Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az EKB nem lépett, de a török jegybank igen

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. október 25.   09:44

250 bázispontos kamatcsökkentés Törökországban Emelkedtek tegnap az európai részvényindexek, a DAX és a CAC40 0,6%-ot, a FTSE100 pedig 0,9%-ot. Nem okozott meglepetést a tegnapi EKB kamatdöntés. A vártnak megfelelően szinten...

250 bázispontos kamatcsökkentés Törökországban

Emelkedtek tegnap az európai részvényindexek, a DAX és a CAC40 0,6%-ot, a FTSE100 pedig 0,9%-ot.


Nem okozott meglepetést a tegnapi EKB kamatdöntés. A vártnak megfelelően szinten tartották a kamatokat és megerősítették, hogy november elsejével újraindul a havi 20 milliárd eurós eszközvásárlási program. Draghi az infláció és a növekedés tekintetében is lefelé mutató kockázatokat lát, melyekre szerinte fiskális élénkítéssel kéne reagálnia azoknak az országoknak, akiknek van ehhez tere.


Tegnapi kamatdöntő ülésén ismét nagyot vágott a török jegybank, 16,5%-ról 14,0%-ra vágták vissza az alapkamatot. A piac eléggé megosztott volt a kamatvágás mértékét tekintve, a konszenzus 100 bázispontos vágás volt, de a meglépett 250 bázispontos csökkentésnél mindegyik elemző kisebb vágást várt. A méretés kamatcsökkentés ellenére a török líra stabil maradt a dollárral szemben.


Mégsem szavazott tegnap a brit parlament az előrehozott választás lehetőségéről, ugyanis valószínűleg nem lett volna meg a szükséges parlamenti többség. Az új információk alapján Boris Johnson majd hétfőn tűzheti napirendre a kérdést és december 12-i előrehozott választást javasolhat a képviselőknek. Az előrehozott választást mindkét nagy párt támogatja, ennek ellenére abszolút nem biztos, hogy meg is szavazzák hétfőn, ugyanis a Munkáspárt csak később szavazna róla, akkor, amikor már biztos a Brexit hosszabbtás.


A vártnál gyengébbek lettek a tegnap megjelent előzetes októberi német beszerzési menedzser indexek. A feldolgozóipari index 41,7 pontról minimálisat javulva 41,9 pontra emelkedett, de nem sikerült elérnie a várt 42,0 pontot. A szolgáltatóipari index viszont tovább romlott, az index értéke 51,4 pontról 51,2 pontra csökkent, így egyre közelebb van a visszaesést jelző 50 pontos értékhez. Az Eurózóna tekintetében egy árnyalattal jobb a helyzet, a feldolgozóipari index itt 45,7 ponton stagnált, így elmaradt a várt javulás. A szolgáltatóipar viszont a vártnál kisebb mértékben ugyan, de enyhén javult, 51,6 pontról 51,8 pontra emelkedett az index értéke.

Elégedetlen a Commerzbank nagytulajdonosa

Nem elégedett a Commerzbank átalakítási terveivel a társaság egyik legnagyobb tulajdonosa, a részvények mintegy 5%-át birtokló Cerberus Capital Management. Nem tetszik nekik a társaság stratégiája, a lengyel mBank értékesítési terve és a jövedelmezőséggel sem elégedettek. Szerintük a költségcsökkentési tervek nem elégségesek, a jövedelmezőség a menedzsment terve alapján ugyanis mindössze fele lenne annak, mint amit a Cerberus elvárna. A következő évekre megfogalmazott 2-4%-os tőkearányos jövedelmezőség ténylegesen az egyik legalacsonyabb az európai bankszektorban és még a tőkeköltséget sem képes fedezni.

Árat emelt az ArcelorMittal

Az ArcelorMittal amerikai üzletága tonnánként 40 dollárral emelte meg egyes acél elemek árát, ez mintegy 8%-os áremelést jelent. A végrehajtott áremelés a működési környezet javulására utalhat és ezen keresztül pozitív a szektor számára.

Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben