Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Izgalmas nap volt az OTP-nél

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 28.   09:30

Erste kommentár Kiugró forgalmat hozott az MSCI index tegnapi átsúlyozása, hiszen a BUX forgalma meghaladta a 24 milliárd forintot, vagyis a szokásos forgalomnak több, mint a duplája volt. Több szempontból is izgalmas napja volt az...

Erste kommentár

Kiugró forgalmat hozott az MSCI index tegnapi átsúlyozása, hiszen a BUX forgalma meghaladta a 24 milliárd forintot, vagyis a szokásos forgalomnak több, mint a duplája volt. Több szempontból is izgalmas napja volt az OTP-nek. Egyrészt itt is kiugró, 1,3 millió darabos forgalmat láthattunk, másrészt az MSCI index átsúlyozása miatt erőteljes eladói nyomás volt megfigyelhető, azonban ezt egy gyorsan múló technikai hatásnak tekintjük. A részvény egészen 12.000 pontig jött le, ami egyrészt erős támaszszint, másrészt gyakorlatilag itt húzódik a 200 napos mozgóátlag is, ami egy-egy alászúrást követően június végén és augusztus közepén is megfordította az árfolyamot. A másik OTP vonatkozású érdekesség, hogy szlovák média értesülések szerint a bank értékesíteni készül szlovák leányvállalatát. Ez némileg meglepő, hiszen az elmúlt időszakban inkább a terjeszkedés volt a jellemző a bankra. Ugyanakkor a kicsi méret és ebből adódóan a mérethatékonyság hiánya az értékesítés mellett szólhat. A szlovák leányvállalat az első félévben mindössze 0,5 milliárd forintos eredményt termelt, ami elenyésző a csoport méretéhez képest. Saját tőkéje közelíti a 30 milliárd forintot, ami szintén nem jelentős a bankcsoport méretéhez képest.

Még mindig nem értékesítenek amerikai vállalatok a Huawei-nek

A pozitív nyitást követően lecsorgás jellemezte tegnap a vezető tengerentúli részvényindexeket. A Dow végül 0,5%-kal, az S&P500 és a Nasdaq 0,3%-kal esett vissza.


A Reuters értesülései szerint már több mint 130 kérelmet nyújtottak be amerikai vállalatok az Amerikai Kereskedelmi Minisztériumnak, hogy üzletelhessenek a feketelistára került Huawei-jel. Ezekből azonban a hírek szerint egyelőre egyet sem hagytak jóvá, noha Trump két hónapja azt ígérte, hogy ez lehetséges lesz. A minisztérium egy korábbi munkatársa szerint senki sem tudja, hogy Trump pontosan mit akar, így inkább biztosra mennek, és nem hagyják jóvá a kérelmeket. Ezzel az amerikai félvezetőgyártók (köztük az Intel, a Qualcomm vagy a Micron Technology) nagyjából évi 11 milliárd dollárnyi bevételtől esnek el.


Több mint 10 évvel szétválásukat követően ismét egyesülni szeretne a Philip Morris és Altria. Az utóbbi években komoly változások mentek végbe a dohányiparban, az Altria például elektromos cigarettáival ismét a növekedés útjára tudott lépni. A potenciális egyesülés mögött elemzők részben azt az okot látják, hogy a Philip Morris termékeivel jobban elérné az amerikai piacot.


Továbbra is magas az amerikai fogyasztói bizalom a Conference Board friss felmérése szerint. Augusztusban 135,1 pont lett az ezt mérő index értéke az előző havi 135,7 pont után és a várt 129 ponttal szemben. Így a mutató továbbra is az utóbbi évek csúcsa körül tartózkodik.


A várt -4 ponttal szemben 1 pont lett a richmondi Fed feldolgozóipari indexe augusztusban, ami a vártnál nagyobb javulás az előző havi -12 pontot követően.

Lazít az autóvásárláson Kína

Oldalazó mozgás jellemezte ma az ázsiai piacokat. A Shanghai index, a Hang Seng és a Nikkei is +/- 0,1%-on belül mozgott.


A gazdaság élénkítése érdekében újabb intézkedést jelentettek be Kínában. Ez a sűrűn lakott városokban enyhítené vagy meg is szüntetné az autóvásárlásokra vonatkozó korlátozásokat, valamint támogatná az elektromos autók vásárlását. Másrészt az ország ritkán lakott részein támogatná az üzemanyagtöltő állomások létesítését, ezzel gyakorlatilag infrastruktúrát teremtene az autóvásárlásokhoz.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

A Waberer’s kiterjeszti együttműködését az Audival

A társaság tegnap közölte, hogy megnyerte az Audi által kiírt tendert helyi raktározásra és az évi 2 millió motort gyártó gyártósor alkatrészekkel történő ellátására. A szerződést még ebben a hónapban aláírják, és a szolgáltatás idén decemberben kezdődik meg. Ugyan a társaság pénzügyi részleteket nem közölt, de a szolgáltatás éves árbevétele jelentős a regionális üzleti szegmens szintjén s még csoportszinten is látható méretű üzletről van szó. Vélemény: Egyértelműen pozitív a hír, amely akár 10-20 millió euróval is növelheti az árbevételt. Ugyanakkor a problémák leginkább a nemzetközi szegmenssel vannak, ahol átalakítás zajlik, melynek első eredményeit remélhetőleg az idei harmadik negyedévben már láthatjuk.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben