Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot esett a DAX

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. július 31.   09:56

Erste kommentár Tegnap a gyenge vállalati eredményeknek és a Brexit körüli kardcsörtetésnek köszönhetően, de azért mégis egy kissé meglepő módon, nagyot esett a DAX index. Olyan értelemben elszigetelt...

Erste kommentár

Tegnap a gyenge vállalati eredményeknek és a Brexit körüli kardcsörtetésnek köszönhetően, de azért mégis egy kissé meglepő módon, nagyot esett a DAX index. Olyan értelemben elszigetelt jelenség maradt, hogy pl. Amerika vagy éppen a BUX csinálta a maga dolgát. Így itthon egy kismértékű csökkenést láthattunk. Sőt az OTP egészen jól tartotta magát, és próbált szembe menni a világgal, de aztán a nap végére elbukott. A MOL sem tud igazán magára találni. Pedig az OMV kirobbanó eredménye, amely elsősorban a finomításnak és a termékértékesítésnek volt köszönhető, a MOL-ra is igaz lehet, miközben a várakozások kissé pesszimisták. Azaz lehet(ne) arra játszani a befektetőknek, hogy a pénteken jelentő MOL is hoz egy kis pozitív meglepetést, ahogy az OMV. Mindezek ellenére lanyha az érdeklődés. A MOL ugyan egy picit emelkedik, de az OTP a tegnapi küzdelmet követően folytatja a lejtmenetet. Összeségében a magyar piac, a BUX egy enyhe emelkedő trendcsatorna aljára ért, míg a DAX egy enyhén csökkenő trendcsatorna aljához ért. Ez pedig azt sugallja számunkra, hogy ma valamiféle pozitív elmozdulást kellene produkálni ezekről a szintekről.

Az Apple kezd magára találni Kínában

Sikerült a kezdeti mínuszok egy részét ledolgozni tegnap a vezető amerikai részvényindexeknek. A Dow végül 0,1%-kal, az S&P500 0,3%-kal, a Nasdaq 0,2%-kal esett.


53,8 milliárd dolláros (+1% év/év) árbevételt ért el az Apple a gazdasági harmadik negyedévben, ezzel felülmúlta az 53,4 milliárd dolláros elemzői konszenzust. Ezen 2,18 dolláros EPS-t (-7%) ért el a cég a várt 2,10 dollárral szemben. A következő negyedévre 61-64 milliárd dollár közti árbevételt várnak, míg a konszenzus ennek a sávnak az alját várta ezelőtt. A kedvező számok és előrejelzés mögött részben a Kína és Kína közeli (Tajvan, Hongkong) piaci kilátások javulása áll, ugyanis az innen származó árbevétel már csak 4%-kal esett év/év alapon a korábbi két negyedév 20-30% közötti visszaesésével szemben. Az iPhone eladások 2012 után ismét az árbevétel kevesebb, mint felét (48%) tették ki, miután 12%-kal 26 milliárd dollárra estek év/év alapon, enyhén alulmúlva a várakozásokat. Ez részben az Apple által nyújtott kedvezményeknek volt köszönhető. A szolgáltatásokból származó bevétel 20%-kal 11,5 milliárd dollárra nőtt év/év alapon, ami továbbra is összhangban van a cég középtávú terveivel. Ami különösen nagy pozitívum volt a negyedéves számokban, az a kiegészítőkből (pl.: Apple Watch, AirPods, Beats fejhallgató) származó árbevétel 50% feletti növekedése. A hírekre 4% feletti emelkedéssel reagált az árfolyam piaczárás után.


A vártnak megfelelő 1,53 milliárd dolláros árbevételt ért el az AMD a második negyedévben, ami 13%-os visszaesést jelent év/év alapon. Az egy részvényre jutó tisztított profit a vártnak megfelelő 8 cent lett. A harmadik negyedévre azonban a piac által várttól elmaradó terveket közölt a cég, miután az 1,75-1,85 milliárd dollár közötti sávot adta meg, szemben a konszenzus által ezelőtt várt 1,94 milliárd dollárral. Ezzel egyidőben egész éves növekedési várakozását is lerontotta a cég, a korábbi magas egyszámjegyű százalékban mért növekedésről közepes egyszámjegyű növekedésre. A gyengébb kilátásokat azzal indokolta a cég, hogy a játékkonzolokhoz használt chipjeiből a vártnál kevesebb megrendelés érkezett a nagy vevőitől (Microsoft, Sony). A PC-khez és szerverekhez használt processzorok továbbra is jól teljesítettek, és egyre nagyobb piaci részesedést képesek rabolni az Inteltől. A vártnál gyengébb előrejelzésre 4%-kal esett piaczárás után az AMD árfolyama.

Lefelezte profitját a Samsung

Trump feszültebb hangvételű üzenetét követően csökkentek az ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 0,7%-ot, a Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng pedig 1,3%-ot csökkent.


A Samsung profitja 54%-kal esett vissza a második negyedévben a tavalyi évhez képest és mindössze 4,3 milliárd dollárt ért el. A visszaesés a kereskedelmi feszültségekkel magyarázható, Japán például szigorította a Korea irányába történő chip és kijelző exportot is. A gyenge negyedéves teljesítmény ellenére a második félévre már a piaci környezet javulására, a chipek iránti kereslet növekedésére számít a technológiai vállalat.


Trump szerint újraválasztása esetén Kínának 2020-ban a jelenleginél keményebb és az USA számára kedvezőbb kereskedelmi megállapodással kéne megelégednie. Ez ugyan ez már a választási üzengetés része lehet az USA-ban, mindenesetre negatívan befolyásolta az amúgy is borús hangulatot.


Enyhe javulás jellemezte júliusban a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet, ami 49,4 pontról 49,7 pontra emelkedett, de még így is az 50 pontos határ alatt maradt. A szolgáltatóipar esetében 54,2 pontról a vártnál nagyobb mértékben, 53,7 pontra esett vissza az index.


Észak-Korea újabb két rövid hatótávolságú tesztrakétát lőtt ki. Pompeo amerikai külügyminiszter jövő héten utazik a térségbe, ennek ellenére az USA érdemben nem reagált a rakétakísérletre.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben