Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra is olaj para

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. szeptember 17.   09:54

Erste kommentár Egyre inkább úgy tűnik, hogy Irán áll a dróntámadások mögött, de az USA visszafogottnak tűnik az ügyben. Trump nem akar háborút kezdeményezni, ennek szerintünk az az oka, hogy közelednek a...

Erste kommentár

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Irán áll a dróntámadások mögött, de az USA visszafogottnak tűnik az ügyben. Trump nem akar háborút kezdeményezni, ennek szerintünk az az oka, hogy közelednek a választások, amit szeretne megnyerni. Ezt pedig nem segítené (i) egy kétes kimenetelű háború, ahol amerikai hazafiak halhatnának meg, s az (ii) egekbe emelkedő olajár pedig a hátországban lakók életét keserítené meg. Ugyan átmenetileg a jelentős, mintegy napi 3,5 millió hordó kiesést a stratégiai olajkészletekből pótolni lehet, hiszen jellemzően 30-90 napnyi készletekkel rendelkeznek az országok. Így akár fél-egy évig is kibírnák a készletek nullára csökkentésével, s rekord olajárakkal. Egyes becslések szerint, ha a hat hetet meghaladja a kiesés, akkor akár 75 dollárig is emelkedhet az amerikai könnyűolaj árfolyama. Ugyankkor a WTI árfolyama a 64 dollár környéki ellenállási szint alatt van, s nagy valószínűséggel még egy darabig ott is marad. Viszont ha a helyreállítás lassúnak bizonyul, akkor át is törheti a szintet egy rövid korrekciót követően. A kínálati sokkból adódó kőolajár emelkedés nem tesz jót a világgazdaságnak. Hiszen az ebből adódó infláció ellen monetáris eszközökkel nem lehet harcolni, s a potenciális kamatcsökkentések pozitív hatásának egy részét is elviszi az, hogy az olajért többet kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy a globális növekedési kilátásokat csökkentette a hétvégi sikeres támadás, a lassúbb növekedés miatt viszont nagyobb negatív hatással lehet a jövő évi átlagos kőolajárra. Egy szó mint száz, a jelenlegi negatív és pozitív hatásokat átmenetinek tartjuk, amelyeken a jegybankok és a kormányok akár segíthetnek is a gazdaság kicsit erősebb stimulálásával. A Fed ma kezdi meg ülését, és a piacnak nincs kétsége afelől (98 százalék), hogy holnap este egy 25 bázispontos kamatcsökkentést fog bejelenteni.


A mai napon folytatódhat a tegnap megkezdett árfolyamcsökkenés. Itthon a BUX a tegnapi felülteljesítést követően belesimulhat a nemzetközi trendbe.

Japán könnyen megúszhatja

Enyhe esést mutattak a tegnapi kereskedésben a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,5%-kal, az S&P500 és a Nasdaq 0,3%-kal esett vissza.


Donald Trump tegnap bejelentette az Amerikai Kongresszusnak, hogy az USA a következő hetekben előzetes kereskedelmi megállapodást köthet Japánnal. Ez a két ország egymás termékeire kivetett importvámjaira és a digitális kereskedelemre vonatkozna. Az egyezség főként mezőgazdasági és ipari termékeket érinte, a Japán szempontjából kifejezetten fontos autóexportról azonban egyelőre nem beszélt Trump. Japán rendre hangsúlyozza, hogy csak úgy hajlandó megállapodást kötni az USA-val, ha biztosítékot kapnak arra, hogy az USA nem emeli meg az autóexportjukra kivetett importvámot. A hivatalos egyezségre már régebb óta számítani lehetett, ugyanis az augusztusi G7 csúcstalálkozón Donald Trump és Shinzo Abe szóban már megállapodásra jutottak. Ezzel az USA ismét a Kínával való egyeztetésre koncentrálhat, majd hamarosan az Eurózóna következhet, ugyanis az USA-ba érkező autóimportra kivetni tervezett addicionális vámok határidejét Trump anno november közepéig tolta ki.


Továbbra is patthelyzet van a General Motors és az Egyesült Autóipari Dolgozók szakszervezete között az USA-ban. A szakszervezet szerint a kezdő dolgozók juttatása és a munkások szerződésének határozatlan idejűvé alakítása egy fontos pont a tárgyalásokban, amiben továbbra sem tudnak dűlőre jutni a felek. A Credit Suisse számításai szerint minden egyes nap megközelítőleg 50 millió dollárnyi veszteséget okozhat a GM-nek, ami számottevő a tavalyi közel 10 milliárd dolláros profithoz képest. A hírekre tegnap további 4%-ot esett az árfolyam.

Korrigálnak az ázsiai tőzsdék

Csökkenés jellemzi ma reggel a vezető ázsiai indexeket, ami alól a Nikkei kivétel, ugyanis a tovább gyengülő jen pozitívan hat az indexre. A japán index 0,1%-ot emelkedett ma, míg a Shanghai és a Hang Seng 1,5% körüli esést mutattak. A kínai befektetők részben azért is lehettek enyhén csalódottak, mert a jegybank nem csökkentette a kamatot egy egyéves likviditást nyújtó eszközén, melyet ma görgetett tovább a bankok részére. Így a tegnapi gyenge makroadatokat követően egyelőre nem jött még újabb stimulus.


A héten elkezdődhet a magasabb szintű kereskedelmi tárgyalások előkészítése az USA és Kína között, miután mindkét fél megerősítette, hogy a héten már kínai hivatalnokok repülnek az USA-ba. A korábbi hírek szerint egy részleges megállapodást készíthetnek elő a felek, melynek keretében az USA egyes importvámokat eltöröl, cserébe Kína tovább csökkenti kereskedelmi mérleg hiányát és szigorúbban veszi a szellemi tulajdonjog védelmét.


Év/év alapon 9,1%-kal emelkedtek az újlakás árak Kínában augusztusban, ami elmarad az egy hónappal ezelőtti 10,1%-tól.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben