Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trump megint elintézte a piacokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 26.   09:25

Erste kommentrár Pénteken újabb fordulatot vett a kereskedelmi háború azzal, hogy Kína 75 milliárd dollárnyi árura vethet ki 5-10 százalékos vámot, szeptemberi és decemberi határidővel. Erre azonnal...

Erste kommentrár

Pénteken újabb fordulatot vett a kereskedelmi háború azzal, hogy Kína 75 milliárd dollárnyi árura vethet ki 5-10 százalékos vámot, szeptemberi és decemberi határidővel. Erre azonnal reagált Trump, és 5 százalékponttal nagyobb vámtételeket helyezett kilátásba mint eddig. Azaz 25-ről 30 százalékra növekedne a 250 milliárd dollárnyi terméken a vám október 1-től, míg a maradék 300 milliárd dollárnyi termékre nem 10, hanem 15 százalékos vámot vetne ki. A piacok nem örülnek annak, hogy eszkalálódik a kereskedelmi háború. Az amerikai piacok nagyot estek a hírre, részben már megelőlegezve a péntek esti bejelentést, hiszen arról lehetett tudni, hogy lesz valamiféle válaszlépés.


Így nem meglepő a mai gyenge nyitás Európában és itthon is. Ugyankkor a DAX esetében működik a 12.550 pontnál levő támaszszint, ahonnan fordult az árfolyam. Talán egy picit túl gyorsan is.

Trump dühös

Az USA és Kína közti kereskedelmi konfliktus eszkalálódása komoly lefordulást eredményezett a pénteki kereskedés során. A Dow 2,4%-kal, az S&P500 2,6%-kal, a Nasdaq 3%-kal esett, a határidők pedig további fél százalékos mínuszt indukálnak.


Pénteken délután magyar idő szerint 5 órakor Trump elkezdte Twiterren ostorozni Kínát, miután az ázsiai ország válaszlépést jelentett be az újonnan kilátásba helyezett amerikai importvámokra. Az amerikai piacok ekkor kezdtek lefordulni, aminek a vége méretes esés lett, ugyanis tovább nőtt a bizonytalanság akörül, hogy az USA és Kína képesek lesznek-e megegyezni a jövő évi amerikai választások előtt. Ezt csak tetőzte piaczárás után, hogy Trump azzal fenyegetőzött Twitteren, hogy minden kínai importra 5%-os addicionális vámot vet ki. Ezt a kijelentést később igyekezett tompítani a hétvégi G7 csúcstalálkozón.


Eközben pénteken Jerome Powell Jackson Hole-i beszédében kissé változtatott a Fed kommunikációján, ugyanis elhagyta azt a kifejezést, hogy a mostani kamatcsökkentés(eket) a Fed egy ciklus-közepi korrekciónak fogja fel. Ehelyett úgy fogalmazott, hogy a Fed úgy fog cselekedni, hogy fenntartsa a gazdasági növekedést a tengerentúlon. Ebből arra lehetett következtetni, hogy a jegybank jobban elköteleződött a kamatcsökkentések mellett. A hírekre a dollár gyengült a főbb devizákkal szemben, míg a részvénypiac kicsit emelkedett, amit aztán Trum tweet áradata tört derékba.

Egy vitát lezárt, egyet pedig újranyitott Trump

Erőteljes eséssel indították a hetet az ázsiai tőzsdeindexek, melynek fő oka az ismét elharapózó amerikai-kínai kereskedelmi háború.


Pénteken Kína bejelentette válaszlépéseit a szeptember 1-től és december 15-től életbe lépő amerikai vámokra. Ezt Trump nem hagyhatta szó nélkül, és megfenyegette Kínát, hogy a már életbe lépett és a hamarosan életbe lépő vámokat is 5 százalékponttal tovább emeli. Bár kijelentést később Trump és a Fehér Ház is igyekezett tompítani, a piac aggódva figyeli az eseményeket.


Bár a piaci alapon mozgó offshore jüan rekord szintre gyengült, a kínai jegybank a vártnál erősebb, 7,057-es középértéket határozott meg az onshore jüan árfolyamára.


A hétvégi G7 találkozón Donald Trump és Shinzo Abe elvi megegyezésre jutott a két ország kereskedelmi kapcsolatáról. Várhatóan szeptemberben a formális megállapodás is megszülethet. A japán miniszterelnök közleménye szerint maradnak az amerikai vámok a japán autókra, míg Japán csökkenti az amerikai sertésre és marhára kivetett vámot, cserébe az USA nem vet ki újabb vámokat a japán autóiparra.


Hétvégén újabb nagyszabású tüntetéshullám zajlott Hongkongban. A tüntetések egyre erőszakosabbak, a rendőrség már a vízágyúkat is bevetette, sőt figyelmeztető lövés leadására is sor került. A hongkongiak 10 kilométeres élőlánccal tiltakoztak a kínai kiadatási törvény ellen.


Szombaton Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre. Trump kifejtette, hogy szomorú a rakétakísérlet miatt, de nem szankcionálja azt.Hétvégén újabb nagyszabású tüntetéshullám zajlott Hongkongban. A tüntetések egyre erőszakosabbak a rendőrség már a vízágyukat is bevetette, sőt figyelmeztető lövés leadására is sor került. A tüntetés békés részeként 10 kilóméteres élőlánccal tiltakoztak a hongkongiak a kínai kiadatási törvény ellen.


Szombaton Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre. Trump kifejtette, hogy szomorú a rakétakísérlet miatt, de nem szankcionálja azt.

Határidős piacok

Mínuszban voltak a főbb határidős indexek ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben