Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kamatcsökkentések napja

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. szeptember 12.   10:06

Jelentős lazító csomag jöhet az Európai Központi Banktól Emelkedés jellemezte tegnap az európai részvénypiacokat. A CAC40 0,4%-ot, a DAX 0,7%-ot, a FTSE100 pedig 1%-ot emelkedett. Rendkívül fontos kamatdöntő ülést tart ma az EKB,...

Jelentős lazító csomag jöhet az Európai Központi Banktól

Emelkedés jellemezte tegnap az európai részvénypiacokat. A CAC40 0,4%-ot, a DAX 0,7%-ot, a FTSE100 pedig 1%-ot emelkedett.


Rendkívül fontos kamatdöntő ülést tart ma az EKB, mely egy jelentős lazító csomagról dönthet majd. A piaci várakozások meglehetősen felfokozottak, így kockázatot jelenthet, hogy az EKB ezekhez képest pozitív meglepetést már nehezen fog tudni felmutatni. Várakozások szerint a ma bejelentendő csomag több új elemet tartalmazhat majd. (i) Kamatcsökkentést, a piac megosztott a 10 vagy 20 bázispont kérdésében, de körülbelül 60:40 arányban inkább a kisebb, 10 bázispontos kamatcsökkentés irányába billen a mérleg nyelve. (ii) Új, egy évre szóló eszközvásárlási program havi 45 milliárd eurós keretösszeggel. (iii) Egy olyan program, ami a banki eszközök egy részét kivonná a negatív jegybanki kamatok hatása alól. A várakozások szerint a túltartalékolás körülbelül 30%-át mentesítenék a negatív alapkamat jelentette terhektől, így segítve a bankokat. (iv) Az újabb eszközvásárlási program technikai módosításokat is szükségessé tehet, így az egyes kötvény sorozatokra vonatkozó eddigi 33%-os vásárlási limitet 50%-ra is felemelhetik, aminek hatására tovább nőhet a kötvénypiacok illikvidítása.


Az EKB ma publikálja makrogazdasági előrejelzéseit. Mind a GDP, mind pedig az infláció tekintetében lefelé módosíthatják az előrejelzést, ami alátámaszthatja a lazító csomag szükségességét.


Kamatdöntő ülést tart ma a török jegybank is. A jelenlegi 19,75%-os szintről szinte biztosan borítékolható a kamatvágás, annak csak a mértéke a kérdés. A piac meglehetősen bizonytalan, 15,75% és 18,5% között szóródnak a várakozások, de a konszenzus 275 bázispontos csökkentésre, vagyis 17,0%-os új alapkamatra számít. Korábban Erdogan elnök már jelezte, hogy a múltkori 425 bázispontos vágást követően egy újabb 300 bázispontos vágást tartana kívánatosnak.

15 év után távozik a Raiffeisen pénzügyi igazgatója

A Raiffeisen csoport pénzügyi igazgatójának 2020 februárjában lejáró mandátuma nem kerül meghosszabbításra, ezzel Martin Gruell 15 év után távozik pozíciójából.

Nem teljesítő hiteleket értékesít a Banco Bilbao

5 milliárd euró értékű nem teljesítő hitelportfoliót értékesít a Banco Bilbao. Ennek fele lakossági, másik fele pedig kisvállalati hiteleket tartalmaz. Mivel a nem teljesítő hitelek már 100%-osan céltartalékolásra kerültek, így ezek értékesítése pénzügyi nyereséget eredményezhet.

Európa húzta le a Volkswagen értékesítéseit

A Volkswagen csoport augusztusai értékesítései 3,8%-kal csökkentek év/év alapon augusztusban. Leginkább az európai autóeladások 9,9%-os csökkenése hatott negatívan, de az ázsiai eladások is 3,0%-kal csúsztak vissza. Ezeket a visszaeséseket nem volt képes ellensúlyozni Észak-Amerika szolid 2,9%-os növekedése sem.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben