Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Korrekció után pozitív mozgás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. szeptember 4.   09:32

Erste kommentár Tökéletes mozgást hajtott végre a DAX. A perces grafikon túlvettségét néhány napos oldalazással heverte ki, és ma már jelentősebb emelkedést mutat. S micsoda meglepetés, pozitív...

Erste kommentár

Tökéletes mozgást hajtott végre a DAX. A perces grafikon túlvettségét néhány napos oldalazással heverte ki, és ma már jelentősebb emelkedést mutat. S micsoda meglepetés, pozitív hírek is jöttek, hiszen a no-deal Brexit valószínűsége jelentősen csökkent azután, hogy (i) Johnson kisebbségbe került, (ii) 21 képviselő szembehelyezkedett a miniszterelnökkel. Ez azt sugallja, hogy a munkáspárti indítvány ma keresztülmegy a parlamenten. Az előrehozott választás valószínűsége megnövekedett, de továbbra is kérdéses, hogy mikor lesz. Egy szó, mint ,száz nagy valószínűséggel január 31-ig nem lesz kilépés, utána pedig továbbra is kérdéses, hogy milyen módon. Mindeközben a vezetés Hongkongban beadta a derekát, és engedve a népnyomásnak visszavonta a kiadatási törvényt. Ugyankkor a gazdasági adatok továbbra is rosszak, de a jegybankok segítségével ezek javulhatnak. Így folytatódik az emelkedés a DAX indexben, ahol egy fordított váll-fej alakzatból tört ki még a múlt héten az index, és a 12.500 pontot célozza. Persze közben vannak komoly ellenállások. Ilyen pl. a 12.100 pont körüli rés. A BUX esetében is jött vételi jelzés az órás grafikonon.

Megbicsaklott a feldolgozóipar az USA-ban

Tovább nőttek a kezdeti mínuszok tegnap a tengerentúli tőzsdéken, miután további gyengülés jelei mutatkoztak az amerikai feldolgozóiparban. A Dow és a Nasdaq 1,1%-kal, az S&P500 0,7%-kal esett vissza.


2016 augusztusa óta először esett 50 pont alá az ISM feldolgozóipari indexe az USA-ban és jelzett ezzel kontrakciót. Az index 49,1 pontra esett a várt 51,3 és az előző havi 51,2 ponttal szemben. Ezzel folytatódott az utóbbi hónapok csökkenő trendje a mutatóban. Leginkább az új export megrendelések volumene mutatott nagy visszaesést, ami részben a kereskedelmi háború körüli bizonytalanság számlájára írható. A megkérdezett vállalatok 24%-a számolt be visszaeső export megrendelésekről, ami 2009 április óta nem látott mélypont. Figyelemre méltó, hogy a foglalkoztatottságot mérő alindex 47,4 pontra esett a korábbi 51,7 pontról. Ez esetben historikusan az 50,8 pont alatti értékek jelentették azt, hogy visszaesett a munkaerő a feldolgozóiparban, így a mostani érték akár leépítésekre is utalhat. A mostani 50 pont alatti headline mutató azonban még nem vészjósló jel, a múltban 43 pont alatti értékek voltak jellemzőek a recesszióra. Az ISM szolgáltatóipari indexét holnap publikálják, a fenti folyamatok fényében azt is nagyobb érdeklődés övezheti. A gyenge feldolgozóipari adat valószínűleg újabb indokot szolgáltat a Fed-nek arra, hogy tovább lazítson a monetáris kondíciókon az USA-ban.


A bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren ezt azonban nem támogatja, ő volt az egyedüli, aki már a július végi ülésen sem támogatta az alapkamat csökkentését. Szerinte ha az amerikai belső fogyasztás továbbra is erős marad és a globális gazdasági folyamatok nem rosszabbodnak, akkor a mostani szintekről egyelőre nincs szükség további kamatcsökkentésre, mivel így fennmarad a 2% körüli gazdasági növekedés. Rosengren ezzel együtt elismerte, hogy érdemi lefelé mutató kockázatok vannak jelen, ezek azonban még nem materializálódtak.


Rosengrennel szemben a másik pólust képviseli James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke, aki szintén szavazótag idén. Bullard szerint a gyenge ISM adat egy erős érv amellett, hogy a Fed ne 25, hanem 50 bázisponttal csökkentse az alapkamatot szeptemberben. Szerinte ennek a verziónak egy reális opciónak kéne lennie a következő Fed ülésen, amikor a jegybankárok megvitatják, hogy mit lépjenek. Ezt a piac is így látja, ugyanis a hét eleji 16%-ról 27%-ra nőtt egy 50 bázispontos kamatcsökkentés esélye szeptemberben. Arról, hogy ennek mennyi realitása lehet, újabb információt kaphatunk Jerome Powell pénteki zürichi beszédéből.

Kína meghátrált Hongkong kapcsán

Óriásit ugrott a Hang Seng index miután visszavonták a hongkongi kiadatási törvényt. A Hang Seng 3,4%-kal ugrott, míg a Shanghai index 0,6%-ot, a Nikkei pedig 0,1%-ot emelkedett.


Hongkong kormányzója és Kína helytartója, Carrie Lam találkozót kezdeményezett mára az ellenzék képviselőivel. Ezt követően bejelentette, hogy visszavonja az óriási tiltakozást kiváltó törvényjavaslatot, ami lehetővé tette volna a kiadatást Kína felé. A javaslatot korábban már levették a napirendről, de a visszavonásra csak most került sor. A javaslat visszavonása jelentős előrelépés lehet a már hónapok óta tartó tüntetések békés rendezésének irányába, azonban a többség most már a Kína-barát Carrie Lam távozását is követeli.


Egy kínai gazdasági napilap a címoldalon számolt be róla, hogy a kínai jegybank csökkenteni fogja a középtávú hitelkamatokat. Könnyen elképzelhető, hogy ezt a kiszivárogtatást tényleges lazító lépés is követni fogja majd a jegybank részéről.


A feldolgozóipar után a szolgáltatószektorban is emelkedett a Caixin beszerzési menedzser index, értéke 51,6 pontról 52,1 pontra emelkedett felülmúlva az 51,7 pontos várakozást.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben