Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Végy a pletykára, adj a hírre

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 1.   09:45

Erste kommentár A Fed a gyenge inflációra hivatkozva tegnap a vártnak megfelelően csökkentette az alapkamatot, ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a mostani lépés nem feltétlenül egy kamatcsökkentési periódius kezdete. Ugyanis a...

Erste kommentár

A Fed a gyenge inflációra hivatkozva tegnap a vártnak megfelelően csökkentette az alapkamatot, ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a mostani lépés nem feltétlenül egy kamatcsökkentési periódius kezdete. Ugyanis a gazdaság növekszik, a munkaerőpiac feszes, ugyanakkor a PCE infláció és a maginfláció rendre elmarad a 2 százalékos inflációs céltól, még akkor is, ha az utóbbi időben enyhe emelkedést tudott felmutatni. Vagyis inkább egy adatvezérelt, és a jövő negatív kilátásaira reflektáló lépést láthattunk. Mindenesetre a piac azért további kamatvágást vár az őszre. A lépés után az S&P500 a korábban kialakult kitörési szintig esett vissza, ahonnan magára talált és egy kisebb emelkedést mutatott föl.


Az európai gyorsjelentések nem adnak okot az örömre. A DAX indextagok a gyorsjelentési szezon felénél 19,5 százalékos eredmény visszaesését mutatnak, ez 2,5 százalékponttal jobb a várakozásoknál. Valószínűleg erre lehet azt mondani, hogy sovány vigasz. Magyarázza azt is, hogy a DAX miért van oly messze a csúcsától, miközben az amerikai indexek csúcsközelben vannak. Sőt az index valójában erős, jó teljesítményt mutat a vállalati teljesítményekhez képest. A mai gyorsjelentéseknek sem örülhetünk, hiszen azok vagy rosszak lettek, vagy a kilátásban látnak törést a menedzsmentek.


Ezek a hírek pedig inkább a csökkenésnek ágyaznak meg a mai napon, ami igen visszafogott a nyitás környékén.

Héja vágás a Fed-től

Profitrealizálásról szólt a tegnapi nap a tengerentúli tőzsdéken, miután a Fed tisztázta a kamatcsökkentésről alkotott álláspontját. A Dow és a Nasdaq 1,2%-kal, az S&P500 1,1%-kal esett vissza.


A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 2,25%-ra csökkentette az alapkamatot tegnap az amerikai jegybank, amire már több mint tíz éve nem volt példa. Emellett a jegybank két hónappal, augusztus elejére előrehozta a jegybanki mérlegfőösszeg leépítésének befejezési dátumát, mivel ha ezt nem teszi, akkor egyszerre szigorított és lazított is volna a monetáris politikán. A lépéseket a globális gazdasági folyamatok kedvezőtlen alakulásával, illetve a visszafogott inflációs nyomással indokolta a jegybank (a Fed által kiemelten figyelt maginflációs mutató idén eddig érdemben alulmúlta a Fed 2%-os célját). A jelenleg szavazásra jogosult 10 tagból 8-an szavaztak a kamatcsökkentésre, míg ketten most még nem léptek volna. Az ülést követő sajtótájékoztatón Jerome Powell jegybankelnök kiemelte, hogy nem érdemes a mostani lépést egy hosszabb kamatcsökkentési ciklus elejének tekinteni, inkább egyfajta biztosítéknak a lefelé mutató kockázatok ellen. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy nincs kőbe vésve az, hogy ez csak egyetlen kamatcsökkentésből fog állni. Ezzel Powell igyekezett nyíltan tisztázni azt, hogy amíg az amerikai munkaerőpiac továbbra is feszes és a belső fogyasztás jól alakul, addig komolyabb monetáris politikai lazításra nem érdemes számítani, még akkor se, ha a vállalati beruházások gyengébben alakulnak. Ezzel az idénre vonatkozó kamatcsökkentési várakozások lejjebb jöttek, szeptemberre csupán 60%-os valószínűséggel áraz újabb vágást a piac, az ülés előtti 70% feletti értékkel szemben, míg ezt követően többet már nem áraz 2019-re. A hírekre a vezető amerikai részvényindexek 1,5% körüli eséssel reagáltak, aminek egy kisebb részét ledolgozták a kereskedés végére. A dollár érdemi erősödést mutatott a főbb devizákkal szemben.


A Fed döntése ezúttal sem tetszett Trumpnak, szerinte nagyobb vágásra lett volna szükség, aminek szokásos stílusában Twitteren hangot is adott.


Több, mint 5%-kal estek piaczárás után a Qualcomm részvényei, miután a gyenge negyedéves számok mellett a cég még gyengébb következő negyedéves várakozást közölt. A gazdasági harmadik negyedéves árbevétel 4,9 milliárd dollár lett (-13% év/év) a várt 5,1 milliárd dollárral szemben, amin kicsivel a várt feletti, 0,80 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég. A most kezdődött negyedévre 4,3-5,1 milliárd dollár közötti árbevételt várnak, ami jócskán elmarad a konszenzus által eddig becsült 5,7 milliárd dollártól. Ez 12-26% közötti árbevétel visszaesést indukálna. A vállalat ezt azzal indokolta, hogy a nagy okostelefon gyártók idén már nem sietnek sok újítással rendelkező készülékeket a piacra dobni, mivel kivárnak az 5G technológia elterjedésével és inkább 2020-ra tartogatják a puskaport. Emiatt a cég szerint rövidebb távon tovább gyengélkedhet az okostelefon piac, így 100 millió készülékkel lejjebb vették a teljes piacra vonatkozó idei előrejelzésüket. Tavaly összesen 1430 millió okostelefont adtak el a gyártók.


Egy másik cégnek is nehezen sikerül a fordulat a félvezető szektorban. A félvezetőgyártáshoz szükséges gépeket gyártó Lam Research ugyan a vártnak megfelelő 2,4 milliárd dolláros (-24% év/év) árbevételt ért el a gazdasági negyedik negyedévben, de a most kezdődött negyedévre 2-2,3 milliárd dollár körüli árbevételt vár, míg a konszenzus ennek a felső részét várta. Az egy részvényre jutó profit jobb lett a vártnál, 3,62 dollár a várt 3,43 dollárral szemben. A céget sújtja még a nagy memóriagyártók kapacitásbővítési terveinek visszavágása, azonban szerintük a mostani beruházási szintek nem elegek ahhoz, hogy hosszabb távon kielégítsék a növekvő keresletet a félvezetőpiacon.

Szeptemberben folytatják

Az amerikai piacok gyengélkedése kihatott az ázsiai részvénypiacokra is. A Hang Seng és a Shanghai index is 0,9%-ot csökkent, míg a Nikkei stagnált.


Szeptember elején folytatódnak az amerikai és a kínai kereskedelmi tárgyalások. Az amerikai közlemény szerint konstruktív volt a találkozó, melyen a technológiai transzferek, a nem vámjellegű kereskedelmi korlátozások és a mezőgazdasági termékek helyzetét vitatták meg. Kína ismét hajlandóságot mutatott arra, hogy növelje az USA-ból származó élelmiszerek és mezőgazdasági termékek vásárlását.


A Caixin által közzétett adatok is a kínai feldolgozóipar enyhe javulásáról árulkodnak. Júniusban az index a korábbi 49,4 pontról 49,9 pontra emelkedett. Ezzel továbbra is elmarad az 50 pontos vízválasztó értéktől, de felülmúlta a 49,5 pontos várakozást.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Holnap reggel jelent a MOL

A MOL holnap hajnalban teszi közzé 2019. II. negyedéves eredményét.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben