szibériai mezőben, amely 2,4 milliárd hordó olaj egyenértékes gáz és kondenzátum potenciállal rendelkezik. A mező éves csúcs termelése 8 milliárd köbméter gáz lehet (274 milliárd köbméter gáz és 74 millió tonna kondenzátum van a mezőben). A kitermelés 2016-ban indul. Egy egyszerű értékelés szerint a mező értéke (25%) 2-4 milliárd euró lehet, míg az eladott gáz eszközök 2,1-3,5 milliárd euróra rúghatnak számításaink szerint. A cég azt közölte, hogy a tranzakció során a kicserélt eszközállomány egyforma értéket képviselt. Mi is hasonló értékre jutottunk. Így direkt árfolyam hatása nincs az üzletnek, ugyanakkor érdekes, hogy a BASF a kockázatosabb kitermelés üzletben erősít. Ez nyilván jelentősebben növelheti profit kilátásait, de kockázatait is.
Bayer
A Bayer 20.000 betegen végzett vizsgálatokat annak kapcsán, hogy a véralvadásgátló készítmény, a Xarelto piacát szélesítsék. A vizsgálatok szerint az aszpirin terápiát a Xarelto gyógyszerrel kiegészítve jobban segíthet megelőzni a szívrohamot és az agyvérzést (mint önmagában az aszpirin) olyan betegeknél, akik koszorúér betegséggel vagy perifériás artériás betegséggel küzdenek. Ez egy olyan terület, ahol a Xarelto eddig még nem mutatott egyértelmű sikert. Az amerikai hatóságok júniusban nem hagyták jóvá, hogy a gyógyszert súlyos mellkasi fájdalom vagy szívroham esetén is alkalmazzák a betegeken. Az eddigi legnagyobb vizsgálatok folynak jelenleg a Xarelto-val kapcsolatban, hogy a szívroham és agyvérzés kockázatának kitett betegek hosszú távú kezelésében hogyan segíthet a gyógyszer. A Xarelto szabadalmai 2023-ban járnak le, és a Bayer várakozásai szerint éves szinten több mint 2 milliárd euró árbevételt érhet el a cég.
BMW
A BMW új fejlesztést mutatott be Münchenben, mellyel a kormánykeréken jeleníthetőek meg az adatok. A fejlesztés az M típusú gépjárművekhez lesz használható. Várhatóan 1.700 dollárba fog kerülni az új funkciós kormánykerék.
BNP Paribas
A BNP Paribas 2019-ben lejáró kötvényt bocsátott ki 300 millió font értékében, 2,375%-os hozammal.
Daimler
A Daimler új üzemek létrehozásáról döntött, a Mercedesnek új logisztikai központot építenek Affalterbach-ban. A jövőben 22 modell helyett 30 modellt kívánnak a piacra dobni, és az eladásokat is 50%-kal megemelnék a következő 5 évben. A cég fontosnak tartja, hogy az új központ teljes mértékben megfeleljen az uniós „zöld épület” kritériumoknak.
Deutsche Bank
A Deutsche Bank bejelentette, hogy az ingatlanokkal foglalkozó részlege 159 millió euróért értékesítette egy kaliforniai irodaépület 95%-át.
E-ON
Az E-ON negyedéves jelentése után meg is érkeztek az első elemzői reakciók:
Az RBC Capital alulteljesítőre minősítette az E-ON-t, a célárat 18.5 euróról 13 euróra csökkentették. Kevés esélyt látnak a cég által korábban kitűzött cél elérésére.
Az S&P vételről tartásra minősítette le az E-ON-t, a célár 17 euró.
A Morgan Stanley is csökkentette a várakozásait az E-ON-nal szemben, az új célár 13 euró szemben a korábbi 16,9 euróval.
A Bank of America vételről semlegesre minősítette le az E-ON részvényeit.
Tartásról csökkentésre minősítette le a Commerzbank az E-ON papírjait.

Az E-ON a svéd Oskarshamn-1 atomreaktort november 19-én indítja újra, az erőmű már tavaly októberétől használaton kívül van. Az újraindítás utáni első héten még csak teszt üzemmódban fog futni a reaktor.
Infineon
Az Infineon (negyedik gazdasági negyedévének) eredménye meghaladta az elemzői várakozásokat, miután a vállalat árbevétele az elemzők által vártnál kisebb mértékben csökkent. A társaság 982 millió eurós árbevételről számolt be szemben a várt 974 millióval és az előző negyedévi 990 millióval. A társaság a jövő évre 5 és 9% közötti árbevétel csökkenésre számít.
Az Infineon egyúttal azt is bejelentette, hogy a kedvezőtlen jövőbeli kilátások miatt csökkenti a jövő évre tervezett beruházások összértékét és költséghatékonyabb működésre fog törekedni. Ennek keretében a beruházás mértékét az eredetileg tervezett évi 500 millió euróról 400 millióra fogja csökkenteni.
A bevételek nagy része továbbra is a hanyatló autóiparból származott, ahol az Infineon tartotta helyezését és továbbra is a második legnagyobb piaci szereplőnek számít.
Lufthansa
A Lufthansa bejelentette, hogy megállapodott a légi utaskísérők szakszervezetével, amelynek keretében 4,6%-os béremelést fognak kapni a dolgozók. Egy hosszú vita végére kerülhet pont, ami a nyár során többször is komoly fennakadásokat okozott a légi forgalomban.

A Lufthansa értékesíti az Amadeus részvényeit, így 7,61%-ról 4%-ra csökken a részesedése a cégben. Az Amadeus és a Lufthansa még 2009-ben kötött hosszú távú megállapodást, melynek értelmében a cég 2014 végéig világszerte felárak és pótdíjak nélkül biztosítja az utazási irodák számára a teljes körű hozzáférést az Amadeus rendszeren keresztül.
Nokia
A Nokia felvásárolt egy 3 dimenziós térképekkel foglalkozó vállalatot, az Earthmine-t, és a hozzá tartozó „Here” névre keresztelt felhő szolgáltatást fejleszt. A szolgáltatás lehetővé teszi a készülékek összekapcsolódását, de nem csak mobiltelefonokét, hanem táblagépekét és akár autókét is. Az új funkció nem csak Nokia készülékekre lesz alkalmas, de bármely Windows-os készülékre, így a konkurens Samsung és HTC eszközökre is. Az alkalmazás HTML 5 alapú lesz, és akár offline módban is használható, tartalmazni fog tömegközlekedés és séta funkciókat is és hozzájuk tartozó hangutasításokat is. A Nokia a Mozillával közösen bejelentette, hogy az IOS 6-ra is indít egy alkalmazást a térképszolgáltatásához, melyet a netes Firefox böngészővel lehet majd elérni, és 2013-ra az Android operációs rendszerhez is várható fejlesztés. A Nokia célja az új fejlesztéssel, hogy a saját készülékein túl a tartalomszolgáltatásával más platformokon is megjelenjen.

A Gartner friss piaci felmérése szerint a Nokia részesedése tovább csökkent a harmadik negyedévben is. A második negyedévben még összesen 83 millió készüléket adtak el, ami közel 1 millióval kevesebb, mint az azt megelőző negyedévben. Ezzel együtt a mobiltelefonpiac teljes mérete kismértékben emelkedett, aminek eredményeként a Nokia piaci részesedése csökkent. Az előző negyedévben még 19,9%-os részesedése volt, azonban ez mostanra 19,2%-ra csökkent. A legnagyobb szereplő továbbra is a Samsung 22,9%-os piaci részesedéssel.
Siemens
A Siemens véglegesítette a kaliforniai 265 MW-os szélenergia projektről szóló szerződését az amerikai Pattern Energy-vel. A megállapodás magában foglalja a nagy hatásfokú turbinák és egyéb gépek szállítását, valamint a kapcsolódó technikai segítségnyújtást, továbbá 2 évre szóló szervizelési és karbantartási kötelezettséget.

Az RBC Capital túlteljesítőről leminősítette szektorteljesítőre a Siemens-t. A célár 86 euró.
UniCredit
Az Unicredit 335 milliónyi adózott eredményről számolt be szemben a várt 99,2 millióval. Az üzemi eredmény nagysága nagyjából megegyezett az előző negyedévivel, azonban a befektetési tevékenység eredményeként az adózás előtti eredménynél már jelentős eltérés volt tapasztalható. Ennek eredményeként az adózott eredmény is növekedni tudott az előző negyedévhez képest és lényegesen jobb lett, mint az előző év hasonló időszakában, amikor is jelentős veszteséget termelt a társaság. Az akkori gyenge eredmény elsődleges oka a Görögországgal kapcsolatos leírások egyszeri hatása volt. Negyedév/negyedév és év/év alapon is csökkenést mutatott a hitelek leírása miatt elszenvedett veszteség nagysága. Ennek mértéke 5,2% az előző negyedévhez és 1,8% az előző évhez viszonyítva.
A bankcsoport által vállalt kockázat csökkentését jelzi, hogy tovább folytatta tőkeáttételének csökkentését. Az előző negyedévben még 19,3-szoros volt a tőkeáttétel, ami mostanra 18,9-re változott. Ezzel összhangban a kockázattal súlyozott mérlegfőösszeg nagysága is 2,5%-kal csökkent.
A bank tőkemegfelelési mutatója tovább növekedett. A Core Tier 1 mutató értéke 28 bázisponttal 10,67%-ra emelkedett a Bázel 2.5 szerinti módszertan alapján.
Az UniCredit egyúttal azt is bejelentette, hogy összevonják az osztrák érdekeltségének, a Bank Austria-nak a cseh és szlovák egységeit. Az érintett nemzeti bankfelügyeleti hatóságok már megkapták az egyesítésre vonatkozó tervezetet. A fúzió, melynek 2013 végéig be kell fejeződnie, része egy kelet-európai racionalizálási programnak.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben