Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Örömünnep után konszolidáció?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. szeptember 6.   09:28

Erste kommentár Tegnap jelentős emelkedést mutattak fel mind a tengerentúli, mind az európai indexek. Ebben számos jó hír is szerepet játszott. A tárgyalások újraindulása az USA és Kína között (igaz...

Erste kommentár

Tegnap jelentős emelkedést mutattak fel mind a tengerentúli, mind az európai indexek. Ebben számos jó hír is szerepet játszott. A tárgyalások újraindulása az USA és Kína között (igaz csak októberben) meg a várakozásoknál jobb szolgáltatóipari beszerzési menedzser index is. Ugyanakkor az elmúlt napok emelkedése után, a rés betöltését követően, egy természetes korrekció belefér a DAX index árfolyamába. Ez eltarthat pár napig, és hasonló oldalazást kellene mutatnia, mint amit 11.900 pont környékén csinált. Itthon az OTP ment nagyot az elmúlt néhány napban, s az is megérkezett az ellenállási szint közelébe. Így itt sem kell elkeseredni, ha néhány napos oldalazás jön, mint korrekció. Különben az OTP árazása (9,5xPE19 és 1,8xPBV) olcsónak mondható.


Összeségében a ma reggeli oldalazó mozgások (kis emelkedés a DAX-ban, kis csökkenés a BUX-ban) természetesnek mondhatók.

Bezzeg a szolgáltatóipar

Kitartott a pozitív hangulat tegnap az amerikai részvénypiacokon. A Dow 1,4%-kal, az S&P500 1,3%-kal, a Nasdaq 1,8%-kal emelkedett.


Amennyivel rosszabb lett az ISM feldolgozóipari indexe kedden a várakozásoknál, annyival lett jobb a szolgáltatóipari index tegnap augusztus hónapra. Az index 56,4 pontra ugrott a korábbi 53,7 és a várt 54 ponttal szemben, ami arra utal, hogy a szolgáltatóipart továbbra is húzza a belső fogyasztás, míg a lassulás továbbra is csak az amerikai iparra koncentrálódik.


Az amerikai Pénzügyminisztérium tegnap előállt azzal a dokumentummal, amely a gazdasági válság során állami felügyelet alá vont Fannie Mae és Freddie Mac újbóli privatizálásának tervét taglalja. Az intézmények a jelzáloghitelezést hivatottak segíteni az USA-ban, azáltal, hogy a jelzáloghitelek értékpapírosításával nagyobb likviditást és stabilitást nyújtanak a jelzálogpiacnak. A válság során az állam 125 milliárd dollárral tőkésítette fel a vállalatokat, ennél azóta jóval többet fizettek be az állami kasszába, így a befektetők, akik benne ragadtak pozícióikban, régóta várnak arra, hogy megtörténjen a privatizáció. Ehhez azonban úgy tűnik, hogy a mostani lépéssel sem kerültek sokkal közelebb, ugyanis a most publikált tervek sok helyen inkább általánosságban fogalmaznak és sok újdonságot nem tartalmaznak (az állam a jövőben garantálni fogja a vállalatok által kibocsátott értékpapírokat, új versenytársakat kell teremteni a cégeknek, hagyni kell a cégeket, hogy a profitból javíthassák tőkehelyzetüket). Ezek a lépések igen összetettek lennének és az amerikai jelzálogpiacra is kihatással lennének, így a legtöbben úgy vélik, hogy a 2020-as választások előtt a Trump adminisztráció nem mer majd nagyobb lépéseket tenni.

Leminősítették Hongkongot

Kisebb emelkedés jellemezte ma az ázsiai piacokat. A Shanghai index stagnált, a Hang Seng 0,2%-ot, a Nikkei pedig 0,4%-ot emelkedett.


A Fitch 1995-óta először minősítette le Hongkongot. A korábbi „AA+” besorolást egy fokozattal, „AA” minősítésre csökkentették, ráadásul negatív kilátásokat fogalmaztak meg. A hitelminősítő a lépést a politikai felfordulással indokolta, az ugyanis tőkekiáramlást és a befektetések visszaesését okozta. Ráadásul az üzleti és szabályozói környezet stabilitása is megkérdőjeleződött.


Annak ellenére, hogy a kiadatási törvényt visszavonták, Hongkongban a hétvégén tovább folytatódhatnak a tüntetések, ugyanis a demonstrálók szerint még messze nem teljesült az összes követelésük.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

A Waberer’s megválik a biztosítójától?

A Waberer’s tegnap piaczárás után jelentette be, hogy felülvizsgálja a Wáberer Hungária Biztosítóban (WHB) fennálló 100 százalékos tulajdonrészét, amely nem része a stratégiai, szállítmányozási és logisztikai fókusznak. A WHB a bruttó jóváírt éves prémium alapján az első 10 nem élet biztosító között van Magyarországon. A biztosító bevételeinek 22 százaléka jön a Waberer’s-től, míg a fennálló 78 százalék harmadik felektől érkezik. A WHB a Waberer’s kamionokat is figyelembe véve mintegy 8 millió euró profitot termel. Ez pedig mintegy 80 millió euróra (részvényenként 4,5 euróra, vagy 1.475 forintra) értékeli a biztosítót, ami magasabb, mint a jelenlegi részvényár. Azt gondoljuk, hogy a kamionok biztosítása éves tendereken fog eldőlni a jövőben is. Ugyanakkor a megindult folyamat időhorizontját nem tudjuk, de valószínűleg egy évnél többet nem vesz igénybe. A hír pozitív.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben