Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Leszavazták Borist

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. szeptember 5.   09:59

Erste kommentár A vártnak megfelelően megint leszavazták Boris Johnsont. Azaz a pénteki végszavazást követően életbe léphet a no-deal Brexit-et megakadályozó törvény, ami persze csak akkor akadályozza meg a...

Erste kommentár

A vártnak megfelelően megint leszavazták Boris Johnsont. Azaz a pénteki végszavazást követően életbe léphet a no-deal Brexit-et megakadályozó törvény, ami persze csak akkor akadályozza meg a megállapodás nélküli kiesését, ha az EU is hajlandó hosszabbítani. Nincsnek kétségeink, hogy az EU támogatni fog egy ilyen lépést. Az is nyilvánvaló volt, hogy a kormánynak nem lesz meg a kétharmados többsége az előrehozott választásokhoz, de elvileg két lehetősége is van ennek elérésére. Az egyik, hogy olyan törvényt alkot az előrehozott választásokról, ami figyelmen kívül hagyja a 2011-ben alkotott kétharmados törvényt. A másik, hogy a kormány bizalmatlansági indítványt nyújt be maga ellen, megbukik, de 14 nap alatt már nem tudnak új kormányt létrehozni, így új választásokat kell kiírni. Elvileg még ez is belefér az október 15-i határidőbe. Ugyanakkor az a faramuci helyzet van, hogy, mivel nincs többsége Johnsonnak, az ellenzék hatalomban tarthatja, csak azért, hogy ne tudjon előrehozott választásokat kiírni. Vagyis Johnson politikája igen csúfos vereséget szenvedett. Gyakorlatilag tökéletesen kicsúszott a kezéből az irányítás. Mindezek ellenére azt gondoljuk, hogy lesznek előrehozott választások, csak nem biztos, hogy október 31 előtt. Azaz még semmi sem dőlt el, de az elmondható, hogy a no-deal Brexit október 31-én nagy valószínűséggel nem fog bekövetkezni. Ugyanakkor semmi sem zárja ki, hogy mégis ez válik valós forgatókönyvé január 31-én, ha addig kapnak halasztást a britek.


Mindeközben az euró-dollár fordulattal megjöttek a magyar piacra is a vevők, ami az OTP árfolyamán látszik elsősorban. A mai napon továbbra is általános a jó hangulat, s ez fenn is maradhat.

Október elején folytatódnak a kereskedelmi tárgyalások

Tovább növelték a kezdeti pluszokat tegnap a vezető amerikai részvényindexek, így zárásra a Dow 0,9%-kal, az S&P500 1,1%-kal, a Nasdaq 1,3%-kal került feljebb. A határidős indexek azóta újabb 1% körüli emelkedést indukálnak, miután Kína bejelentette, hogy október elején hajlandó ismét miniszteri szinten személyesen tárgyalni az USA-val. Ezzel a vezető indexek előtt megnyílhat az út a július végi történelmi csúcsok felé.


Noha erős szkepticizmus jellemzi a feleket, tegnap telefonon megállapodtak egymással a kereskedelmi tárgyalások vezetői abban, hogy október elején személyes találkozóra kerül sor Washingtonban. Addig is alacsonyabb szinteken készítik elő a találkozót. Trump október 1-től újabb 5%-os importvám emelést tervez 200 milliárd dollárnyi kínai importra, amire eddig már 25%-os addicionális vámot vetett ki. Ez rossz alaphangot adhatna a tárgyalásoknak, amennyiben nem hátrálna vissza ettől.


Szerény ütemben bővült az amerikai gazdaság augusztusban a Fed tegnap publikált Bézs könyve szerint. A kereskedelmi konfliktus ellenére a vállalkozások többsége optimista a rövidtávú kilátásokkal kapcsolatban. A turizmus továbbra is erős, míg a szállítmányozás visszaesést mutatott a hónapban, amit egyes körzetek a globális gazdasági lassulásnak tulajdonítottak. Az ipari aktivitás enyhe visszaesést mutatott. A körzetek többségében továbbra is nőtt a foglalkoztatottság, noha egyes helyeken az iparban stagnálásról, illetve visszaesésről számoltak be. Ezzel együtt több más szektort továbbra is munkaerőhiány jellemez.


Két Fed jegybankár is felhívta tegnap a figyelmet arra, hogy elég egyoldalúvá vált az amerikai gazdaság, mivel csak a fogyasztóknak köszönhető az utóbbi negyedévek jó teljesítménye. Robert Kaplan, a dallasi Fed elnöke szerint nem kéne addig várni, amíg a fogyasztókat is eléri a gazdaság lassulás, mivel akkor már késő lehet. John Williams, a New York-i Fed elnöke szerint a belső fogyasztás nem fog már a jövőben úgy a trend feletti mértékben nőni, mint ahogyan azt az elmúlt időben tette.

Még, még, még, még, még, ennyi nem elég!

Emelkedés jellemezte ma az ázsiai piacokat. A Nikkei 2,1%-ot, a Shanghai index pedig 1,3%-ot emelkedett. Korrigált a tegnap még szárnyaló Hang Seng index, 0,6%-ot csökkent.


Hongkongban tegnap visszavonták a kiadatási törvénytervezetet. Carrie Lam ígéretet tett arra, hogy ez még csak az első lépés volt és a helyzet rendezésére törekszik. Azonban a tüntetők nem elégedettek, szerintük a bejelentés túl későn jött és túl keveset ígér. Ők továbbra is Carrie Lam távozását és a rendőri erőszak miatti felelősségre vonást követelik, így hétvégére újabb tüntetésre készülnek.


Kínából újabb erőteljes üzenet érkezett, mely szerint a hitelezés élénkítése érdekében a közeljövőben csökkenthetik a bankok kötelező tartalékrátáját. Korábban a középtávú kamatok csökkentésére vonatkozó javaslatok szivárogtak ki, vagyis elég egyértelmű, hogy Kínában monetáris lazításra készülnek a gazdaság támogatása érdekében.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben