Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A gyorsjelentések helyett a Brexit megállapodás van a középpontban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 16.   09:58

Erste kommentár Tegnap a Bank of America, a Citi és a Goldman gyorsjelentésével megkezdődött az amerikai jelentési szezon. Bár az eredmények nem okoztak csalódást és a kezdeti jelek is visszaigazolják azt, amit...

Erste kommentár

Tegnap a Bank of America, a Citi és a Goldman gyorsjelentésével megkezdődött az amerikai jelentési szezon. Bár az eredmények nem okoztak csalódást és a kezdeti jelek is visszaigazolják azt, amit általánosságban is gondolunk a világgazdaság állapotáról, vagyis hogy az amerikai gazdaság a belső keresletnek köszönhetően jól teljesít, míg a világgazdaság egésze növekedési problémákkal küzd. Erre egyébként az IMF friss gazdaságéi előrejelzése is rámutat. 2020-ban az USA 2,1%-kal növekedhet, ami 0,2%-kal magasabb, mint a korábbi előrejelzés, ugyanakkor Németország például a korábban várt 1,7% helyett csak 1,2%-kal bővülhet, Olaszországban pedig épphogy csak tapasztalhatunk majd növekedést.


Hiába a frissen induló gyorsjelentési szezon, a reflektorfényben mégsem ezek az események, hanem a Brexittel kapcsolatos újabb fejlemények állnak. Bár óriási a titkolózás, de úgy tűnik, hogy előrelépések történtek az EU és a britek között, kérdés, hogy mindez mire lesz elégséges, ha az észak-írek továbbra sem engednek merev álláspontjukból.

Jól fogadták a befektetők a banki jelentéseket

Szép emelkedéssel fejezték be a tegnapi napot a vezető amerikai részvényindexek. A banki gyorsjelentéseket követően a Dow végül 0,9%-kal, az S&P500 1%-kal, a Nasdaq 1,2%-kal emelkedett. A J.P. Morgan, a Citigroup és a Goldman Sachs vezetői is egyetértettek abban, hogy az amerikai belső fogyasztás továbbra is igen erős, azonban a globális gazdasági lassulás kezdi rányomni bélyegét az USA növekedésére, illetve a vállalati ügyfelek bizalmára. A J.P. Morgan a kedvező jelentésére a napot 3%-os pluszban zárta, míg a Citi is összeszedte magát és végül 1,4%-os emelkedéssel zárt.


Tovább növelné Bank of America kitettségét Warren Buffett, miután az ügyhöz közel álló források szerint a Berkshire Hathaway arra kérne engedélyt a Fed-től, hogy 10% fölé növelhesse részesedését a bankban. A bank gyorsjelentése éppen ma piacnyitás előtt érkezik.


Közel 5 millió részvényen adna túl egy Pinterest befektető, azt követően, hogy tegnap lejárt az IPO-t követő lock-up periódus, amíg az IPO előtti tulajdonosok nem adhattak túl részvényeiken. Az értékesítéshez a Goldman-t kérték fel, források szerint valahol a 25-25,25 dollár közötti sávban, ami maximum 2% körüli diszkontot jelentene.


Az ügyhöz közel álló források szerint az Európai Unió arra kötelezheti a Broadcom-ot, hogy hagyjon fel bizonyos versenyt korlátozó tevékenységével, amivel arra kényszeríti partnereit, hogy kizárólagosan az ő chipjeit vásárolják. Ezt már azelőtt megtenné az unió, hogy végleges döntés születne az ügyben, ami régóta példa nélkülinek számítana.

Hongkong miatt egymásnak feszül az USA és Kína

Emelkedés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat. A Nikkei 1,2%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,2%-ot csökkent.


Kína bejelentette, hogy megtorolja, ha az USA a hongkongi tüntetőket támogató törvényt fogad el és ezzel beavatkozik Kína belügyeibe. Pedig a képviselőházon éppen most ment keresztül egy törvény, ami pont ezt tenné. A javaslat lényege, hogy minden évben felülvizsgálnák, hogy Hongkong kellő autonómiával rendelkezik-e, és ettől tennék függővé, hogy meghosszabbítják-e Hongkong különleges kereskedelmi státuszát. A javaslat szankciókat is életbe léptetne azokkal a hivatalos személyekkel szemben, akik a különleges közigazgatási terület autonómiáját veszélyeztetik. Az amerikai szenátus még nem tárgyalta a javaslatot és egyelőre az sem ismert, hogy mikor bocsátják vitára az indítványt.


A kínai jegybank váratlanul 28 milliárd dollár értékű középtávú likviditást nyújtott a kínai pénzügyi rendszernek. A likviditás növelést azért kezdhette már most el a kínai jegybank, mert az adófizetési időszak miatt hamarosan megnövekszik a pénzkereslet, és a bankközi kamatok átmeneti emelkedésének negatív hatásai lehetnének az amúgy is törékeny gazdaságra.


A koreai jegybank a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,25%-ra csökkentette az alapkamatot.


Bár a hivatalos hongkongi növekedési adatok még nem ismertek, azonban Carrie Lam, Hongkong kormányzója bejelentette, hogy technikai recesszióba süllyedt a gazdaság, vagyis két egymást követő negyedévben csökkent a GDP. Ezzel párhuzamosan több, a lakhatást támogató intézkedést is bejelentett, ami egyrészt az építőipart támogatná, másrészt csökkentené a rendkívül magas ingatlanárak miatti elégedetlenséget. Ennek értelmében az első lakásvásárlóknál lazítják a jelzálogkövetelményeket, másrészt 700 hektárt (Hongkong területének több mint fél százalékát) átminősítik lakóterületté.


Pénteken jelenik meg a harmadik negyedéves kínai GDP adat. A várakozások szerint a növekedés 6,1%-ra, 1992 óta a legalacsonabb szintre lassulhatott.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is mínuszos volt.

A Richter megállapodást kötött a Mycovia-val

A Richter és a Mycovia Pharmaceuticals megállapodást kötött a visszatérő gombás hüvelyfertőzés kezelésére szolgáló készítmény gyártásáról és értékesítéséről. A megállapodás értelmében a Richter a klinikai fejlesztés folyamatához kötött mérföldkő kifizetéseket teljesít, de további, a termék fejlesztéséhez és értékesítéséhez kapcsolódó mérföldkő kifizetések is esedékessé válhatnak a törzskönyvezési eljárás és a termék piaci sikerének függvényében. Mindezeken felül a két cég a royalty jogok adásvételéről szóló megállapodást is kötött. A licenc megállapodás földrajzi hatálya Európára, Oroszországra, az egyéb FÁK országokra, Latin-Amerikára és Ausztráliára terjed ki. Ezzel tovább bővül a Richter nőgyógyászati portfóliója, ami hagyományosan központi elemét képezi a Richter stratégiájának.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben