Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az észak-íreken múlhat a Brexit alku

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. október 16.   10:16

Az IMF csökkentette az európai növekedési kilátásokat Nagyot ugrottak tegnap az európai indexek arra a hírre, hogy jól haladnak a Brexit egyeztetések a britek és az EU között. A DAX 1,2%-ot, a CAC40 1,0%-ot emelkedett, míg a FTSE100 stagnált,...

Az IMF csökkentette az európai növekedési kilátásokat

Nagyot ugrottak tegnap az európai indexek arra a hírre, hogy jól haladnak a Brexit egyeztetések a britek és az EU között. A DAX 1,2%-ot, a CAC40 1,0%-ot emelkedett, míg a FTSE100 stagnált, amiben a font masszív erősödése is szerepet játszott. Az EURGBP árfolyam 0,865 alá zuhant. Az erősödő font miatt az FTSE100 indextagok közül gyengén teljesítettek az exportorientált cégek, míg a belső piacnak kitett vállalatok, például bankok és ingatlanfejlesztők jelentősen, akár 5%-kal is emelkedtek.


Boris Johnson újabb akadályba ütközött. Míg az EU és a britek közti tárgyalások jól alakulnak, olyannyira, hogy hamarosan megállapodásra juthatnak a tervezetről és ma is folytatják a megállapodás pontosítását, addig az észak-írek továbbra is ellenállnak, szerintük még tovább kell dolgozni a javaslaton. Johnson a nekik nyújtott támogatásokon keresztül kész lenne gyakorlatilag megvásárolni az észak-íreket, de a Financial Times értesülései szerint a kért és az ígért összeg között nagyságrendi különbségek vannak.


A skót miniszterelnök még idén kezdeményezheti, hogy jövőre tartsanak újabb függetlenségi népszavazást. A skótok egyértelműen EU pártiak és elutasítják a Brexitet, vagyis Johnson továbbra sem támaszkodhat sem a skótok, sem az észak-írek támogatására a Brexit megállapodásnál.


A BoE monetáris tanácsának egyik tagja, Gertjan Vlieghe szerint a Brexit körüli bizonytalanság negatívan hat a brit gazdaságra, ezért szerinte a jegybanktól további stimulusra van szükség, és még egy megállapodás esetén sem tartja rövidtávon szükségesnek a kamatemelést.


Tüntetések voltak Katalóniában, miután a spanyol bíróság több katalán vezetőt is börtönbüntetésre ítélt zendülés miatt. Barcelonában 40 ezer tüntető vonult az utcára.


Az IMF csökkentette az európai növekedési kilátásokat. Friss előrejelzésük szerint az Eurózóna 1,2%-kal növekedhet 2019-ben. Ez 0,1 százalékponttal alacsonyabb mint a korábbi várakozásuk. 2020-ban az eddig várt 1,6% helyett csak 1,4%-kal növekedhet a GDP. Az európai növekedést súlyosan érinti a német gazdaság lassulása, az idei előrejelzést 1,7%-ról 1,2%-ra vágták vissza.


Tovább romlottak a tegnap megjelent Zew indexek. Németországban a jelenlegi környezet megítélése -19,9 pontról a vártnál nagyobb mértékben csökkenve -25,3 pontra esett. A kilátások ugyan minimálisan tovább romlottak, -22,5 pontról -22,8 pontra estek, de még így is felülmúlták a -26,4 pontos várakozást.

Nagyot ugrott szeptemberben az európai autóértékesítés

Szeptemberben 14,5%-kal több autót értékesítettek az EU-ban, mint egy évvel korábban. Ennek fő oka az alacsony bázishatás, hiszen tavaly szeptemberben lépett életbe az új WLTP szabvány, ami komoly értékesítési gondokat okozott több autógyártónál is. A Volkswagen csoport eladásai 47%-kal múlták felül az egy évvel korábbi értéket, igaz gyakorlatilag őket viselte meg tavaly legjobban az új szabványra való átállás. A Fiat Chrysler csoport eladásai 14%-kal, a Daimler értékesítései 7%-kal emelkedtek. A BMW viszont gyakorlatilag csak stagnált.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben