Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Izgalmas napok a DAX indexnél

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 7.   09:34

Erste kommentár Az elmúlt 10 kereskedési napban 1000 pontot csökkent a DAX index, főleg a fokozódó nemzetközi helyzet miatt. Viszont ezzel a csökkenéssel egy egészen izgalmas szintre érkezett meg, ugyanis bár tegnap a 200 napos...

Erste kommentár

Az elmúlt 10 kereskedési napban 1000 pontot csökkent a DAX index, főleg a fokozódó nemzetközi helyzet miatt. Viszont ezzel a csökkenéssel egy egészen izgalmas szintre érkezett meg, ugyanis bár tegnap a 200 napos mozgóátlag alá szúrt az index 11.549 pontnál, a rés megtartotta az indexet és ma ismét a 200 napos mozgóátlag körül jár az árfolyam.


Fundamentális oldalról nem egyértelmű a kép. Egyrészt óriási pénzbőség van, ami készen áll arra, hogy vételekre használja ki a korrekciós periódusokat. Másrészt a vállalati teljesítmények közel sem fényesek, eddig 23 DAX komponens publikálta negyedéves eredményét. Árbevétel és eredmény tekintetében is minimális pozitív meglepetés mellett hozták a várakozásokat, de tavalyhoz képest csak az árbevétel tudott növekedni 4%-kal, az adózott eredmény viszont már csaknem 14%-kal visszaesett, vagyis látványos a profitmarzsok romlása.


Itthon ma tőzsdezárás után teszi közzé II. negyedéves eredményét a Magyar Telekom és a Waberer’s, este pedig megismerhetjük az MSCI negyedéves index felülvizsgálatának eredményét.

Nem ijedt meg a Fed

Felpattanás jellemezte tegnap az amerikai részvénypiacot az elmúlt napok komolyabb korrekcióját követően. A Dow 1,2%-kal, az S&P500 1,3%-kal, a Nasdaq 1,4%-kal került feljebb.


A gazdaság jelenlegi állása szerint még mindig csak további egy kamatcsökkentést eszközölne idén James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke. Szerinte a kereskedelmi konfliktussal kapcsolatos bizonytalanságok ellen már a július végi kamatcsökkentéssel tett a Fed, és a jegybank különben sem reagálhat a napról-napa változó eseményekre. Az idén szavazásra jogosult tagok közül Bullard tipikusan a lazább monetáris politikát támogató tagok közé tartozik. Abból, hogy ő is csupán egy további kamatcsökkentéssel számol idénre, arra lehet következtetni, hogy tényleg az amerikai gazdasági folyamatok érdemi romlása kéne ahhoz, hogy akár 2-3 további kamatcsökkentést eszközöljön idén a jegybank, mint ahogy azt a piac árazza.


Váratlanul gyenge számokat közölt a Walt Disney a gazdasági harmadik negyedévre. A médiaóriás 20,3 milliárd dolláros árbevételen 1,35 dolláros tisztított EPS-t jelentett a várt 21,4 milliárd dolláros árbevétellel és 1,75 dolláros EPS-sel szemben. Ez jórészt a Disney parkok vártnál gyengébb teljesítményének tudható be, amik az utóbbi negyedévekben rendre stabil teljesítményt nyújtottak. A Disney a mostani negyedévben nyitotta meg nagy várakozással övezett új Star Wars támájú parkját, azonban a cég által vártnál jóval alacsonyabb volt a kereslet. A filmstúdió bevételei az új Marvel filmnek köszönhetően jól alakultak. A Disney egyben azt is bejelentette, hogy novembertől 13 dolláros havi áron indítja a Disney+ online streaming csatorna prémium verzióját, ami 3 dollárral lesz olcsóbb a Netflix prémium csomagjánál. A várttól elmaradó számokra 3,5%-ot esett piaczárás után az árfolyam.

Váratlan húzással került a figyelem középpontjába Új-Zéland

Mára megnyugodtak a kedélyek az ázsiai piacokon, így elsősorban oldalazás volt tapasztalható a mai kereskedésben. A Hang Seng stagnált, a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett, a japán Nikkei viszont az erős jen miatt 0,3%-ot csökkent.


A várt 25 bázispont helyett 50 bázispontos kamatvágásról döntött az új-zélandi jegybank, mely döntését a lassuló növekedéssel és romló kilátásokkal indokolta. A mai kamatvágást követően 1,0%-ra mérséklődött az alapkamat. A piac arra számít, hogy az ausztrál jegybank is követni fogja a példát és ott is hamarosan kamatcsökkentés jöhet, így az új-zélandi dollár mellett az ausztrál dollár is erőteljesen gyengült ma.


Kamatcsökkentésről dönthet ma az indiai jegybank is, sorozatban immáron negyedszer. A várakozások szerint 25 bázispontos vágással 5,5%-ra mérséklődhet az alapkamat.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben