Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Most kezdődött, de…

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 21.   09:33

Erste kommentár Nem oly rég kezdődött az amerikai gyorsjelentési szezon, de a cégek 15 százaléka már jelentett is. Ez alapján a profitok egyelőre 3 százalékkal csökkentek a jelentő 74 vállalat esetében, de mintegy 4...

Erste kommentár

Nem oly rég kezdődött az amerikai gyorsjelentési szezon, de a cégek 15 százaléka már jelentett is. Ez alapján a profitok egyelőre 3 százalékkal csökkentek a jelentő 74 vállalat esetében, de mintegy 4 százalékponttal felülmúlták a várakozásokat. Az érdekes az, hogy alapvetően pozitív árfolyamreakciókat láthatunk a gyorsjelentésekre, ami alól a technológiai szektor (amelynek az eredménye a pozitív meglepetés ellenére is nagyot csökkent) és a fogyasztói szolgáltatások a kivétel. Mindenesetre a technológia nagy ütést kapott, hiszen a jelentős profitcsökkenést mintegy 6 százalékos részvényárfolyam csökkenéssel „ünnepelte” a szektor. Mindeközben a kínaiak pozitívak az amerikai tárgyalásokkal kapcsolatban és a Brexit is mintha megtörténni látszana, kiesés nélkül. Így a hangulat pozitív Németországban és itthon is, ami az árfolyamok enyhe emelkedésében nyilvánul meg.

Jó eredmény a Coca-Cola-tól

Csökkenéssel fejezték be az amerikai részvényindexek a pénteki kereskedést, miután a ciklikus szektorok gyengébb teljesítményt nyújtottak. A Dow 1%-kal, a Nasdaq 0,8%-kal, az S&P500 0,4%-kal esett vissza.


A vártnál enyhén nagyobb, 9,5 milliárd dolláros árbevételen 0,56 dolláros tisztított EPS-t ért el a Coca-Cola a harmadik negyedévben. Az organikus bevétel-növekedés 5%-ot tett ki, ami részben a magasabb áraknak, illetve annak volt köszönhető, hogy a fogyasztók drágább termékeket preferáltak. Ez továbbra is kedvező növekedésnek számít. Az egészségesebb irányvonal továbbra is kedvez a cégnek, a cukormentes kólából 15%-kal több fogyott, mint egy évvel korábban. Az erősödő dollárral továbbra is küzd a cég, jövőre az árbevétel növekedéséből 1-2 százalékpontot, míg az üzemi eredmény növekedéséből 2-3 százalékpontot vethet vissza. A pénteki napot közel 2%-os emelkedéssel zárták a részvények.


Sajnálatosnak nevezte a Boeing, hogy nem jutott el szélesebb körökhöz az a 2016-os beszélgetés az alkalmazottak között, amiben egy tesztpilóta a később halálos balesetet okozó szoftverrel kapcsolatban fejezte ki aggodalmát kollégájának. Az ügy újabb aggályokat keltett a Boeing szervezeti kultúrájával kapcsolatban, de vasárnap kiadott közleményükben igyekeztek ismét a Légiközlekedési Felügyeletre is felelősséget helyezni. Megismételték, hogy többször értesítették őket, hogy megváltozott az érintett gépeknél a repülést szabályozó szoftver hatásköre.


Christine Lagarde, aki november 1-től az EKB elnöke, diplomatikusan igyekezett odaszólni Donald Trumpnak a CBS TV-műsorában, hogy hagyjon fel a kereskedelmi háborúval, ez ugyanis komoly negatív hatást gyakorol a globális növekedésre.


Törékeny periódusban van az amerikai gazdaság a dallasi Fed elnöke, Robert Kaplan szerint. Úgy véli, hogy az idei 2%-os GDP-növekedés után 2020-ra 1,75%-ra eshet vissza a gazdaság növekedési üteme.

Tovább zuhanó külkereskedelmi aktivitás

Kisebb emelkedéssel kezdték a hetet az ázsiai részvényindexek. A Hang Seng 0,2%-ot, a Nikkei 0,3%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,3%-ot csökkent.


Szeptemberben a japán export a várt 3,7%-nál nagyobb mértékben, 5,2%-kal csökkent, így már sorozatban 10. hónapja volt tapasztalható visszaesés, ez 2016 óta a leghosszabb sorozat. Az import viszont csak 1,5%-kal esett vissza a várt 2,8%-kal szemben. Japán a várt 54 milliárd jennyi többlettel szemben összességében 123 milliárd jenes külkereskedelmi hiánnyal zárta a hónapot.


A dél-koreai export is jelentős visszaesést mutatott októberben az előzetes, első 20 napot feldolgozó adatok alapján. 20%-os volt az export visszaesése, így itt már 11 hónapja tart a csökkenő tendencia.


A kínai tárgyasláok vezetőjének nyilatkozata szerint jelentős előrelépések történtek egy részleges megállapodás felé, és mindkét fél azon dolgozik, hogy sikerüljön egyezségre jutniuk.


A japán jegybank elnöke sikeresnek értékeli a monetáris politikát, mivel a gazdaság növekszik és 15 év után sikerült a hátuk mögött hagyniuk a deflációt is. Ezért továbbra is fenntartják a laza monetáris politikai kondíciókat.


Hiába tiltották be a hatóságok, 350 ezer ember mégis részt vett a hétvégi hongkongi tüntetéseken.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben