Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kötvénypiaci buborék tovább fújva

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 15.   09:50

Erste kommentár Tegnap tovább fújták a kötvénypiaci buborékot, azaz a hozamok tovább csökkentek gyakorlatilag minden lejáraton és mindenhol. Ennek köszönhetően már nem csak arról van szó, hogy akár 1...

Erste kommentár

Tegnap tovább fújták a kötvénypiaci buborékot, azaz a hozamok tovább csökkentek gyakorlatilag minden lejáraton és mindenhol. Ennek köszönhetően már nem csak arról van szó, hogy akár 1 százalékot is fizethetünk sok esetben azért, ha a német vagy a svájci államnak kölcsönadunk pénzt néhány évre, hanem pl. Svájc esetében, ha 50 évre adunk kölcsön, akkor 0,4 százalékot „fizethetünk” évente, azaz 20 százalékkal kevesebb pénzt kapunk vissza a futamidő végén, mint amit eredetileg befektettünk! Az EMU-ban ennél egy kicsit jobb a helyzet. A német 30 éves papír mínusz 0,2 százalék körül forog, azaz ott csak 6 százalékot veszítünk 30 év alatt. Kérdés, hogy elhisszük e, hogy 30-50 évig olyan recessziós, vagy ahhoz közeli helyzet lesz a világban, hogy érdemes ilyen papírokat venni. Szerintünk ez nehezen hihető. Pláne annak fényében, hogy az USA-ban, Svájcban és az EU-ban is GDP növekedést várnak az elemzők az elkövetkező évekre, miközben a jegybankok és a kormányok elkötelezettek a növekedés fenntartása mellett. Pl. az USA esetén a recesszió valószínűségét 35 százalékra teszik jelen pillanatban, miközben a növekedési előrejelzések 1 és 2 százalék közé (közelebb a 2-höz) esnek az elkövetkező évekre nézve. Vagyis ez a nagy kötvénypiaci rali inkább buboréknak tűnik, amit alapvetően az új és várható likviditásbővülés hajt. Így már talán nem meglepő, hogy az amerikai hosszú hozamok is nagyot esetek, miközben a rövidek, melyeket a jegybanki rövid hozamok jobban fixálnak, kevésbé mozdultak el. Ennek köszönhetően gyakorlatilag nullára csökkent a 10 és a 2 éves amerikai hozamkülönbözet, amelynek negatívba fordulása az elmúlt 50-60 évben eléggé megbízható indikátora volt a közelgő recessziónak. A jelenlegi szituáció különleges volta miatt megszólalt a korábbi Fed elnök, Janet Yellen is, és felhívta a befektetők figyelmét, hogy félreértelmezik a jeleket. Ezzel mi is egyetértünk, így talán nem meglepő, hogy ma jön egy kis megnyugvás egy kis emelkedéssel. Különben sem a DAX, sem a BUX, sem az S&P500 esetében nem romlott még el a nyár során kiépült pozitív technikai kép. (Fordított váll-fej, vagy éppen csésze alakzatok.)

A Cisco szerint a cégek kivárnak az IT beruházásokkal

Rég nem látott eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, miután recessziós félelem söpört végig a piacokon. Az S&P500 2,9%-kal, a Dow 3,1%-kal, a Nasdaq 3%-kal esett vissza. A bizonytalan piaci hangulatra rátett egy lapáttal, hogy az amerikai 10 éves hozam a 2 éves alá esett, ami az elmúlt 50 év során egy megbízható recessziót előrejelző indikátor volt. Igaz, ehhez a mostaninál nagyobb és hosszabban tartó különbségre volt szükség a 2 és a 10 éves hozam között ahhoz, hogy ez valóban bekövetkezzen. Az S&P500 a tegnapi eséssel csupán 1,5%-ra került a 200 napos mozgóátlagtól, ami kritikus pont lehet a folytatást illetően.


A vártnak megfelelő 13,4 milliárd dolláros árbevételt ért el a Cisco a gazdasági negyedik negyedéves gyorsjelentésében, ami 4,5%-os növekedés év/év alapon, azonban az első negyedévre már csupán 0-2% közötti növekedést vár, ami alulmúlja a konszenzus által várt 2,5%-os növekedést. Az egy részvényre jutó 0,83 dolláros profit megfelelt a várakozásoknak, azonban a következő negyedévre a vártnál kissé gyengébb várakozást közölt a cég. A vállalat vezérigazgatója szerint a cégek a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben (kereskedelmi háború, globális lassulás) kivárnak az IT infrastruktúra fejlesztésével, ami a rányomja bélyegét a Cisco teljesítményére. Az új megrendelések volumene változatlan volt év/év alapon, ezen belül az ázsiai-csendes óceániai régió 8%-os visszaesést mutatott. Kína ugyan csak az árbevétel kevesebb, mint 3%-át teszi ki, de ott nagymértékű visszaesést tapasztalt a cég a tovább fajuló kereskedelmi feszültségek miatt. A hírekre az árfolyam közel 8%-ot esett piaczárást követően.


Közzétették az amerikai hedge fundok, hogy milyen nagyobb változásokat eszközöltek portfóliójukban az elmúlt negyedévben. Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway tovább növelte részesedését az Amazonban, ami immáron több, mint 1 milliárd dollárt tesz ki. Emellett Buffet tovább növelte részesedését a Bank of America-ban is, ami alapján úgy tűnik, hogy ők még nem számítanak recesszióra. Eközben Bill Ackman, szintén neves hedge fund menedzser éppen Warren Buffett cégében épített ki nagyobb pozíciót. Emellett a közzétételekből az derült ki, hogy  igen sok neves hedge fundnak van pozíciója az Uberben, ami pályafutásának első negyedéves gyorsjelentésével komolyabb negatív meglepetést okozott.

Kína nyomást gyakorol a hongkongi tüntetőkre

Kisebb csökkenés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat ma. A Hang Seng stagnált, a Shanghai index 0,4%-ot csökkent, a Nikkei pedig 1,3%-ot esett.


Kína harckocsikat mozgósított a hongkongi határ közelébe, ami erőteljes nyomásgyakorlásnak tűnik, azonban ha ténylegesen beavatkoznának Hongkongban, azzal valószínűleg csak eszkalálnák a helyzetet még nagyobb tüntetéseket kiváltva. Trump nyugalmat és humanitárius megoldást kért a kínai féltől. A hongkongi tüntetéseknek már gazdasági hatásai is lehetnek, egyes becslések szerint a turizmus erőteljes visszaesése miatt a hongkongi szállodák bevétele a felére eshetett a hónapban.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitv hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben