Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rendkívüli kamatvágás? Ugyan már!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 16.   09:14

Erste kommentár Ma reggelre új mélypontra, -70 bázispont alá esett a 10 éves német államkötvények hozama, ezzel egyúttal a piac már stabilan beárazott 3 kamatcsökkentést jövő márciusig...

Erste kommentár

Ma reggelre új mélypontra, -70 bázispont alá esett a 10 éves német államkötvények hozama, ezzel egyúttal a piac már stabilan beárazott 3 kamatcsökkentést jövő márciusig bezárólag. A várakozásokat Olli Rehn is tüzelte, aki nagyszabású európai lazítás ígéretét lengette be. A piacok rendkívül kockázatkerülővé váltak. A pánikhangulatot jól mutatja, hogy James Bullardtól, a Fed tajától tegnap megkérdezték, hogy szükség van-e rendkívüli Fed ülésre és rendkívüli kamatvágásra. A megnyugtató válasz természetesen az volt, hogy nincs rá szükség. Sőt szerintünk azzal okozna csak igazán nagy felfordulást a Fed, ha egy 6-7%-os S&P 500 esést követően rögtön kamatvágásba menekülnének. És bár láthatóan romlik a gazdasági környezet, de ezzel együtt is csak olaj lenne a tűzre egy rendkívüli Fed ülés.


Az USA és Kína közt tovább tart az acsarkodás. Kína jelezte, hogy a szeptember 1-től életbe lépő amerikai vámokat nem hagyja válasz nélkül, még akkor sem, ha a korábban bejelentett 300 milliárd dollárnyi terméknek csak a felére vetik ki vámokat. Jól látszik, hogy a felek nehezen tudják már fájdalom nélkül tovább emelni a tétet. Az USA már olyan termékekre is vámot vetne ki, ami az amerikai fogyasztókat is negatívan érintené, így aztán inkább meg is hátrált Trump. Kínának pedig külkereskedelmi többlete okoz gondot, hiszen annyival többet exportál az USA-ba, hogy most már csak vámokkal nem tud hatékonyan visszavágni, ha viszont más eszközhöz nyúl, azzal még jobban elmérgesedne a viszony. Vagyis úgy kéne erőt mutatnia, hogy valójában rendkívül kicsi a mozgástere.

Érik a fordulat az Nvidia-nál

A nagy volatilitás után iránykereséssel telt a tegnapi nap az amerikai részvénypiacokon. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 0,3%-kal emelkedett, míg a Nasdaq 0,1%-kal esett vissza.


Helyesen becsülhette meg az Nvidia menedzsmentje azt, hogy az idei év második felére nagyjából leépülnek az addicionális készletek a videokártyák piacán. Ezt a vállalat második negyedéves gyorsjelentése erősítette meg, amiben az 1,24 dolláros tisztított EPS felülmúlta a legoptimistább elemzői várakozásokat is (konszenzus: 1,14 dollár). Az árbevétel 2,6 milliárd dollár lett, ami 17%-os visszaesés év/év alapon, kicsivel felülmúlva a konszenzust. A most kezdődött negyedévre 2,9 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég, ami kissé elmarad a 3 milliárd dolláros konszenzustól és 9%-os visszaesést jelentene év/év alapon. Ez kisebb visszaesés lenne, mint amit a most zárult negyedévben láthattunk, s ez pozitív fordulatra enged következtetni. Az árfolyam 5,5%-kal emelkedett piaczárás után.


11 éve nem látott esést szenvedtek el tegnap a General Electric részvényei, miután egy neves pénzügyi elemző azzal gyanúsítottá meg a céget, hogy könyvelési csalást követtek el. Harry Markopolos szerint a vállalat biztosítási üzletágának 18,5 milliárd dollárral kéne azonnali hatállyal megnövelni tartalékait, emellett pedig egy egyszeri 10 milliárd dolláros leírást elkönyvelnie. Emellett Markopolos szerint a GE-nek 9 milliárd dolláros veszteséget kéne elkönyvelni a felvásárolt Baker Hughes-on, ami így együtt gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítené a cég működését. Markopolost a 175 oldalas dokumentum elkészítésére egy meg nem nevezett hedge fund motiválta, akivel short pozíciót vettek fel a GE-ben. A vádakat Tim Culpan, a GE vezérigazgatója határozottan tagadja, ám ennek ellenére tegnap 11%-ot esett az árfolyam.


A Fed egyik legóvatosabb monetáris politikát támogató jegybankára, James Bullard sem gondolja azt, hogy szükség lenne egy idő előtti kamatvágásra a Fed-től az utóbbi napokban látott piaci turbulenciák miatt. Ezek még messze nem ütik meg ezt a szintet, ráadásul a belső fogyasztási adatok továbbra is erősek.


Hó/hó alapon 0,2%-kal esett vissza az ipari termelés az USA-ban júliusban a várt 0,1%-os bővüléssel szemben. A kapacitáskihasználtság 77,5% lett a várt 77,8%-kal és az előző havi 77,9%-kal szemben.


Donald Trump belengette tegnap, hogy a közeljövőben telefonon fog beszélni Xi Jinping kínai elnökkel. Az innen érkező hírek fontosak lehetnek a piacok számára.

Japán vált az USA fő finanszírozójává

Emelkedtek a hét utolsó napján az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,2%-ot, a Shanghai index 0,8%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot ment feljebb.


Már nem Kína, hanem Japán birtokolja a legtöbb amerikai államkötvényt, ezzel ők váltak az USA első számú finanszírozójává. A helycsere annak ellenére következett be, hogy júniusban Kína négy hónap után először növelte az általa tartott amerikai államkötvény állományt 2,3 milliárd dollárral. Japán viszont csaknem 22 milliárd dollár értékben növelte állományát, így már 1120 milliárd dollárnyi amerikai államkötvényt tartanak, ami 10 milliárd dollárral meghaladja a kínaiak állományát. Utoljára 2017 májusában fordult elő, hogy Japán volt az USA első számú hitelezője.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

S&P és Fitch felülvizsgálat lesz ma

Ma az S&P és a Fitch is felülvizsgálja Magyarország hitelbesorolását. Nem számítunk felminősítésre.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben