Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Draghi megnyitotta a pénzcsapot

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. szeptember 13.   09:59

Mégsem okozott felhőtlen örömet az EKB Összességben kisebb emelkedés jellemezte tegnap az európai részvénypiacokat. A FTSE100 0,1%-ot, a DAX 0,4%-ot, a CAC40 pedig 0,4%-ot emelkedett. Bár több ponton is lazítást jelentett...

Mégsem okozott felhőtlen örömet az EKB

Összességben kisebb emelkedés jellemezte tegnap az európai részvénypiacokat. A FTSE100 0,1%-ot, a DAX 0,4%-ot, a CAC40 pedig 0,4%-ot emelkedett.


Bár több ponton is lazítást jelentett be tegnap az EKB, mégis a kompromisszum keresés jellemzi a bejelentett csomagot. Az elemzői várakozásokat méretben inkább alulmúlja a bejelentés, cserébe időben tovább tarthatnak az intézkedések.


Az EKB 10 bázisponttal -50 bázispontra csökkentette a jegybanki betéti kamatot. Az iránymutatás szerint a jelenlegi, vagy az alatti kamatok várhatóak, egészen addig, amíg arra szükség van, vagyis az időbeli hatályra vonatkozó utalás eltűnt a közleményből. A bankok részben mentesülnek a negatív alapkamatok kedvezőtlen hatása alól, ami szintén a vártnak megfelelő. A jelenlegi szabályozás szerint a kötelező tartalék hatszorosát tarthatják az alapkamaton, ami jelenleg 0%, szemben a -0,5%-os betéti rátával, azonban ez a szorzószám a későbbiek folyamán majd változhat.


November 1-től újraindítják a várt egy év futamidő helyett nyíltvégű eszközvásárlási programot, viszont csak 20 milliárd eurós összeggel. A közlemény szerint az első kamatemelést megelőzően rövid idővel szüntetik be az eszközvásárlást. Viszont a limiteken nem változtattak, továbbra is „csak” a kibocsátott mennyiség 1/3-át vásárolhatja meg az EKB, így bizonyos kötvények esetében könnyen limitprobléma ütközhet a jegybank. Az eszközvásárlási program újraindítását ellenezte a holland, a német és a francia jegybank elnöke is, valószínűleg ez indokolta, hogy a várt 45 milliárd euróval szemben csak havi 20 milliárd eurós lett a program.


Ami pozitív meglepetés, hogy a bankok számára vonzóbbá tették a TLTRO finanszírozás kamatozását és a futamidőt is 2 évről 3 évre növelték.


Az EKB a várakozásoknak megfelelően lefelé módosította az inflációs és GDP előrejelzéseket is. Még 2021-re is csak 1,5%-os inflációt várnak, vagyis az előrejelzési időhorizonton nem éri el inflációs célját. A jegybank növekedési előrejelzése még mindig optimistább, mint a piaci konszenzus, viszont az EKB némileg alacsonyabb inflációval számol, főleg 2020-ra.


A török jegybank 325 bázispontos kamatcsökkentésről döntött tegnap, ezzel 16,5%-ra mérsékelte az alapkamatot. Ez nem csak a piac által várt 275 bázispontot haladta meg, de Erdogan elnök 300 bázispontos elvárását is túlteljesítette. Ugyanakkor a piac jól viselte a kamatcsökkentést, melynek magyarázata, hogy októberre 10% alá eshet az infláció, így a török alapkamat még mindig jelentős reálkamatot jelent.

Merkel segítséget ajánlott az autógyártóknak

Angela Merkel tegnap a frankfurti autókiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy a széndioxid kvóták árába beépített költséggel kellene segíteni az autóipart a zöld átallásban, ezzel támogatva a kockázatos és költséges fejlesztéseket. A Daimler vezetője üdvözölte a kezdeményezést. A hír jó irányt mutat, de jelen pillanatban nem változtatja meg jelentősen a jövőbeli kilátásokat.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben