Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Bizakodó a Richter-vezér

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 30.   09:39

Erste kommentár A negyedéves gyorsjelentések során megszokott konzervatív hangnemmel ellentétben ezúttal kissé optimistább hangvételű interjút adott Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója...

Erste kommentár

A negyedéves gyorsjelentések során megszokott konzervatív hangnemmel ellentétben ezúttal kissé optimistább hangvételű interjút adott Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a Világgazdaságnak. Orbán szerint a devizaárfolyamok alakulása kedvezően hatott a Richter eredményére az elmúlt időszakban, ráadásul a cariprazine eladások is felülmúlták a várakozásaikat. Ezzel a korábban általuk 2019-re várt, euróban számolt 5-6%-os korábbi növekedésnél inkább jobb teljesítményt nyújthat idén a cég a vezérigazgató szerint. Ez persze annak fényében nem olyan meglepő, hogy a vállalat hagyományosan konzervatív előrejelzésekkel szolgál, mindenesetre figyelemre méltó lehet az összességében optimista hangnem. A szerializációval kapcsolatos bevétel kiesésről Orbán azt mondta, hogy a cég lassan utolérheti magát ezen a terén. A vezérigazgató az Esmya sorsára is kitért. Egyesek az AbbVie-Allergan akvizíció hatására arra számítottak, hogy az Abbvie majd saját készítményével kiegészítve árulhatná az Esmya-t, de Orbán szerint egyelőre úgy tűnik, hogy nem tudnak majd ezen a területen együttműködni. Az Esmya idei bevétele Orbán szerint talán kicsit nagyobb lehet a várt 25 millió eurónál, azonban jövő májustól erős bizonytalanság lengi majd körüli, mivel lejár a készítmény exkluzivitása. Ezzel összességében úgy tűnik, hogy hosszabb távon már nem remél érdemi sikereket ettől a készítménytől a cég. A cariprazine mellett Európában a Bemfola-tól, a Reagila-tól és az augusztusban piacra dobott Terrosa-tól vár érdemi növekedést a vállalat. A jövő hét pénteki gyorsjelentésben és az azt követő elemzői tájékoztatón a fentiekről valószínűleg pontosabb részleteket is megtudhatunk. Ezt megelőzően pedig az Allergan november 5-i gyorsjelentése is adhat némi támpontot.

Még nem robbantott nagyot az AMD

Stagnálás, illetve enyhe lecsorgás jellemezte tegnap a vezető amerikai részvényindexeket a mai Fed kamatdöntés előtt. A Dow és az S&P500 0,1%-kal került lejjebb, a Nasdaq 0,6%-kal.


A vártnak megfelelő számokat közölt az AMD a harmadik negyedévre, miután év/év alapon 9%-kal növekvő, 1,8 milliárd dolláros árbevételen 0,18 dolláros tisztított EPS-t ért el. A 43%-os bruttó marzs is megfelelt a várakozásoknak. A most kezdődött negyedévre 2,05-2,15 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, ami a konszenzus 2,15 milliárd dolláros várakozásához képest kissé konzervatívnak mondható. A vállalat vezérigazgatója, Lisa Su szerint az AMD továbbra is jó úton halad afelé, hogy a jövő év közepére már kétszámjegyű legyen a százalékos mértékben kifejezett részesedése a szerverprocesszorok piacán. Azt követően, hogy az Intel nemrég a vártnál kedvezőbb kilátásokat közölt a szerverpiacon látott nagyobb aktivitás miatt, talán az AMD vártnak megfelelő számai enyhe csalódást jelenthettek a befektetőknek, az árfolyam 1%-kal esett piaczárás után. A két cég negyedéves kommentjéből az látszik, hogy az AMD ugyan szép lassan tudja növelni piaci részesedését az Intellel szemben a profitábilisabb szerverpiacon is, de komolyabb begyorsulás ebben a dinamikában egyelőre nem látható.


A várthoz közeli 1,3 milliárd dolláros árbevételen 0,97 dolláros tisztított EPS-t ért el az Electronic Arts a gazdasági második negyedévében a várt 0,85 dollárral szemben. A jobb eredmény mellett a következő negyedévre vonatkozó egy részvényre jutó profitvárakozásukat 2,45 dollárban határozták meg, ami szintén felülmúlta az eddigi 2,34 dolláros konszenzust. Ugyanakkor egész éves várakozását 4,55 dollárban határozta meg a cég, ami kissé konzervatívnak mondható ezek fényében. Az árfolyam 2%-kal esett piaczárás után.


Fehér Ház közeli értesülések szerint beleszólást szeretne a Trump adminisztráció abba, hogy pontosan hogyan és hol készítik a globális autógyártók az autóikat, azért cserébe, hogy vámmentesen szállíthassák ezeket, illetve alkatrészeiket az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Zónán belül, ami az USA-n kívül még Mexikót és Kanadát érinti.

Az áfa emelés dobta meg a japán kiskereskedelmet

Mindhárom nagy ázsiai részvényindex, a Nikkei, a Hang Seng és a Shanghai is egyaránt 0,5% körül csökkent ma.


Szeptemberben a japán kiskereskedelmi forgalom év/év alapon 9,1%-kal bővült, ami jelentős, ugyanakkor nem tartós felpattanást jelent a korábbi 2,0%-os növekedéshez képest. Az októberi áfa emelés előtt a lakosság előrehozta fogyasztását, különösen a nagyobb értékű tartós fogyasztási cikkekből, ez okozta a kiugró szeptemberi bővülést, viszont ugyanezen okok miatt az októberi adat meglehetősen gyenge lehet majd.


A kínai jegybank elkezdte kiszívni azt a többlet likviditást, amit korábban az adófizetésekkel összefüggésben megnövekvő készpénzkereslet növekedés miatt nyújtott. Mivel a lejáró repo ügyletek helyett nem tartott újabb repo aukciót, így gyakorlatilag automatikusan megvalósult a likviditás szűkítése 200 milliárd jüan értékben.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Az INA III. negyedéve erős, ami jó jel a holnapi MOL gyorsjelentés előtt

A MOL csütörtökön piacnyitás előtt teszi közzé negyedéves eredményét, de a cégcsoport horvát leányvállalata már tegnap jelentett. Az INA 1222 milliárd kuna tisztított, CCS alapú EBITDA-ról adott számot a III. negyedévben, ami 37%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. A nettó eredmény 6%-kal alacsonyabb, 491 millió kuna lett. Az eredmény elsősorban a finomításnak és a kiskereskedelemnek köszönhető, a divízió eredménye 116%-kal nőtt év/év alapon a magas finomítói marzsoknak és a bosnyák Bosanski Brod bezárásának köszönhetően. Az INA kiemelte, hogy a nem-üzemanyag marzs is 18%-kal nőtt. A kutatás-termelés eredménye 15%-kal maradt el a tavalyitól az alacsonyabb olaj- és gázáraknak köszönhetően, amit viszont ellensúlyozott az enyhén nagyobb termelési volumen. Véleményünk: Az eredmény tükrözi azt, ami a MOL-tól várható csütörtökön, vagyis nagyon erős eredmény a finomítástól és a kiskereskedelemtől, míg a kutatás-termelés divízió várhatóan gyengébb számokat fog közölni. Az INA gyorsjelentése emelheti a MOL részvényárát.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben