Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csökkentek a feszültségek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. szeptember 2.   10:20

Erste kommentár Ugyan a múlt hét folyamán csökkentek a feszültségek, s ennek megfelelően láttunk is emelkedést, de most, hogy pl. az olasz kormányválság ténylegesen megoldódni látszik, már nincs...

Erste kommentár

Ugyan a múlt hét folyamán csökkentek a feszültségek, s ennek megfelelően láttunk is emelkedést, de most, hogy pl. az olasz kormányválság ténylegesen megoldódni látszik, már nincs hatása az európai piacokra. Pedig ha a DAX indexre nézünk, akkor egy relatíve kicsi fordított váll-fej alakzatot hozott létre, amelyből 12.500-ig kellene emelkednie az árfolyamnak. Az is igaz, hogy az elmúlt napok emelkedése kis túlvettséget hozott létre a rövid indikátorokban, ami egy pár nap konszolidációt követően megszűnhet. Ez pedig azt jelneti, hogy egy moderált csökkenés vagy oldalazás az elkövetkező napokban akár egy komolyabb emelkedés előkészítése is lehet. Erőteljesebb csökkenés esetén viszont a kritikus határ 11.550 pontnál található. Így az estleges mai oldalazást pozitív kimenetelű eseménynek tartanánk.

Kipiheni az újabb importvámokat az USA

A kezdeti pozitív nyitást követően lecsorgás jellemezte pénteken a vezető amerikai részvényindexeket. A Dow 0,2%-os, az S&P500 0,1%-os plusszal, míg a Nasdaq 0,1%-os mínusszal búcsúztatta a hetet. A mai napon pihennek az amerikai piacok, mivel a Munka Napját ünneplik a tengerentúlon, így mind a részvény-, mind a kötvénypiacok zárva tartanak.


A várakozásoknak megfelelően életbe léptek az újabb importvámok szeptember 1-től az USA részéről, ami 112 milliárd dollárnyi kínai importot sújt 15%-os addicionális vámmal. Ebbe nem tartoznak bele a laptopok és okostelefonok, amikre a tervek szerint csak december 15-től vetne ki újabb importvámokat az USA. Kína végül válaszlépés mellett döntött és 75 milliárd dollárnyi amerikai importra vetett ki 5, 10%-os addicionális vámot. A hírekre a határidős indexek 1%-os esést mutattak, aminek nagyjából a felét már ledolgozták.


Az előzetes adatoknál végül 2,6 ponttal rosszabb lett a Michigani egyetem fogyasztói bizalom indexe augusztusban, ezzel nagyjából 3 éves mélypontra esett a mutató. A hónap elejét komolyabb esés jellemezte a részvénypiacon, ami elképzelhető, hogy rányomta a bélyegét a fogyasztói bizalomra, ugyanis hasonlót láthattunk a tavaly decemberi tőzsdei esést követően is.

Életbe léptek a vámok

Vegyes teljesítményt nyújtottak az ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 1,3%-ot emelkedett azokra az üzenetekre, hogy nagyszabású gazdaságélénkítés várható Kínában. A hongkongi tüntetések miatti bizonytalanság hatására a Hang Seng indexben az eladók uralkodtak, 0,5%-ot csökkent az index, míg a Nikkei 0,3%-kal zárt alacsonyabban.


Az előre bejelentett menetrendnek megfelelően tegnap élesedtek az újabb amerikai és kínai vámok. Az USA mintegy 110 milliárd dollárnyi kínai termékre vetett ki 15%-os vámot, amire a kínaiak egy 75 milliárd dollárnyi amerikai terméket érintő vámmal válaszoltak.


A tiltás ellenére hétvégén újabb nagyszabású, ismét erőszakba torkolló tüntetést tartottak Hongkongban. A tüntetés a légiforgalmat is érintette, hiszen a reptérre vezető utakat is elfoglalták a tüntetők.


Vegyes beszerzési menedzser index adatok érkeztek Kínából. A statisztikai hivatal által hétvégén publikált feldolgozóipari beszerzési menedzser index 49,7 pontról tovább csökkent 49,5 pontra, míg a ma hajnalban a Caixin által publikált feldolgozóipari beszerzési menedzser index 49,9 pontról 50,4 pontra emelkedett, ezzel visszatért a gazdasági bővülést jelző 50 pontos határ fölé. Ugyanakkor az ellentmondásos adatok is mutatják, hogy törékeny a mostani gazdasági helyzet.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben