Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nesze semmi, fogd meg jól!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 14.   10:13

Erste kommentár Pénteken született egy megállapodás Kína és az USA között, de egyelőre kevés konkrétummal. Mindenesetre átmenetileg elhalasztják a vámok 25-ről 30 százalékra történő...

Erste kommentár

Pénteken született egy megállapodás Kína és az USA között, de egyelőre kevés konkrétummal. Mindenesetre átmenetileg elhalasztják a vámok 25-ről 30 százalékra történő megemelését 250 milliárd dollárnyi kínai import esetében. Cserébe a kínaiak több mezőgazdasági árut vásárolnak, valamit „lépnek” jüan árfolyam ügyben és a szellemi jogok védelme érdekében is. Persze nem tudjuk, hogy mit, s a szövegezés is valószínűleg egy darabig el fog tatani. Szóval ebből még bármi lehet. Egy biztos, közeledtek egymáshoz a felek, mint ahogy érdekük is volt. Ez bizonyos értelemben be is árazódott a pénteki raliban. Sőt a DAX olyan nagyot ment, hogy még a 12.500 pontos ellenállás szintet is letesztelte. Így talán már nem is olyan nagyon meglepő, hogy az árfolyam csökken a mai napon. A rövidtávú túlvettséget dolgozza ezzel le az index. Ha netán 12.300 pontig visszajönne, még az sem lenne olyan nagy baj a pozitív folytatás tekintetében.


Az OTP sokadszorra törte át a 12.800 pont környéki ellenállást, amit már hatodszorra tesz meg. Nagyon fura ez a dolog. Ugyanis általában már a negyedik próbálkozás sikerrel szokott járni. Az áttörést követően most is azonnal jön a korrekció, s megint csak reménykedhetünk abban, hogy a szint fölött marad az árfolyam. Ennek amúgy a fundamentumok alapján be kellene következnie.


Általános a korrekció a mai napon, de ez rendben is van így, amíg kismértékű és remélhetőleg alacsony forgalmú marad.

Megvan a részleges megállapodás, jöhetnek a jelentések

Összességében megtartották a kezdeti pluszokat a vezető amerikai részvényindexek pénteken, a nap végén azonban kisebb profitrealizálás volt jellemző. A Dow 1,2%-kal, az S&P500 1,1%-kal, a Nasdaq 1,3%-kal emelkedett. Az elmúlt két nap jó hangulata annak volt köszönhető, hogy pénteken végül létrejött a részleges kereskedelmi megállapodás az USA és Kína között, ez azonban mélyrehatóan nem változtatta meg a viszonyt a két nagyhatalom között.


Úgy tűnik, hogy a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos dolgok egyelőre kissé leülnek, így a befektetők a holnap kezdődő gyorsjelentési szezonra fókuszálhatnak. Elsőként a J.P. Morgan, a Citigroup. a Goldman Sachs, a Wells Fargo, a BlackRock és a Johnson & Johnson gyorsjelentése érkezik majd.


Felpattanást mutatott szeptemberben az amerikai fogyasztói bizalom a Michigan egyetem indexe szerint, 96 pont lett a mutató előzetes értéke a várt 92 és az előző havi 93,2 ponttal szemben. Ez arra utal, hogy az amerikai belső fogyasztás továbbra is erős maradhat.


A Fed pontos részleteket közölt arról, hogy miként tervezi növelni mérlegfőösszegét annak érdekében, hogy elegendő likviditást biztosítson a bankközi piacnak. Az első hónapban 60 milliárd dollár értékben fog a jegybank 1 évnél nem hosszabb lejáratú állampapírokat vásárolni a bankoktól, majd szükség szerint módosítja ezt. A vásárlások legalább 2020 második negyedévéig el fognak tartani.

Egyelőre nem lépnek életbe újabb vámok

Emelkedéssel kezdték a hetet az ázsiai részvénypiacok. A Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai 1,1%-ot emelkedett, a japán részvénypiac pedig nemzeti ünnep miatt zárva tartott.


Pénteken részleges kereskedelmi megállapodás született az USA és Kína között. Ennek legfontosabb eleme, hogy Kína megduplázza az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlását, vagyis, több mint 50 milliárd dollár értékben fognak vásárolni. Ezen kívül lépéseket tesznek majd a szellemi tulajdonjogok védelme érdekében, illetve nem gyengítik mesterségesen a jüan árfolyamát. Cserébe az USA nem emeli meg a kínai termékekre kivetett vámot 25%-ról 30%-ra, ami holnaptól lépett volna életbe. A megállapodás pontos szövegezése még heteket fog igénybe venni, így a részletek egyelőre nem ismertek, de Kína ígéretet tett rá, hogy a pontos változat megszületését megelőzően már elkezdi az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlását. A most bejelentett megállapodás nem érinti azokat a vámokat, amelyeket Trump december közepén készül életbe léptetni Kínával szemben.


Nagyot csökkent szeptemberben Kína külkereskedelmi aktivitása. Az export 3,2%-kal, az import pedig 8,5%-kal esett vissza, mindkettő a vártnál nagyobb mértékű romlást jelent.


Kínában szeptemberben 6,6%-kal 1,81 millióra csökkent az értékesített új autók száma. Ezzel az elmúlt 16 hónapból már 15-ben csökkenést regisztráltak.


Hongkongban a hétvégén 19. alkalommal is nagyszabású tüntetéseket tartottak. Az amerikai szentárus felvetette, hogy támogassák a tüntetőket, de Trump szerint nem szükséges beavatkozniuk, a helyzet úgyis magától megoldódik majd.


Szombaton és vasárnap reggel az elmúlt évtized legnagyobb vihara tombolt Japánban, melyben legalább 40-en meghaltak. Ma már kezd visszatérni a mindennapi élet Tokióba is, a repülőjáratok többsége ismét menetrend szerint közlekedik. A vihar pusztítását jól mutatja, hogy több, mint 110 ezer ember dolgozik a károk elhárításán.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek pluszban voltak, míg az európaiak többsége a negatív tartományban volt ma reggel. Egyedül az FTSE volt pluszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben