Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot ment az EURHUF

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. július 30.   09:55

Erste kommentár Az elmúlt napok forintgyengülése nem állt meg a lokális 327,6-nál, hanem e fölé szaladt, amelyben a brit események is bűnösnek tűnnek. Az egyre erősödő kardcsörtetés az unió és a britek...

Erste kommentár

Az elmúlt napok forintgyengülése nem állt meg a lokális 327,6-nál, hanem e fölé szaladt, amelyben a brit események is bűnösnek tűnnek. Az egyre erősödő kardcsörtetés az unió és a britek között nem segíti a régiós devizákat, amelyek alapvetően gyengüléssel válaszolnak a megnövekedett kockázatokra. Ugyanakkor a magyar helyzet speciális, hiszen itt inkább a lazább monetáris politikán van a hangsúly, ami jelen pillanatban a jegybank bankrendszer felé történő likviditás „növelésén” keresztül valósul meg (FX swapok alkalmazásával). Ez egy picit eltér az MNB által korábban beharangozott iránytól, ebben az új lakossági állampapír likviditás szűkítő hatása is szerepet játszik. Egy szó mint száz, az MNB lépései ugyan semlegesnek tekinthetők, de ez inkább „lazításnak” néz ki a korábban beharangozott pályához képest. Mindenesetre a magyar gazdaság fundamentumai erősek, ezért továbbra is tartjuk azon állításunkat, hogy a piaci körülmények függvényében az EURHUF árfolyam továbbra is 325 körül fog oszcillálni, körülbelül 320 és 330 forintos szélekkel.


A mai napon a nyitásban kis csökkenést mutat mind a DAX, mind a BUX index. A DAX-nak nem segít, hogy a Bayer és a Lufthansa is a vártnál gyengébb eredményt tett közzé. A Bayert az 50 százalékkal több glifozát ügy miatt és a kihívásokkal teljes várható tervteljesítés miatt is ütik. Ez a 4 százalék körüli csökkenés pedig önmagában 0,2 százalékkal értékeli le a DAX-ot. Így talán nem meglepő, hogy ma gyengébben viselkedik, mint a BUX.

Leépítés a Citi a kereskedési üzletágban

Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Nasdaq 0,4%-os, az S&P500 0,2%-os eséssel zárt, míg a Dow 0,1%-kal erősödött.


Több száz alkalmazottjától válik meg a részvény- és kötvénykereskedési üzletágában a Citigroup. Ez arra utalhat, hogy a cégnek meginoghatott a bizalma abban, hogy az üzletágban nagyjából egy éve tartó gyenge teljesítmény csupán átmeneti, és kizárólag a bizonytalan piaci környezetnek tudható be. Ez alól egyik nagy amerikai bank sem volt kivétel a jelentési szezon alapján, így elképzelhető akár az is, hogy hamarosan ők is követik a Citi példáját. Összességében a hír inkább enyhe negatívum lehet, mivel növeli a bizonytalanságot a kereskedési üzletág teljesítményének fenntarthatóságát illetően.


A mai napon kezdődik a Fed kétnapos kamatdöntő ülése, aminek a végén a piac árazása szerint 100%-os valószínűséggel kamatcsökkentés érkezhet. Ez inkább egyfajta elővigyázatosság lehetne a Fed részéről, amivel egy esetleges komolyabb gazdasági lassulásnak szeretne elébe menni.


A Fed ülés kezdete mellett ma piacnyitás előtt a Mastercard gyorsjelentése érkezik, illetve személyi jövedelmi és fogyasztási adatokat, valamint az innen számolt inflációs mutatót (PCE) teszik közzé.

Nem változtatott a japán jegybank

Kisebb emelkedés jellemezte az ázsiai jegybankokat. A Hang Seng 0,2%-ot, a Nikkei 0,3%-ot, a Shanghai index pedig 0,4%-ot emelkedett. Történelmi csúcson zárt az ausztrál tőzsdeindex, az ASX200.


Mai kamatdöntő ülésén nem változtatott monetáris politikáján a BoJ, még a kamatokra való iránymutatásában sem történt változás. Ugyanakkor a jegybank leszögezte, hogy nem fog hezitálni, ha a jelenleginél nagyobb veszélybe kerül az inflációs cél.


A márciusig tartó költségvetési évre vonatkozóan a japán jegybank a korábbi 0,8%-ról 0,7%-ra vágta vissza a GDP növekedési előrejelzését. Az ÁFA emelést is tartalmazó maginflációs várakozást szintén lefelé módosították 1,1%-ról 1,0%-re vágták vissza.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX mínuszos volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben