Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vége a kényszerpihenőnek

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. szeptember 25.   10:39

Máris módosítják a klímavédelmi csomagot Kisebb csökkenés jellemezte tegnap az európai részvénypiacokat. A FTSE100 0,5%-ot, a DAX 0,3%-ot csökkent, míg a CAC40 lényegében stagnált. Tegnap a brit legfelsőbb...

Máris módosítják a klímavédelmi csomagot

Kisebb csökkenés jellemezte tegnap az európai részvénypiacokat. A FTSE100 0,5%-ot, a DAX 0,3%-ot csökkent, míg a CAC40 lényegében stagnált.


Tegnap a brit legfelsőbb bíróság törvénytelennek minősítette a parlamenti ülésszak felfüggesztését és felszólította a törvényhozást, hogy a lehető leghamarabb üljön össze. Ennek megfelelően a parlamenti képviselők ma már vissza is térnek a munkába. A font óvatos erősödéssel reagált a döntésre, ugyanis a Brexit halasztására valószínűleg nem lesz hatása annak, hogy folytatódik a parlamenti ülésszak. Boris Johnson miniszterelnök persze nem ért egyet a bírósági döntéssel, de betartja azt, és ismét kifejtette, hogy bízik abban, hogy október végéig sikerül megállapodni a kilépésről, amire viszont reálisan alig van esély.


Túl félénknek nevezték Angela Merkel 60 milliárd euró klímavédelmi csomagját, ezért átalakíthatják azt és megduplázhatják a CO2 kibocsátásra 2021-től fizetendő 10 eurós összeget. Ez főleg a megújuló energia cégeknek kedvező, míg például a fosszilis erőművek számára negatív.


Christine Lagarde, az EKB következő elnöke szerint közepes gazdasági növekedés tapasztalható, ugyanakkor lefelé mutató kockázatok láthatóak, melynek szerinte fő oka a kereskedelmi háború, azonban ezzel együtt sem a recessziót tekinti az alappályának.


Vegyesek lettek a tegnap megjelent német IFO indexek. A jelenlegi környezetet a vártnál enyhén optimistábban ítélték meg a gazdasági szereplők, azonban a kilátásokat tekintve nőtt a pesszimizmus.

Ügyészségi vizsgálat a Volkswagennél

Ügyészségi eljárás indult a Volkswagen jelenlegi vezérigazgatója és elnöke ellen a piac manipulációjának vádjával, mivel nem nyújtottak megfelelő tájékoztatást a befektetőknek a dízelbotrány kapcsán. A hír nem csak azért negatív, mert rombolja a bizalmat, hanem azért is, mert a befektetők 9 milliárd euró értékű pert indítottak korábban a Volkswagen ellen szintén a hiányos tájékoztatás és ezen keresztüli piac befolyásolás miatt. A mostani eljárás növeli annak az esélyét, hogy a Volkswagent kártérítési kötelezettség terheli majd. A 9 milliárd euró a jelenlegi piaci kapitalizáció körülbelül 11%-át jelentené, vagyis akár jelentős pénzügyi terhet is róhatna a Volkswagenre.

A Daimler is megkapta dízel büntetését

A német hatóságok 870 millió euróra büntette a Daimlert gondatlan jogsértés címén, ami azt takarja, hogy 684 ezer gépkocsinál nem feleltek meg a károsanyag kibocsátási normáknak. A mostani büntetés várhatóan nem fog újabb pénzügyi terhet jelenteni a Daimlernek, ugyanis a második negyedévben már céltartalékot képeztek rá, így ennek megfelelően a részvények árfolyam sem igazán reagált a hírre.

Távozhat a Thyssenkrupp vezérigazgatója

Az egyre nagyobb befektetői nyomás és elégedetlenség miatt mindössze egy év után távozhat a Thyssenkrupp vezérigazgatója. A felügyelőbizottság is elvesztette bizalmát a CEO-val szemben, ugyanis túl lassan halad a vállalat a tervezett eszköz értékesítéssel és a szükséges átalakítások sem mennek megfelelő ütemben. A gazdasági környezet romlása miatt pedig egyértelműen fontos lenne, hogy legalább vállalati szintű problémák ne tetőzzék a bajt.

1,5 milliárd eurós céltartalék képzés a Santandernél

A spanyol Banco Santander 1,5 milliárd eurós céltartalékot képzett brit leányvállalatára, mely a harmadik negyedéves eredményt fogja terhelni. A céltartalékképzésre három ok miatt van szükség: a kedvezőtlen szabályozói változások, a növekvő verseny és a Brexit körüli bizonytalanság miatt romló brit gazdasági kilátások.

Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben